Veszélyben a jogállam

Ugró Miklós
2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki azzal az indokolással menti fel a vádlottat, hogy nem látja bizonyítottnak, miszerint a fotókon és videofelvételeken is megörökített támadás alkalmával bántalmazás céljával ütötte meg a sértettet, az nem „reakciós szellemű”. Ez bizony nem cigányellenes, homofób, antiszemita indokolás, hanem jogállami, tetőtől talpig


Végeredményben mindegy, hogy a Fidesz lebontja vagy szétveri a jogállamot. A cél mindenképpen döbbenetes és felháborító. Józan ésszel el sem hinnénk, de népünk legjobbjai, a balliberális politikusok, politikai elemzők, publicisták és más független, tárgyilagos szakemberek és értelmiségiek egy fikarcnyi kétséget nem hagynak afelől, hogy ez a rettenetes esemény mihamarabb bekövetkezik. Márpedig, ha valaki, hát ők aztán tudják – ezt is éppúgy, mint bármi mást. Ők ismerték fel annak idején az Antall-kormány feltartóztathatatlan weimarizálódását, és jelezték jó előre, hogy az a folyamat a demokrácia intézményeinek felszámolásához vezet. Ők jósolták meg tévedhetetlenül 2002-ben és 2006-ban is Orbán Viktor teljes és visszafordíthatatlan politikai megsemmisülését, de nekik köszönhetjük azt a felemelő ismeretet is, miszerint a balliberális kormányok vezetésével mindenkor fellendül az ország.
Mostanában a legnagyobb egyetértésben állítják, hogy a Fidesz egykettőre lenullázza a jogállamot. Csak abban van némi vita közöttük, hogy vajon lebontja-e, avagy szétveri. Mert van különbség a kettő között, hiszen a lebontás előre kiszámított, tudatos cselekvést feltételez, míg szétverni tehetetlen dühükben szokták a tehetségtelenek, az alkalmatlanok a rájuk bízott értékeket. Szóval az eredeti kérdés arra is választ keres, hogy a Fidesz sátáni gonoszságú gazemberek vagy dilettáns hülyegyerekek gyülekezete.
Vizsgáljuk meg, minő veszedelmek fenekednek a jogállamra, s ezzel mintegy párhuzamosan azt is – ha van még egyáltalán –, milyennek kellene lennie valójában az igazságosság megjelenítésének a társadalmi gyakorlatban? Itt van mindjárt a kormány és a mögötte tülekedő tudatlan többség roppant primitív és destruktív viszonyulása a lopáshoz. Egészséges, balliberális demokráciákban a lopás helytelenítendő tevékenység úgy általában, de csak bizonyos összeghatárok között büntetendő. (Nem bűn, mert az egy konzervatív kifejezés, következésképpen csak konzervatívok követhetik el.) Egészséges, balliberális demokráciákban a lopás bizonyos öszszeghatár alatt szociális juttatás, bizonyos összeghatárok felett pedig kiharcolt jog, megérdemelt privilégium. A Fidesz vezetői ezzel szemben bolsevik módra uniformizálják a lopást, ami még a hagyományos, a balliberális demokráciákat megalapozó diktatúrákban is túlzás, hiszen az ideológiailag megfelelően fejlett kiváltságosoknak (akik személy szerint jórészt ugyanazok, mint napjaink kiváltságosai) akkor is engedélyezett, sőt kötelező volt a lopás, közérdekből természetesen. Ráadásul a Fidesz nemcsak az ezek után elkövetendő lopásokat akarja megbüntetni, hanem, holmi hatályos jogszabályokra hivatkozva, az elmúlt évek legnagyobb tolvajlásaiból a lehető legtöbbet szeretné felderíteni és szankcionálni, s ezzel alapjaiban rendíti meg a jogbiztonságot.
Az egyik kereskedelmi tévé riportot készített egy borsodi faluban, ahol hiába fenyegetik elzárással a kis értékű lopások elkövetőit is, a rendelkezés hatálybalépése után is ugyanannyi lopás történik, mint korábban. No tessék, a szigorúságnak nincs visszatartó ereje – örömködnek diadalittasan a hivatásos érzékenyek, ám később kiderül, a rendőrök még egyetlen árva tettest sem kaptak el, s így fenyegethetnék akár lefejezéssel is a lopást, ha nem bukik le senki, annak sem lesz visszatartó ereje. A másik faluban, ahol az első napokban lefüleltek s lecsuktak egy tolvajt, azóta egyetlen bűncselekmény sem történt, pedig korábban mindennaposak voltak a lopások, fosztogatások, rablások. Ha most valaki azt hiszi, hogy a nehézfiúk jobb belátásra tértek, téved. Még csak arról sincs szó, hogy a súlyosabb büntetések veszélye meggondolásra készteti őket. Ilyen otrombaságok egy liberális agyában nem merülhetnek fel. Valójában abban a faluban azért nincs egy ideje bűnözés, mert a bűnözők időlegesen felfüggesztették tevékenységüket, így tiltakozva a kormány jogállami elveket súlyosan sértő tevékenysége, a jogállamot felszámolni akaró szándéka ellen. Normális demokráciákban a sértettek szolidaritást vállalnának a tettesekkel, de ebben az elmaradott, mucsai, Fidesztől elbutított országban még ezt sem lehet elvárni.
De ne adják fel! Van remény! A rendvédelmi szerveknél és az igazságszolgáltatásban is számosan dolgoznak olyanok, akik tűzzel-vassal védik a jogállamot. Például az a bírónő, aki egy rendőr által brutálisan ütlegelt fotós kollégánk ügyében ítélkezett. Tamás Gáspár Miklós bölcs kifakadása óta tudjuk, hogy a bírói kar reakciós szellemű, mert „a bírák jelentős része ahhoz a fölső középosztályhoz tartozik, amely cigányellenes, nőellenes, homofób, idegengyűlölő, antiszemita, és mélyen lenézi a kitaszított szegényeket. Ez a fölső középosztály villanegyedeiben a szélsőjobboldalra szavaz, tudósai mélyen klerikálisak és konzervatívok, egyetemista gyermekeik pedig a régi és az új etnicizmus, regresszív ökoromantika, sovén nyugatellenesség és irredenta pózolás virtuózai.” A kollégánk ügyében ítélkező bírónő nem tartozik a TGM által oly találékonyan jellemzett csoportba. Aki azzal az indokolással menti fel a vádlottat, hogy nem látja bizonyítottnak, miszerint a fotókon és videofelvételeken is megörökített támadás alkalmával bántalmazás céljával ütötte meg a sértettet, az nem „reakciós szellemű”. Ez bizony nem cigányellenes, homofób, antiszemita indokolás, hanem jogállami, tetőtől talpig. A felismerhetetlen, gátlástalanul hazudozó rendőr, aki nem bántalmazás céljával bántalmaz teljesen ártatlan embereket, tökéletesen megjeleníthetné a ballib szellemiségű jogállamot.
Nagy a veszedelem, de még nem dőlt el semmi. Küzdőtérre lépett a jogállam gáncstalan bajnoka, a kivételes Cserni bíró, aki a Joggal a Jogállamiságért Egyesület alapítójaként még magát Sólyom Lászlót is helyre tette. Ezúttal az Országgyűlés 2006-os őszi jogsértéseket vizsgáló albizottságát, közülük is elsősorban Révész Máriuszt volt kénytelen kioktatni a jogállam mibenlétéről. Ugyanis a képviselő, aki törvényhozó is egyben, arra a kijelentésre vetemedett, miszerint: „Azoknak a rendőröknek, ügyészeknek, bíráknak, akik részt vettek a jogsértésekben, nincs helyük a rendőrségen, ügyészségen, bíróságon.” Erre a felháborító kitételre Cserni János bíró roppant frappáns választ adott: egy párt országgyűlési képviselője sem vonhat felelősségre valamely bírót az általa kifogásolt döntéséért, még akkor sem, ha Révész Máriusznak hívják.
Bármennyire szikrázóan szellemes a válasz, nem látjuk, hogy közvetlen összefüggésben állna Révész felvetésével, ám ha jól értjük, akkor Cserni amellett kardoskodik, hogy a jogsértésekben részt vevő rendőröknek, ügyészeknek, bíráknak (vajon a nem felső középosztálybeli, kedvenc bírónőnk is köztük van?) igenis helyük van a rendőrségen, ügyészségen, bíróságon. Ez a következetes jogállami szemlélet tükröződik Cserni bíró ítéleteiben is. A lényegen az sem változtat, hogy Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke csatlakozott Cserni véleményéhez. Az, hogy az albizottságnak fel kell vetnie a bírák felelősségét is, nem azonos azzal, hogy az albizottság bírákat akar felelősségre vonni. Sajnálatos, hogy ezt egy főbírónak el kell magyarázni. Nyilván ő sem a felső középosztályhoz tartozik. Amíg a rendvédelem és az igazságszolgáltatás számos munkatársának a mundér védelme fontosabb, mint az igazság kiderítése, addig valóban veszélyben van a jogállam.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.