Távoznak az olajcégek

Zord Gábor László
2010. 10. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy jelentős energiacég, a Royal Dutch Shell, a Total, a Statoil és az ENI kivonul Iránból, hogy elkerülje azokat a büntetőintézkedéseket, amelyek a Teherán elleni új szankciók révén érnék őket az Egyesült Államok kormánya részéről.
Az új intézkedések iráni részről a svájci bejegyzésű Nafiran Intertrade Co. cégnél csapódnak le leginkább, amely az iráni nemzeti olajtársaság leányvállalataként elsősorban felelős az ország olajiparába történő külföldi befektetések intézéséért. A Barack Obama elnök által nemrégiben ellenjegyzett törvény azokat a vállalatokat bünteti, amelyek húszmillió dollárnál többet fektetnek a nukleáris programja miatt szankcionált ország energiaszektorába. Az érintettek elkerülhetik ezt a sorsot, ha lépéseket tesznek a törvényben szereplő kritériumok teljesítésére, ami a gyakorlatban pénzkivonást, a megadott értékhatáron felüli projektek leépítését, visszavonását jelenti. A technológiában és pénzben távolról sem dúskáló iráni energiaiparnak enyhén szólva sem jó hír a cégekre kényszerített kivonulás, hiszen hiába gazdag a forrásokban, a feldolgozás terén óriási kapacitáshiányokkal küzd: a legsúlyosabb a finomítási képesség szűkössége, ami miatt óriási olajkincse ellenére Irán üzemanyag-behozatalra szorul hazai igényei kielégítésére.
A lépéssel Washington a szektor amerikai cégei után a külföldi szereplőket is igyekszik elriasztani az iráni jelenléttől, valószínűleg sikerrel, mert szinte nincs olyan olajvállalat, amelynek megérné kockáztatni amerikai érdekeltségeit egy bizonytalan – igaz, a jövőben nagy potenciált tartogató – iráni jelenlétért cserébe. Megfigyelők szerint a külföldi cégek kivonulása azért is figyelemre méltó, mert annak gyakorlati lépései – főleg a helyi képviseletek esetleges kivonása – akár egy készülő katonai akció előjeleként is értelmezhető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.