Tizenhét nap után adták az első jelet

Grimm Balázs
2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az augusztus 5-én 622 méteres mélységben rekedő bányászokkal 17 nap után sikerült a felszínieknek kapcsolatot létesíteniük, addig azt sem tudták róluk, hogy életben vannak-e. Ekkor Mario Gomez juttatott üzenetet a kintieknek. „Jól vagyunk a menedékben – a 33-ak” – írta piros filctollal egy papírcetlire, amit az egyik őket kereső fúró végére erősített. Mint arról beszámoltunk, a férfiak megmentésére három nagy teljesítményű fúróberendezést vetettek be a mérnökök, akik először úgy számolták, hogy csak karácsonykor tudják a felszínre hozni a társaságot. A bányászati miniszter azonban október elején közölte, hogy már ebben a hónapban kiszabadíthatják a 33 munkást. A mentés hullámzó ütemben zajlott az eltérő keménységű kőzetrétegek miatt.
Október 6-án a fúrófej keményebb rétegbe ütközött, két nap alatt mindössze két métert haladt előre. Hatnapos leállás következett, mert cserélni kellett a fúrófejeket, sőt a mérnökök úgy döntöttek, nem szélesítik ki a mentőjáratot 66 centiméter átmérőjűre, ahogy eredetileg tervezték, hanem megelégszenek néhány centivel keskenyebbel is. Ebbe még mindig belefért az oldalain kis kerekekkel felszerelt mentőkabin.
Végül a fúrófej a múlt szombaton, 33 nap után érte el a bányászok menedékhelyét. Ezután a mérnökök egy videokamerát engedtek le a furatba, hogy megvizsgálják, szükség van-e az alagút megerősítésére. Szükség volt, ezért a furat első 55 méterét fémcsővel bélelték ki, nehogy a lezuhanó kövek állják útját a mentőkabinnak. Lejjebb a furat fala olyan szilárd, hogy nem kellett omlásveszéllyel számolni.
A mérnökök a csaknem négy méter magas, lövedék formájú, a chilei haditengerészetnél gyártott mentőkapszulát ezután csupán 610 méter mélyre eresztették le, nehogy – mint tréfásan mondták – a föld alatt lévők közül bárki idő előtt beszálljon. A kabint kipróbálhatták a bányászok hozzátartozói is, akik tapssal köszöntötték a helyszínre érkező berendezést.
Mint a közvetítéseken látható volt, a felszínre hozott férfiak mindegyike napszemüveget viselt. Az első hírek szerint ezek különleges, az UV-sugarakat kiszűrő alkalmatosságok, mert a felszínre érve a napfény retinakárosodást okozhat a hosszú ideig mesterséges világításhoz szokott bányászok szemében. Időközben kiderült, a szemüvegek valóban kiszűrik a káros sugárzásokat, de nem speciális darabok, hanem az óriási médiaérdeklődésben rejlő reklámlehetőségeket kihasználó egyik világcég ajándékai voltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.