WWF: Kell még egy Föld!

Nagy Áron
2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Riasztó képet fest az emberiség közelebbi jövőjéről a WWF Élő bolygó jelentése. A lapunkhoz is eljuttatott dolgozat több forgatókönyvben vázolja, mi vár ránk, ha nem hagyunk fel a természet felelőtlen kihasználásával. A tanulmányt a WWF a Zoological Society of London és a Global Footprint Network nevű szakmai szervezetekkel közösen készítette.
A globális biodiverzitás állapotát vizsgálva rámutatnak, hogy az úgynevezett élőbolygó-index (Living Planet Index – LPI) globális értéke 1970 és 2007 között 30 százalékkal esett vissza, vagyis az élővilág sokfélesége ennyivel csökkent. Egy másik mérőszám az ökológiai lábnyom, amely a Föld erőforrásainak az a hányada, amely egy-egy ember fogyasztása mögött áll. Ez a lábnyom 1966 óta megduplázódott, így jelenleg 1,5 Földnek megfelelő erőforrást használunk el, azaz jócskán túlléptünk a megengedett kereteken. Ha az erőforrások felhasználásának tempója nem csökken, 2030-ban már két Földre lenne szükségünk – hívják fel a figyelmet a szakemberek. Harmadik mutatóként fontos adatokkal szolgál a vízlábnyom, amely az ember víz iránti igényét mutatja. Ez azt jelzi, hogy 71 ország már ma is túlhasználja természetes vizeit, és a vizek kétharmada mérsékelt vagy súlyos negatív hatásoknak van kitéve. Mindez alapvetően befolyásolja az ökológiai rendszerek állapotát és az élelemtermelési lehetőségeket.
Az Élő bolygó jelentés egy új modell segítségével több jövőbeli forgatókönyvet mutat be, és kitér a kapcsolódó dilemmákra és döntési pontokra is. A következő generációk jövőjéért a kormányoknak, a vállalkozásoknak és az egyéneknek sürgősen dönteniük és cselekedniük kell a jelentésben bemutatott tények ismeretében – mutat rá a WWF.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.