Tovább reped a támfal

Statikai szempontból lényegében elkészült az a védműrendszer, amely képes lesz megóvni a múlt hétfőn vörösiszappal elöntött településeket. Az óvatosság nem ok nélküli: az átszakadt tízes tározó északi fala egyre rosszabb állapotban van, és ha összedől, a kilences számú kazetta külső gátját is magával ránthatja. Ez esetben újabb áradat indulhat meg Kolontár és Devecser felé.

Bodacz Balázs
2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kolontár kellős közepén, a templomdombtól indul az a 620 méteres gát, amely a falut egy újabb iszapkatasztrófától megvédhetné. A védmű és a Mal Zrt. tározói között, tehát az „ütközőzónában” fekszik a falu múlt hétfőn elpusztult része; az itt lévő házakban már soha senki nem fog lakni. Közülük kilencnek a bontását tegnap kezdték meg. Ezek a házak úgy-ahogy menthetőnek tűnhetnek, de a tulajdonosokkal sikerült egyezségre jutni, így a bontást semmi nem akadályozza. – A települést átszelő, később annak határát jelentő gátat három nap alatt sikerült felhúzni – mondta el Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár. A töltés koronája egy méterrel magasabb, mint amekkora a sárlavina szintje volt, így szinte biztosan képes lesz megvédeni a falut. Különösen úgy, hogy a település és a zagytározó közötti másfél kilométeres szakaszon a Mal Zrt. már épített egy védelmi rendszert. Illés szerint ez nem sokat ér, hiszen nincs megfelelő alapja.
A rohamtempóban épített védőgátra azért van szükség, mert a katasztrófa során átszakadt tízes kazetta északi fala egyre rosszabb állapotban van, és ha összedől – Illés úgy véli, ez csak idő kérdése –, magával ránthatja a szomszédos, kilences számú tározó külső gátját is. Ez utóbbi lerakóban ugyanolyan anyag van, mint ami elmosta a térség településeit. (A tízesben már „csak” a massza állapotban lévő, leülepedett iszap található, amely, ha tovább is omlik a fal, „csak” fél-egy kilométerre folyna ki.) Tehát a kilences kazetta tartalma rejtheti magában a valódi veszélyt, de a Kolontáron megépült gát megküzdene vele: az újabb zagyfolyamot nem engedné a településre, illetve elterelné azt. A Torna-patak azonban kívül esik a védőfalon, így abban ismét súlyos károk keletkeznének, s a szennyeződés továbbfolyna a Marcal, a Rába, a Duna felé. Az erre való felkészülés jegyében a szakemberek gipszet és ecetsavat halmoztak fel a térségen, amelyekkel semlegesíthető a lúgos kémhatás.
Illés a megsérült iszaplerakó tetején tartott helyszínbejáráson arról beszélt: az ötven méter szélességű omlást helikopterekről ledobott sziklákkal és betondarabokkal lehetne betömni, de ez önmagában semmit nem oldana meg. Szükség van arra is, mondta, hogy a tározókomplexum köré egy erődítményt építsenek, amely azonban komoly technológiai kihívást jelentene. A terület ugyanis vizenyős, így speciális szakértelmet igényel a végleges falazat megépítése. Becslése szerint a tervezés két-három hetet, az építés pedig két-három hónapot venne igénybe a tározó körül. Az államtitkár szerint szükség lehet a haditechnikában használatos technológiák alkalmazására is, ezért, mivel hazánkban ez hiányzik, külföldi segítséget kell kérni. A térségben ezer hektáron kell 20-30 centiméteres mélységig talajcserét végrehajtani.
Mindenesetre a védekezési munkák nyomán lehetségessé vált, hogy a kitelepített, a falu lakható részein élő helyiek ma déltől visszaköltözzenek otthonaikba.

Fotósokat vizsgálnak ki. A Reuters iroda visszahívta a katasztrófa helyszínén dolgozó fotósait, akiket tüzetes orvosi vizsgálatnak vetnek alá – értesült lapunk. A hírügynökség a Greenpeace által közzétett adatok alapján döntött így.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.