Ukrán gyökérből magyar szárba

A magyar labdarúgás ígéretesnek mondott 1989-es korosztályából eddig Koman Vladimir vitte a legtöbbre. Huszonegy éves korára a Sampdoria egyik alapembere, az olasz csapat tagjaként csütörtök este játszott a Debrecen elleni Európa-liga-mérkőzésen is, s Egervári Sándor a magyar válogatott kezdő tizenegyében számít rá. Koman Vladimirnak kétszer is meg kellett küzdenie a beilleszkedés nehézségével, hiszen Ungváron született, kétéves volt, amikor a szülei Szombathelyen telepedtek le. A fiatalon vállalt légióslét legnagyobb próbájának a mentális érettséget tartja, a profi futball általa undorítónak nevezett világában szerinte a szellemi felkészültség legalább olyan fontos, mint a fizikai.

2010. 10. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

EL-Eredmények, A csoport: Poznan–Salzburg 2-0, M. City– Juventus 1-1; állás: 1. Poznan 4 pont (5-3), 2. M. City 4 (3-1), 3. Juventus 2, 4. Salzburg 0. B cs.: Rosenborg–Arisz Szaloniki (görög) 2-1, Atlético M.–Leverkusen 1-1; állás: 1. Leverkusen 4, 2. Arisz 3 (2-2), 3. Rosenborg 3 (2-5), 4. Atlético 1. C cs: Gent–Lille 1-1, Sporting Lisboa–Levszki Szófia 5-0; állás: 1. Sporting 6, 2. Levszki Szófia 3, 3. Gent 1 (3-4), 4. Lille 1 (2-3). D cs.: PAOK Szaloniki–Dinamo Zagreb 1-0, Villarreal–FC Bruges 2-1; állás: 1. PAOK 4, 2. D. Zagreb 3 (2-1), 3. Villarreal 3 (2-3), 4. FC Bruges 1. E cs.: BATE Boriszov–Alkmaar 4-1, Sheriff Tiraspol–Dinamo Kijev 2-0; állás: 1. BATE 4, 2. Sheriff 3 (3-2), 3. Alkmaar 3 (3-5), 4. D. Kijev 1. F cs.: Palermo– Lausanne 1-0, CSZKA Moszkva–Sparta Praha 3-0; állás: 1. CSZKA 6, 2. Palermo 3 (3-3), 3. Sparta 3 (3-5), 4. Lausanne 0. G cs.: Hajduk Split–Anderlecht
1-0, Zenit–AEK Athén 4-2; állás: 1. Zenit 6, 2. AEK 3 (5-5), 3. Hajduk 3 (2-3), 4. Anderlecht 0. H cs.: Young Boys–Getafe 2-0, Odense–Stuttgart 1-2; állás: 1. Stuttgart 6, 2. Young Boys és Getafe 3 (2-3), 4. Odense 0. I cs.: Metaliszt Harkiv–PSV 0-2, Sampdoria–DVSC 1-0; állás: 1. PSV 4 (3-1), 2. Sampdoria 4 (2-1), 3. Harkiv 3, 4. DVSC 0. J cs.: PSG–Karpati Lviv 2-0, Dortmund–Sevilla 0-1; állás: 1. PSG 6, 2. Dortmund 3 (4-4), 3. Sevilla 3 (1-1), 4. Lviv 0. K cs: Steaua Bucuresti–Napoli 3-3, Utrecht– Liverpool 0-0; állás: 1. Liverpool 4, 2. Napoli 2 (3-3), 3. Utrecht 2 (0-0), 4. Steaua 1. L cs.: Rapid Wien–Besiktas 1-2, CSZKA Szófia–Porto 0-1; állás: 1. Porto 6 (4-0), 2. Besiktas 6 (3-1), 3. CSZKA 0 (0-2), 4. Rapid 0 (1-5).


Délelőtt tizenegyig hiába csörgettem a telefonját, ám akkor elsőre felvette. Mi ennek az oka?
– Semmi különös, aludtam. Szeretek sokáig aludni, meccsek után pedig még ráteszek néhány órát. Olyankor nehezen jön álom a szememre, most is már elmúlt két óra, mire elaludtam.
– S ha délelőtt edzés van?
– Olyankor éjfélkor ágyba bújok, s nyolckor kelek. De ha kell, természetesen korábban.
– Hordágyon vitték le, de ha nem orvosnál kezdte a napját, jól sejtem, hogy nem súlyos a sérülése?
– Szerencsére semmi bajom. A térdemnél begörcsölt egy izom, hasonló még sosem történt velem. Ugyanerre panaszkodott Szakály Péter is, amikor a meccs után beszélgettem vele. Valószínűleg a rossz talaj miatt jártam így, a sok kitámasztás megviselte a lábamat.
– Azt hittük, magyar sorscsapás, hogy rossz időjárás esetén használhatatlanná válnak a pályák.
– Genovában ez visszatérő probléma. A stadion gyönyörű, nagyon hangulatos, de a pálya rossz. Most ráadásul homokkal felszórták, ami csak rontott a helyzeten.
– Ön szerint a Debrecen játszott jól, avagy a Sampdoria gyengén?
– Túlzó önkritikába nem bocsátkoznék, hiszen megnyertük a meccset, s ez a legfontosabb. Igaz, nem sziporkázó játékkal, nem voltunk elég frissek, rengeteg labdát adtunk el. Az egész csapat fáradt, ami nem csoda, hiszen minden héten két meccset játszunk, s az edzőnk többnyire ugyanazoknak az embereknek szavaz bizalmat. A Loki nagyon szervezetten futballozott, nem tudtuk feltörni a védelmét, akadt néhány veszélyes kontrája, ennek ellenére úgy érzem, nekünk több helyzetünk volt.
– Saját teljesítményével menynyire elégedett?
– Négy-négy-kettes hadrendben álltunk fel, a szélen szerepeltem. A pálya közepén jobban szeretek játszani, de persze nem zúgolódom, ha más a feladatom.
– Öt éve került ki Olaszországba, végigjárta a szamárlétrát, szerepelt a Sampdoria juniorcsapatában, kölcsönben az Avellinónál és a Barinál is, e nyáron végre komolyan számításba vették az első keretnél. Önnek miért sikerül elérnie a célját, miközben sok kortársának nem?
– Szerintem nincs általános tanács, kinek és mikor érdemes külföldre igazolnia. Ám csak akkor szabad belevágni, ha valaki mentálisan már érett a feladatra. Olykor ugyanis undorító a profi futball világa. Nincsenek barátok, az is egy pillanat alatt az ellenfeleddé válik, akiben a legjobban megbíztál. Mindenkit csak az éltet, hogy előrébb jusson, bekerüljön a csapatba. Én talán azért értem el a célomat, mert jó alapokról indultam, eltökéltem, hogy futballista leszek, s egyszer sem inogtam meg. A szüleim sportoltak, édesapám focizott, édesanyám atletizált, mindig jó tanácsokkal láttak el, lelkileg is felkészítettek arra, mi vár rám. Az is fontos volt, hogy annak idején Mihalecz István már tizenöt évesen bedobott a mély vízbe. Mielőtt Olaszországba szerződtem, a Haladásban egy teljes idényt játszottam a magyar másodosztályban, öt gólt is rúgtam.
– Ukrajnáról, Ungvárról milyen emlékeket hordoz magában?
– Keveset. Azt mondják, kétéves kortól rögzülnek az élmények, s mi akkor költöztünk Szombathelyre.
– Így hát arra se nagyon emlékezhet, miként illeszkedett be Magyarországon, ugye?
– De igen! Mindennap sírtam, amikor elkezdtem óvodába járni. Nem értettem, mit beszél a többi gyerek, apukám az első néhány hónapban szinte mindig velem volt az oviban is. Aztán persze, ahogy megtanultam magyarul, barátaim lettek, s minden kisimult.
– Amikor a felnőttválogatottság küszöbéhez érkezett, színt kellett vallania. Eleinte tényleg azért nem játszott a magyar válogatottban, mert az ukrán lehetőségre várt?
– Ez így nem igaz, felfújták az ügyet. Azért nem szerepeltem a magyar válogatottban, mert nem kaptam meghívót.
– S ha Ukrajnából is hívják?
– Valószínűleg akkor is a magyar válogatottat választom, mert a társaim, a barátaim ide kötnek.
– Az Eb-selejtező első két mecscsén megállta a helyét, Moldova ellen gólt is rúgott, mégis vegyes az összkép, hiszen az U21-es csapat, amelyiknek a vezéregyénisége volt, kiesett. Ha ön dönthetett volna, melyik válogatottat erősíti?
– Nem tudok egyértelmű választ adni. Talán éppen ezért volt szerencsés, hogy nem nekem kellett dönteni. Telkiben néztem az U21-esek Wales elleni meccsét, s nagyon elkenődtem. Borzalmasan bántott, hogy nem tudtam segíteni.
– Mi a véleménye Huszti Szabolcs leveléről? Ez is az „undorító” profi futball egyik mellékterméke?
– Sajnálom, hogy Szabolcs ezt a megoldást választotta, mert nagyon jó játékos, szükség van rá. A válogatott bármennyire is erős, zárt közösség, a vetélkedés itt is tetten érhető. Ha valaki bekerül a csapatba, másnak ki kell maradnia. Én biztosan nem tettem volna így. A vitákat házon belül kell megoldani.
– Feloldható a generációs ellentét?
– A legközelebbi találkozásunkkor mindent ki kell beszélnünk. Szerintem sikerülni fog.
– Mire számít San Marino és Finnország ellen?
– Két győzelemre! A magyar válogatottat eddig inkább a jó, de eredménytelen játék jellemezte. Moldovát nem sziporkázva, hanem küzdelmes meccsen győztük le. Finnországban is ezzel a mentalitással kell pályára lépni, s akkor meglesz a siker.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.