Továbbreped a zagytározó gátja Ajkánál

Szombaton evakuálták Kolontár teljes lakosságát, mivel a múlt hétfőn megsérült zagytározó kazetta gátfala továbbrepedt, és megnőtt a kockázata annak, hogy az ott tárolt vörösiszap is kiömlik. Rohamtempóban épül a települést védő gát (felső képünkön), amely útját állhatná a lúgos áradatnak. Devecser kiürítésére szintén felkészültek a hatóságok. Az ÁNTSZ mérései alapján a térségben a levegő portelítettségi mértéke már meghaladja az egészségügyi határértéket, ezért kötelezővé tették a porálarc és a védőszemüveg viselését.

Munkatársainktól
2010. 10. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány a katasztrófa kapcsán a továbbiakban minden eshetőségre felkészült. Orbán Viktor az ügyben fontos bejelentésekre készül a parlamentben. A miniszterelnök szombatra virradóra a helyszínen járt kormánya több tagjával, és az ezután tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az iszapomlás Magyarország legnagyobb ökológiai katasztrófája, aminek nyomán cselekvő összefogás jött létre. – A bajra azonnali cselekvéssel válaszoltunk, kizárólag ennek köszönhetjük, hogy nem történt nagyobb tragédia – hangsúlyozta. Mint fogalmazott: az embereket sikerült megmenteni, de a térség gyakorlatilag elpusztult. A miniszterelnök bejelentette: magyar kármentő alapot hozott létre a kormány az iszapkatasztrófa elszenvedőinek megsegítésére. Orbán Viktor mindenkit arra kért, ha tud, segítsen. Szólt arról is, hogy a felelősségre vonásnak arányosnak kell lennie a keletkezett kárral. Fontosnak nevezte az érintett munkahelyek megvédését is.
Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár közölte: vélhetőleg buzgárok keletkeztek a töltés oldalában, de a Mal Zrt. illetékesei nem foglalkoztak velük kellőképpen, így a szivárgások idővel repedést okoztak, ezért omolhatott le végül hétfőn a töltés fala.
Az ajkai ipari katasztrófa ügye szinte az egész magyar jogrendszert próbára teszi. A strasbourgi bíróság tavalyi ítélete szerint az államoknak alkotmányos kötelességük, hogy megvédjék polgáraik egészséges környezethez való jogát. Emiatt elképzelhető, hogy a kormánytöbbség a múlt kedden elrendelt, három megyére kiterjedő veszélyhelyzetnél magasabb védelmi fokozatot határoz meg. Természetvédelmi, vízgazdálkodási okokból szóba kerülhet az üzem kisajátítása is. Halálos tömegszerencsétlenség miatt a rendőrség nyomozást folytat az ügyben, az adatok alapján elkerülhetetlennek látszik a cégvezetők őrizetbe vétele. Vizsgálják a kártérítési felelősséget is.
Részletek a 2–3., vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.