Visszhang

Olvasóinktól
2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénztárcák és indulatok

Elmosott határok című cikkében (október 2.) Techet Péter világosan megkülönbözteti a régi és új törésvonalakat a német újraegyesítés után. Kicsit talán kiegészíteném azonban azzal az eufóriával, amely 1989 decemberében az adventi Weihnachtsmarktokon, kis- és nagyvárosokban, falvakban egyaránt szinte tapintható volt. Magam átéltem Hamburgban, amikor tízesével hozták át buszok – ingyen – a keletnémeteket, akik nemcsak a rokonoknak, hanem szinte mindenkinek a nyakába borultak. Mindenki átölelt mindenkit!
Tíz évvel később ösztöndíjasként jártam Berlinben, külföldi egyetemi oktatóknak tartott tájékoztatókon vettem részt, rengeteg emberrel beszéltem minden rétegből és szinte minden foglalkozási csoportból. Ekkorra már – és nem húsz évvel ezelőtt – Berlin valóban régi pompáját is visszanyerte, de nagyon sok multinacionális cég is húzott fel új irodaházakat. Ezt a szép képet azonban nagyon sok pénzt elnyelő munka előzte meg, aminek igen fontos része volt például a házak azbeszttelenítése, a folyók kikotrása, az elavult gyárak lebontása stb. Ez a munka (is) azonnal elindult az egyesülés után, és a belefektetett pénz már az első években sokkal több volt, mint amennyit terveztek. A rengeteg pénz szinte azonnal szabályos dühöt váltott ki az egykori nyugatnémetekből. A másik oldalon viszont a volt NDK-sok amiatt elégedetlenkedtek, hogy az azonos szakmában dolgozó keletiek bére évekig csak az egyharmada volt a nyugatiakénak, aztán az ezredforduló után egyes munkakörökben elérte a kétharmadot. Folytonosan azt hangoztatták, hogy „másodrendű állampolgárok”. Ezek (is) lettek az új ellentétek, amelyek valószínűleg még ma sem tűntek el, csak – mint Techet Péter is írja – a multikulturalizmus révén keletkező kemény problémákkal keveredtek. Úgy tűnik, hogy a „a német egység atyjának” tekintett Kohl kancellár célkitűzése és megvalósított történelmi tette okozta érzelmi újjászületést ma már jócskán felülírja a rideg valóság, amelyet persze nemcsak a gazdasági, hanem a szociológiai és – a Techet Péter által is említett – demográfiai válság is nyomaszt.
Molnár Judit, Budapest

Marakodás helyett


Szokás emlegetni a székely írás titokzatosságát. A kutatónak azonban ez az írás nem titok, hanem munka; amit elvégezve érthető eredményhez jut. Ez a cikk (Száraz Miklós György: Titokzatos rovásírás, 2010. augusztus 21.) – sajnos – nem a megismerés lehetőségét hirdeti, hanem béka- vagy analfabéta-perspektívát tükröz. Az egyik akadémiai konferenciáról szólván megemlít engem is: „A konferenciára meg nem hívott, ezért kissé indignálódott Varga Géza szerint Vékony hipotézise azért kavart indulatokat a hivatásos kutatók köreiben, mert magyar nyelvű olvasatot feltételezett, s finnugrista körökben ez súlyos illetlenségnek számít.” A most megjelent Így írtok ti magyar őstörténetet című kötetem olvasói meggyőződhetnek róla, hogy az ostobaságok hallatán egyformán „indignálódott” (?) vagyok; akár meghívnak konferenciára, akár nem.
Később azt írja: „Az életrajza szerint geológiai és számítástechnikai, valamint magyarságtudományi képesítéssel rendelkező, magát írástörténésznek valló szerző végső következtetése pedig nem kevesebb, mint hogy a hunok és avarok használták a magyar nyelvet és a székely rovásírást – s a kettős vagy hármas honfoglalás tény, a bodrog-alsóbűi lelet csak egy közbülső láncszeme a hun–székely íráshasználatnak” – majd hozzáteszi: „Ezt a marakodást látva még abban is feltámad a kíváncsiság, akit különben nem érdekelt volna a téma.” Nem találok okot a „marakodás” minősítés használatára. Sándor Klárát idézi, aki szerint a székely rovásírás „erősen jobboldali nemzeti érzés kifejezőjévé vált”, hozzátéve, hogy „igazság van benne”. A székely rovásírás azonban a magyar nemzet egyik legnagyobb kulturális teljesítménye, amelyhez semmiféle negatív értékelés nem társítható. Szélsőjobboldali marakodást azok szeretnének látni a véle kapcsolatos munkában, akik a magyar kultúrát a bő gatyával és a fütyülős barackpálinkával azonosítják.
Varga Géza írástörténész

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.