Aranytartalékban az Aranycsapat

Különleges és kedvező alkalom bármilyen vezető vagy vezetőség számára, ha egyetlen, gyors és határozott intézkedésével garantáltan orvosolhat egy régi igazságtalanságot, méltánytalanságot. E helyzet most ismét előállt: Grosics Gyula és/vagy Buzánszky Jenő, az Aranycsapat kapusa és jobbhátvédje, mindkettő Helsinki olimpiai bajnoka és az 1954-es labdarúgó-világbajnokság ezüstérmese, a Nemzet Sportolója lehet.

Ballai Attila
2010. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Természetesen nem hallgatható el, szomorú esemény, Polyák Imre hétfői halála teremtette ezt az új helyzetet, ám a huszadik század legjobb magyar birkózójává választott klasszis emléke előtt egyenesen kötelező azzal tisztelegni, hogy a legméltóbb utódot jelölik a helyére. Éppen ma négy esztendeje hunyt el Puskás Ferenc; azóta egyetlen kivétellel – erről később – minden érv amellett szólt, hogy legalább Grosics Gyulának és általa az Aranycsapatnak, a magyar sporttörténelem itthon és világszerte leghíresebb, legnépszerűbb válogatottjának helye legyen a Nemzet Sportolói között.
Amikor e kitüntető címet 2004 tavaszán megalapították, a tizenkét díjazott egyike-másika gerjesztett ugyan némi vitát, de a két labdarúgó személye – Puskás Ferenc és az egyetlen magyar aranylabdás, Albert Flórián – kikezdhetetlen volt. Puskás halálával azonban az Aranycsapat képviselet nélkül maradt, és ez mindmáig igaz. Grosics Gyula ugyanis elkövetett egy taktikai hibát. Nem hajdanán, a kapuban, hanem akkor, amikor Gyurcsány Ferenc még sportminiszterként fogadta, többedmagával. Grosics többször is felidézte a szituációt: először találkoztak személyesen, Gyurcsány mégis azzal nyitott, „Tudom, maga utál engem”, mire ő elképedésében annyit mondott: „Miért, mit kellene tennem?”
A Nemzet Sportolója címet ezzel Gyurcsány miniszterelnöksége idejére megvonta magától. Sőt, az Aranycsapattól is, hiszen rajta kívül már csak Buzánszky Jenő él a legendás alakulatból, és a három vb-n védett, 86-szoros válogatott kapus elé feltehetőleg nem akarták odatenni az 1954-es vb-n szerepelt, 48-szoros válogatott hátvédet. Akkor inkább senkit. Illetve Puskás megüresedett helyét Földi Imre súlyemelő töltötte be, a 2007-ben elhunyt Zsivótzky Gyula atlétáét pedig Rejtő Ildikó vívó. Mindketten olimpiai bajnokok, a magyar sport bálványai, minden tiszteletet megérdemelnek, mint ahogyan sokan mások is, akik még nem a Nemzet Sportolói.
Most mégis Grosics Gyulának és/vagy Buzánszky Jenőnek illene, kellene következnie. A kérdés csupán annyi, hogy egyedül vagy – mint ahogyan ezt az ötletet már korábban felvetettük – kettesben. Ez utóbbi esetben azzal a kitétellel, hogy a címet egészen addig tizenhárman birtokolhatják, amíg egy bajnok el nem halálozik, és akkor nem jelölnek újat a helyére. Kétségtelenül egyedi javaslat, de
a szituáció is az, hiszen feltehetőleg soha vissza nem térő lehetőség kínálkozik.
A Nemzet Színészeivel ellentétben a Nemzet Sportolói nem választhatnak új társat maguk közé – egyúttal e logikátlan és méltatlan megkülönböztetés is megszüntethető lenne –, csupán ajánlást tehetnek, hasonlóan több más szervezethez és magánszemélyhez, 2011. január 15-ig. A jelöltek listáját Czene Attila sportért felelős államtitkár állítja össze, majd a Nemzet Sportolóival közösen is áttekinti a névsort, a kiválasztott nevét pedig az ő kezdeményezésére Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter terjeszti a kormány elé.
Grosics Gyula véleményét a témában már többször kikértük, idéztük, ezért tegnap Buzánszky Jenőt hívtuk telefonon, aki nyolcvanöt esztendős korában is kicsattanó erőben járja az országot-világot, szombaton például jelen volt a nála „csupán” tizenöt esztendővel idősebb Nagyváradi AC jubileumi születésnapi rendezvényén is. „Valóban sokfelé megfordulok, és ha felvetődik a kérdés, sehol sem értik, miért nem érdemes az Aranycsapat egyik, még élő tagja sem a Nemzet Sportolója címre – szögezte le, majd azzal folytatta: – Úgy gondolom, Grosiccsal egyetemben méltatlanul hagytak ki bennünket, pedig ha valahol külföldön szóba kerül egyáltalán a magyar sport, az a legvalószínűbb, hogy először az Aranycsapatot említik.” Amikor felvetettük Buzánszky Jenőnek, mit gondol arról az ötletről, hogy mindketten a Nemzet Sportolói legyenek, rövid tűnődés után azt felelte: „Nem rossz. Benne vagyunk a korban, jóval nyolcvanon felül, talán tényleg egyszerre is megérdemelnénk.”
Meg, egyszerre is. Talán nélkül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.