Több fronton védekeznek a folyó mentén

Munkatársunktól
2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kalcium-nitrátot és a magnézium-nitrátot juttattak tegnap a Marcal folyóba a Duna és a Marcal vízminősége védelmének érdekében. Ezek az anyagok segíthetnek csökkenteni a vörös iszap életidegen, 13-as pH-értékét, mivel semlegesítik a lúgos kémhatást – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. Töttős Györgyi elmondta: a munkálatok kora hajnaltól zajlottak a mórichidai közúti és a rábaszentmiklósi hídnál, továbbá a Marcal-duzzasztónál. Három, részlegesen elárasztott településen pedig megkezdték a hátramaradt szennyező anyag, az állati tetemek, a fogyaszthatatlanná vált termény feltakarítását, összegyűjtését.
Az OKF szóvivője leszögezte: a természetnek hosszabb időbe fog telni, mire kiheveri a károkat. Úgy tudjuk, a Torna-patak és a Marcal élővilága az érintett szakaszokon szinte teljesen elpusztult, számos haszon- és háziállat is elhullott. Ezek tetemeit a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal közreműködésével konténerekben gyűjtik öszsze, majd megsemmisítik. Az utakról, házak udvaráról feltakarított vörös iszapot, valamint a felszedett, szennyezett földet visszaszállítják a kárt okozó cég telephelyére.
Az OKF szóvivője lapunkat arról is tájékoztatta, az érintett területekről csaknem 400 embert kellett kitelepíteni hétfőn. Ők többségükben tegnap visszaköltözhettek otthonaikba, harmincegyen azonban még lapzártakor is a közösségi szálláshelyeken vártak a hazatérésre. – A devecseri helyi iskolában kialakított átmeneti szálláshelyen negyven ember töltötte az éjszakát – mondta Toldi Tamás polgármester. Devecserben előző nap 270-280 házat öntött el a vörös iszap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.