Brit–francia haderő

Több hónapos tárgyalások után tegnap nyilvánosságra hozták, hogy a brit és a francia parlament jóváhagyása után a brit miniszterelnök és a francia államfő Londonban katonai együttműködési egyezményt ír alá. Liam Fox brit védelmi miniszter szerint az egyezmény nem ássa alá Nagy-Britannia független cselekvési szabadságát a honvédelem terén.

Jotischky László
2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiterjed a nukleáris hadászati technikára is az egyezmény. A két ország szakértői közösen végeznek majd kutatás-fejlesztési munkát az angliai Aldermaston atomfegyver-fejlesztési központban és a franciaországi Valduc intézetében. Az együttműködés nem jelenti közös atomfegyver kifejlesztését, de kiterjed a kutató-, kísérleti és gyártási folyamat minden szakaszára, a tapasztalatok megosztására.
A széles körű katonai együttműködés keretében a brit légierő gépei használhatják a francia Charles De Gaulle anyahajót, a franciák pedig a brit haditengerészet Prince of
Wales nevű új anyahajóját. A megállapodás értelmében a hajókat birtokló kormányok vétót emelhetnek a bevetés ellen olyan esetben, ha politikailag ellenzik a katonai akciót. Az egyezmény értelmében a két ország közös, bárhol gyorsan bevethető, 6500 főnyi haderőt hoz létre, egységes parancsnokság alatt.
A brit–francia egyezmény nyilvánvalóan gazdasági megfontolások eredménye, bár mindkét fél hangsúlyozza, hogy pusztán katonai szempontból is hasznos. A brit közvélemény és a média nagy része, kiváltképp a konzervatívok többsége sokáig ellenezte, hogy Nagy-Britannia bármilyen közös katonai szervezetben szerepet vállaljon az Európai Unió keretein belül. Maga Liam Fox, a jelenlegi védelmi miniszter is helytelenítette, hogy a brit fegyveres erők bármely része felett Brüsszel rendelkezzen. Az unió két legerősebb katonai hatalma közötti együttműködés azonban reálisabbnak látszik. Nagy-Britannia és Franciaország együttesen az unió összesített katonai költségvetésének 40 százalékát, haderejének 55 százalékát képviseli. Az EU tagországai közül egyedül ez a kettő rendelkezik nukleáris fegyverekkel, és együttműködésük egészen a krimi háborúig visszamenő hagyományokon nyugszik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.