Zárolnák Hunvald teljes vagyonát

Mindent elkövet Erzsébetváros új vezetése, hogy megtérüljenek az MSZP–SZDSZ-es elődei által a gyanú szerint bűnszervezetben elkövetett súlyos bűncselekményekkel okozott károk. Így a Hunvald-ügyben újabb vagyontárgyakat vehetnek zár alá.

Swendt Pál
2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erzsébetváros önkormányzata nevében tegnap levélben jeleztem a Hunvald-ügyben nyomozó Központi Nyomozó Főügyészségnek (KNYF), hogy haladéktalanul polgárjogi kárigényt jelentünk be a bűncselekményekkel okozott veszteségek megtérítése érdekében – mondta lapunk kérdésére Vattamány Zsolt (Fidesz–KDNP) polgármester. Elmondta: sértettként az önkormányzat vezetői betekintést kaphatnak a nyomozás során keletkezett dokumentumokba. – A nyilatkozat megtételére a nyomozó hatóság szólított fel, és arra is határozott igennel feleltünk, hogy ragaszkodunk az előzetesben lévő Hunvald György volt MSZP-s polgármester és társa, Gál György egykori SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnök és frakcióvezető vagyonának további zár alatt tartásához is – hangsúlyozta az új polgármester.
Fazekas Géza, a KNYF szóvivője megerősítette, hogy az üggyel kapcsolatban az iratismertetés után megkeresték a polgármestert, de számíthattak az önkormányzat polgárjogi kárigényének bejelentésére Hunvald jogi tanácsadói is. Így történhetett, hogy a rács mögé helyezett korábbi kerületvezető egyik Jaguar típusú autóját az önkormányzati választások napján ismeretlenek trélerrel szállították el a VII. kerületi Garay Plaza mélygarázsából.
*
Amikor Hunvald Györggyel az ügyészség közölte, hogy meggyanúsítja az ingatlaneladásokkal öszszefüggésben, a szocialista politikus vagyontárgyait bűnügyi zár alá vették. Ezek közé tartozott a polgármester járműgyűjteményének több darabja is. A politikus akkori vagyonnyilatkozata az említett 1996-os évjáratú Jaguárt, egy Trabantot és két VII. kerületi lakást tüntetett fel. Tavaly februári őrizetbe vétele óta azonban hónapokig felvette fővárosi képviselői és polgármesteri fizetését, költségtérítését, továbbá egyéb pozíciói után járó tiszteletdíjait.
A bűnügyi zár alá vételről Fazekas Géza lapunkat úgy tájékoztatta: az eljárásban a nyomozó hatóság csak azokat a vagyontárgyakat zárolhatta, amelyek feltételezhetően a bűncselekményből származtak, a gyanúsításban szereplő bűnszervezet megalakítása után keletkeztek, vagy időközben a javak helyébe léptek. Mint mondta, a Jaguárt a gyanúsított az elkövetést megelőzően vásárolta, ezért ezt és egyéb vagyontárgyait csak akkor lehetett volna zárolni, ha a sértett önkormányzat felhívásukra bejelenti polgári jogi kárigényét, azonban ezt a kerület korábbi alpolgármestere elutasította.
Az önkormányzat, illetve az előzetes letartóztatásba helyezett Hunvald György helyett eljáró Gergely József alpolgármester e döntése lehetővé tette, hogy a kerület akkori első embere, valamint a szintén meggyanúsított Gál György, a helyhatóság gazdasági bizottságának SZDSZ-es elnöke kimenekíthesse az ügyészség által nem zárolt vagyontárgyait a borítékolható sértetti kárigény elől, amire a kerület élén történt politikai váltás után számítani lehetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.