Elfogadta az Országgyűlés a médiaalkotmányt

A parlament tegnap elfogadta a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényt. A jogszabály, amelyet csak médiaalkotmány néven szokás emlegetni, számos tekintetben az eddigieknél nagyobb felelősséget ró a sajtó munkatársaira, más esetben viszont nagyobb mozgásteret ad az újságíróknak.

Munkatársunktól
2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szankcionálás nélkül elkövethetnek a tényfeltáró újságírók olyan jogsértést a jövőben, amely közérdekű információ megszerzésére irányul, feltéve, hogy az más módon nem vagy csak aránytalan nehézséggel lett volna megszerezhető – ez az egyik legsarkalatosabb pontja a tegnap elfogadott – a fideszes Rogán Antal és Cser-Palkovics András által jegyzett – médiaalkotmánynak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a sajtó munkatársai szabadon használhatnak rejtett kamerát, mikrofont, vagy éppen rögzített módon és leleplező szándékkal lefizethetnek egy parkolóőrt, már persze akkor, ha ezzel a közérdeket sértő cselekmény lebuktatása a cél. Az informátort sem lesz kötelező megnevezni még jogi eljárásban sem, kivéve, ha minősített adat gazdájáról van szó. A sajtószabadságot taglaló passzusok rendelkeznek arról is: az újságírókat nem érheti munkajogi hátrány amiatt, ha megtagadják a szerzői vagy szerkesztői szabadságukat korlátozó főnöki utasítást.
A törvény szabályozza a sajtó-helyreigazítás szabályait is. Az immáron válaszadási jognak nevezett intézmény ezzel kikerül a polgári törvénykönyvből. A szabályok – lényegüket tekintve – megegyeznek az eddigiekkel: ha valaki saját személyére nézve sérelmes közléssel találkozik a sajtóban, akkor válaszközlemény megjelentetését kérheti. Ha a médium – legyen az televízió, internetes portál, rádióadó vagy nyomtatott sajtótermék – ennek a kérésnek nem tesz eleget, akkor az ügy bíróságra kerül.
Számos védelmi rendelkezés is található a jogszabályban, például tilos a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek sérelmes bemutatása, de a közléshez való hozzájárulással sem élhet vissza a szolgáltató, és bármely kisebbség vagy bármely többség megsértése is tiltott. A törvény azokra az internetes oldalakra is kiterjed, amelyek bár nem hazai szerverről üzemelnek, munkatársaik jó része a Magyar Köztársaság területén él, s szerkesztői, illetve ügyvezetői is itt hozzák meg döntéseiket, így bizonyos honlapok sem bújhatnak ki a jogsértések következményei alól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.