Titkos párt

Ugró Miklós
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még szerencse, hogy az MSZP ilyen világraszóló sikert ért el az önkormányzati választásokon. Mert a sikert ugyan nem kell magyarázni, de ők mégis megpróbálják, ám egészen nyomorúságos módon nem megy nekik. Képzeljük el, ha buktak volna, akkor mi mindent összehordanának. Mindenesetre az a kommunikációs zavar és érthetetlenség, amit az elmúlt másfél-két hétben elővezettek, több Bábel-torony összeomlásához elegendő lenne. A párt felelős(nek mondott) potentátjai rendszeresen nyilatkoznak a szervezet jövőjéről, ami azon túl, hogy rózsás, meglehetősen bizonytalan. Jobban mondva, az eddig elhangzottak alapján annyi bizonyosnak látszik, hogy a párt gyökeres átalakításra szorul, illetve némi fazonigazítások után ugyan, de alapvetően pont úgy jó, ahogy van. Persze a szocialisták esetében ez nem ellentmondás, hanem egyszerű (bonyolult?) dialektika, ami a pillanatnyi társadalmi helyzet roppant bonyolult (egyszerű?) voltára ad adekvát (érthetetlen) választ.
Itt van mindjárt Mesterházy Attila, a párt „jobb híján” megválasztott ideiglenes, de szívósan kitartó elnöke, aki magabiztosan jelenti ki az idei két választás kétes értékű sikere után, hogy „tudjuk mit kell tennünk ahhoz, hogy 2014-ben visszanyerjük a választók bizalmát és hiteles kormányzóképes erővé váljunk”. Miért, eddig nem voltak azok? Nyilván nem, hiszen Mesterházy szerint csak ezután kell fegyelmezett, a teljesítmény és a tisztesség alapján álló pártot szervezniük, ahol azok kerülnek előtérbe, akik napi munkájuk alapján arra érdemesek. Ezt csak helyeselhetjük, viszont nem értjük, ha ilyen hiányosságokkal küszködtek, honnan volt pofájuk elindulni a választásokon? Fegyelmezetlen, tisztességtelen embereket akartak rászabadítani a magyar társadalomra, csak azért, mert MSZP-tagok? Szégyen és gyalázat! Mesterházy óvatos, optimista borúlátásához képest Gyurcsány Ferenc egészen gyászos képet lát, ha a párt tükörképét a maga fizimiskája nélkül szemléli. Gyurcsány, aki az idei választások sikerorientált bukásaiból kivonta magát, az MSZP-n belüli rendszerváltás szükségességét hangsúlyozza, mondván, az átalakulással létrejövő új pártnak a ’89-es demokraták, a szabadság és igazságosság patriótáinak pártja kell legyen. Ennek érdekében az MSZP-t „a szélekre zárt, középre nyitott, balközép párttá kell átformálni”.
Ne bonyolódjunk bele, hogy az MSZP mire volt nyitott és mire zárt, a gyurcsányi közel- és a posztgyurcsányi még közelebbi múltban. Idézzük inkább a lenyűgöző intellektusú dr. Szanyi véleményét, aki volt párt- és miniszterelnöke új, párton belüli platformjáról azt írta, hogy konkrétum nix, egy darab gondolat nincs a kezdeményezés mögött, csak üres fikázás és nógatás. Egy lepukkantabb rockzenekar is fel tud mutatni kétezer rajongót, a politikában viszont az országról van szó! Oda tartalom kell! Milyen igaza van Szanyi doktornak! Csak az a gond, hogy az egyszerű polgár az ő „fikázásaiból” sem képes kiolvasni a párt által közölni vágyott pozitív tartalmakat.
Úgy látszik, mintha az MSZP megszűnt volna a hétköznapi értelemben vett politikai párttá lenni. A közemberek számára semmilyen mondanivalójuk nincs, a tömegkommunikáció csatornáin egymásnak üzengetnek az ön-, ki-, meg-, szét-, össze-, visszajelölt aspiránsok, akik függetlenül attól, hogy a választók döntő többsége nem kér belőlük, szeretnék gyakorolni a hatalmat, irányítani az országot, vezetni a népet, beleszólni a hétköznapokba. A titkos társaságok működnek így, azzal a különbséggel, hogy azok nagy műgonddal törekszenek arra, korlátozott kommunikációjuk legalább közérthető legyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.