Telefonon intézzük az ügyeinket

Telefonon vagy személyesen a hét első felében, lehetőleg délelőtt szeretjük intézni leginkább az energiaszolgáltatókkal kapcsolatos ügyeket – derült ki lapunk körkérdéséből. Az internetes ügyfélszolgálat még kevésbé népszerű. A jogszabály jelenleg a legtöbb időt és utánajárást igénylő személyes megkeresést ösztönzi közvetetten.

Dékány Lóránt
2010. 10. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legtöbben a hét első felében, telefonon vagy személyesen szeretik intézni az energiaszolgáltatójukkal kapcsolatos ügyeiket – derült ki a lapunk által megkérdezett ellátócégek adataiból.
– Hétfőn történik a legtöbb megkeresés mind a személyes, mind a telefonos ügyfélszolgálat esetében – közölték kérdésünkre az egyetemes gáz- és áramszolgáltatókkal rendelkező E.ON-nál. Hozzátették, emellett azokon a napokon nagy a forgalom az irodákban, amikor este 8-ig tartanak nyitva. A társaságnál elmondták, a megkeresések 39 százalékát interneten, illetve telefonon, automata segítségével bonyolítják le. Ezenkívül az ügyek kezelésének 21-21 százaléka történik telefonon, illetve személyesen, míg az írásos ügyintézés ennél valamivel alacsonyabb – 19 százalékos – arányban fordul elő. Az E.ON-nál aláhúzták, a megkeresések száma csökkent az elmúlt évhez képest, köszönhetően annak, hogy elsőre, teljes körűen intézik el azok nagy részét. Megjegyezték, emellett a tendencia az, hogy az online megkeresések száma megnőtt 2009-hez viszonyítva.
Utóbbi elmondható a budapesti gázszolgáltatóról, a Főgázról is. Bálint Norbert, a társaság szóvivője ugyanis lapunkkal azt közölte, az internetes ügyfélszolgálati rendszert csak tavaly nyáron vezették be. Hozzáfűzte, az online ügyek 90 százaléka mérőállásközlés, ezzel együtt pedig összességében ezen a csatornán a megkeresések csupán 7 százaléka érkezik. De mint fogalmazott: az online ügyfélszolgálat népszerűsége a kényelmesség miatt minden bizonnyal növekedni fog. Emellett az e-mailen és írásban történő megkeresések aránya 15 százalékos, ami 2009-hez képest szinte egyáltalán nem változott. Ezzel szemben a tavalyinál többen keresték fel személyesen a Főgáz ügyfélszolgálatait, míg a telefonos ügyintézések száma kismértékben csökkent. Előbbi 40, utóbbi 38 százalékát teszi ki az összes megkeresésnek.
Bálint Norbert kifejtette, a személyes irodákra általánosságban elmondható, hogy a legforgalmasabb időszakok közé a reggeli órák és a munkaidő utáni időszakok tartoznak, míg a dél körüli, kora délutáni órák kevésbé forgalmasak. Ez azonban nem vonatkozik az üzletközpontokon kívül található irodákra, ahol a hosszabb nyitva tartás miatt elsősorban hétfőn és szerdán nagyobb a forgalom. Itt általában a szóvivő szavai alapján késő délelőtt érkeznek a legtöbben, ami még felerősödik ebédidőben, és kora délutánig tart.
Egészen más tapasztalatokkal rendelkezik a fővárosban és Észak-Magyarországon áramot szolgáltató Elmű–Émász cégcsoport a hoszszú ügyfélszolgálati irodai nyitva tartással kapcsolatban. – A heti egyszeri, este 8-ig történő nyitva tartás, amelyet jogszabály ír elő, nagymértékben életszerűtlen, mivel fél öt után már alig jönnek ügyfelek – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Mészáros Péter, az Elmű– Émász Ügyfélszolgálati Kft. ügyvezető igazgatója. Mint mondta, ezzel szemben az irodák a legmagasabb kihasználtsággal hétfőn, reggeltől délután 3–4 óráig működnek, míg a többi napon a reggeli, délelőtti órák a legsűrűbbek.
Ügyeket a cégcsoport fogyasztói legkevésbé levélben és e-mailben (13,3 százalék), illetve interneten (22,2 százalék) szeretnek intézni. A legtöbben a telefont választják: a megkeresések 37,8 százaléka ezen a csatornán történik. Kiugróan magas a személyes ügyintézés aránya is (26,7 százalék), 2009-ben 1,2 millióan látogattak el a társaság irodáiba. – Nyugat-európai országokkal összehasonlítva ez aránytalanul magas szám – húzta alá Mészáros Péter. Megjegyezte, az előző kormány alatt a jogszabályalkotó több, az ügyfélszolgálati irodákra vonatkozó minőségi mutatót is bevezetett. – Ezáltal tulajdonképpen közvetett módon a legtöbb időt és utánajárást igénylő személyes ügyfélkezelést helyezték előtérbe – emelte ki a szakértő.

Kedvezmény a fizetőknek. Körülbelül 5-6 százalékos árkedvezményt kapnak az E.ON azon lakossági áramfogyasztói, akik 2010-ben valamennyi villanyszámlájukat pontosan kifizették – jelentette be a társaság a múlt héten. Lapunk több olvasója is jelezte: szeretett volna regisztrálni a kedvezményért, ám mivel azt csak interneten keresztül lehet, nem tudtak. Az E.ON-nál azt mondták: azért választották ezt a formát, mert megítélésük szerint az ország internetes lefedettsége már kellően nagy, így azt tanácsolják: minden érintett a környezetében próbáljon meg eléréssel rendelkező pontot találni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.