Célzott irodabérlés az OFA-nál?

Meglehetősen furcsa ingatlanbérleti szerződést kötött a Gyurcsány-korszak idején az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA). A szervezet havi 22 ezer euró plusz áfáért ugyanabban az épületben bérel irodákat, amelyben saját tulajdonú ingatlanrésze is van, amit raktárnak használt. Noha a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette az OFA ajánlatkérő döntését és félmillió forintos bírságot szabott ki, az alapítvány végül mégis az eredetileg nyertes céggel kötött szerződést.

Bákonyi Ádám
2010. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Illik a korszellembe. Az OFA ingatlanbérlése jól illeszkedik a Gyurcsány-kormány idején bevett gyakorlathoz, amikor is állami cégek, szervezetek szemet szúróan előnytelen ingatlanbérleti szerződéseket kötöttek. A két legismertebb eset a posta és a MÁV székházainak ügye volt. A vasúttársaság egyelőre nem tudta eladni Andrássy úti székházát, ám két éve egy luxusirodaházban bérel irodákat, a szerződés szerint összesen 4-5 milliárd forint értékben. A postaszékház eladása és új székház bérlése ügyében márciusban nyomozást indított az ügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt. A posta legendás Krisztina körúti székházát mindössze 4 milliárd forintért adta el, hogy összesen 13,5 milliárd forintért béreljen új központot egy luxusirodaházban.


Három éve ugyanabban az épületben bérel irodákat az OFA, ahol saját tulajdonú ingatlanrésze is van – értesült lapunk. Az irodákért 2007 decembere óta idén februárig havi 22 ezer euró plusz áfát, februártól 21 ezer euró plusz áfát fizet a közalapítvány. „Feladataink 2007 óta látványos mértékben növekedtek, ami indokolttá tette alkalmazottaink létszámának bővítését. A székhelyen lévő ingatlan körülbelül húsz fő elhelyezésére adott lehetőséget, a megnövekedett állomány megfelelő munkavégzéséhez kielégítő munkakörülmények biztosítása szükségessé tette egy nagyobb ingatlan bérlését” – magyarázták lapunknak a helyzetet az OFA-nál. Hangsúlyozták, hogy 2007-ben az ingatlanbérlésről szóló közbeszerzési felhívás közzétételével, a közbeszerzési törvényben és a közbeszerzési előírásoknak mindenben megfelelően jártak el. Saját tulajdonú ingatlanrészükről azt mondták, hogy az kezdettől fogva üresen áll, amit átmenetileg irattárként, illetve raktárként használnak, ezzel raktározási költséget takarítanak meg.
Lapunk megtudta, hogy az OFA állítása, miszerint mindenben a közbeszerzési előírásoknak megfelelően járt el, nem felel meg a valóságnak. Az alapítvány hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárást kezdeményezett, ajánlattételi felhívását közvetlenül öt ajánlattevőnek küldte meg, a határidőre végül ketten adtak ajánlatot: a B.C.P. Ingatlanfejlesztő Kft. és a Fercom Kommunikációs Kft. Az OFA eljárásán vesztes B.C.P. a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, amely megállapította, hogy „az OFA súlyos jogsértést követett el azzal, hogy az általa a felhívásban meghatározott bírálati elem helyett a tárgyaláson teljesen más bírálati elemet alkalmazott a bírálata során, illetve nem győződött meg a nyertes cég kirívóan alacsonynak tartott ellenszolgáltatás megalapozottságáról, vagy megalapozatlanságáról”. A döntőbizottság határozatában megsemmisítette az OFA eljárást lezáró döntését és félmillió forintos bírsággal sújtotta a közalapítványt, valamint 150 ezer forint megfizetésére kötelezte a B.C.P.-vel szemben. A döntőbíróság 2007. augusztusi határozata után az OFA novemberben mégis a Fercommal kötött határozatlan időre, de legalább öt évre szerződést, azaz a közalapítvány legalább 350 millió forintot költ az irodák bérlésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.