Trükkös bérbevétel

Balogh Roland
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs írásos dokumentum a Külügyminisztériumban arról, hogy a Gyurcsány-kormány idején közbeszerzési pályázatot írtak volna ki a bolgár államtól bérelt, második magyar állandó képviselet néven emlegetett (ÁK2) brüsszeli ingatlanra – tudta meg lapunk külügyi forrásból. A 2011 első fél évében esedékes magyar soros uniós elnökség miatt megnövekedő brüsszeli diplomáciai munka és jelenlét kapcsán bérelt épületről ugyanis csak a bérbevételi szerződés tanúskodik.
A hatemeletes, 1870 négyzetméter összterületű ÁK2-t 2009. január 1-jétől bérli a magyar állam Bulgáriától, ám a lehetséges ingatlanok közbeszerzési, kiválasztási eljárásának hiánya mellett korábban is számos kérdés felmerült a bérleménnyel kapcsolatban. Az előzmények nélküli szerződést például csak 2009. január 27-én írta alá magyar részről Kiss Tibor akkori brüsszeli nagykövet, később európai ügyekért felelős szakállamtitkár. Noha a dokumentumban szereplő, 185 euró/ év/négyzetméteres ár – három sarokra az Európai Parlament épületétől – Brüsszelben nem számít magasnak, az épületen 2009-ben magyar költségen felújításokat is kellett végezni. Faller Jenő ezzel kapcsolatban akkor lapunknak elmondta, ez 87,6 millió forintba került, aminek részeként telefonközpontokat, munkaállomásokat, hálózati eszközöket és bútorokat vettek az épületbe. A munkálatok megkezdéséig – 2009. október 6. – azonban a szaktárca korábbi vezetése – akkori euróárfolyamon – 64,9 millió forint bérleti költséget fizetett ki Bulgáriának úgy, hogy addig az épületet a magyar diplomaták nem tudták használni. A csaknem tíz hónapos üresjáratot Faller Jenő a tervezés és a közbeszerzések menetrendjével indokolta. (A terveket 2009. március 17-én adták le, a közbeszerzésekről augusztus 31-ig döntöttek – a szerk.)
A volt szakállamtitkár szerint egyébként Bulgária a felújítás miatt kompenzációt fizet majd Magyarországnak az épület 2011. szeptember 30-i elhagyásakor, sőt szintén nemzetbiztonsági okokból a magyar diplomácia a kábelektől kezdve szinte mindent kivehet az irodákból. A lapunk birtokába került bérbevételi szerződés szerint a generáljavítást valóban állja Bulgária, ám az épületben végzett mérnöki átalakításokért nem fizet kompenzációt. A magyar állam csak a mozgatható eszközöket, a technikai felszerelést viheti el magával a bérleményből, amelyet makulátlan technikai készenlétben kell viszszaadnia a bérbeadóknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.