Békedíjasok a nukleáris leszerelésért

Grimm Balázs
2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdődött tegnap Hirosimában a Nobel-békedíjasok háromnapos világtalálkozója, amelynek célja az atomfegyverek leszerelésének sürgetése – jelentette az AFP francia hírügynökség. A rendezvényen neves személyiségek, így például az elismeréssel 1989-ben kitüntetett dalai láma is részt vesznek. A két legnagyobb atomhatalom, Oroszország és az Egyesült Államok képviseletében senki nem jelent meg Hirosimában. Oroszországnak (és a volt Szovjetuniónak) két Nobel-békedíjasa van. Andrej Dmitrijevics Szaharov 1975-ben kapta meg az elismerést, ő 1989-ben meghalt. Mihail Szergejevics Gorbacsov, az utolsó szovjet elnök 1990-ben vehette át az érmét, ő betegsége miatt nem tudott Japánba utazni. Az Egyesült Államoknak több díjazottja is van, tavaly a mostani elnök, Barack Obama volt a kitüntetett. Obama az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) vezetőinek ma kezdődő tanácskozásán vesz részt Jokohamában. Hivatalban lévő amerikai elnök még soha nem látogatott el Hirosimába vagy Nagaszakiba, ahova a második világháborúban a két amerikai atombombát ledobták.
Az egybegyűltek az atomfegyverek veszélyén túl azon társaikra szeretnék felhívni a figyelmet, akik önhibájukon kívül nem tudtak a japán városba utazni. Az idei díjazott, a kínai Liu Hsziao-po például börtönben ül, miután tavaly decemberben tizenegy évi szabadságvesztésre ítélték az államhatalom megdöntésére való felbujtásért. Egy másik hiányzó, Aung Szan Szú Kji mianmari ellenzéki személyiség pedig évek óta házi őrizetben sínylődik. Az asszonyt tavaly augusztusban további 18 hónap házi őrizetre ítélték. Azzal vádolták meg, hogy menedéket nyújtott egy amerikai férfinak, akit hét év börtönre és négy év kényszermunkára ítéltek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.