Ellenőrzött bevándorlók

A berlini kormánykoalíció megszigorítja a bevándorlókra vonatkozó integrációs előírásokat. A mozlim – elsősorban török családoknál szokásos – kényszerházasságot a Merkel-kabinet büntetendő cselekménynek minősíti és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetheti. Eddig csak olyan személyek ellen lehetett eljárást indítani, akikre sikerült rábizonyítani a súlyos kényszer alkalmazásának tényét.

Stefan Lázár
2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szociális szakértők szerint a Németországban házasságot kötő mozlim asszonyok majd húsz százaléka enged a család által gyakorolt nyomásnak. Az eredmény nyomasztó: boldogtalan élet, nem kívánt gyerekek, megalázott nők. Míg a hiányos nyelvtudás könnyen felismerhető, az előirt integrációs tanfolyamok látogatása pedig ellenőrizhető, addig a kényszerházasságok esetében a hatóságok sokkal nehezebb helyzetben vannak. Azok indítéka ugyanis nem feltétlenül vallási eredetű. A gyökerek a „családi becsületre” nyúlnak vissza, a patriarchális struktúrában keresendők. Az apának mint a család, vagy egy egész nemzetség főnökének egyenesen kötelessége kijelölni a lánya férjét, különben elveszti a becsületét.
A német törvényhozás nem-csak a kikényszerített házasságért felelősöket fogja büntetni, hanem igyekszik megfelelő életkilátást is biztosítani az áldozatnak számító nők számára. Ezt a célt szolgálja az úgynevezett visszatérési jog: a külföldön – gyakran távoli rokonnal, igen sokszor ismeretlen partnerrel – kikényszerített frigyből menekülő asszonyt Németország ismét befogadja. A kényszerházasságoknak olykor a férfiak is áldozatai. Az importált vőlegények, akik nem beszélik a nyelvet, nem találnak munkahelyet, nem boldogulnak a bürokrácia útvesztőivel és a nekik szánt szereppel, elégedetlenségből fakadó agresszivitásukat az aszszonnyal szembeni erőszakkal vezetik le. A kényszerházasságok mellett az érdekházasságok is foglalkoztatják a német hatóságokat. Az a megoldás, hogy valaki mindössze azért választ élettársként Németországban élő személyt, hogy rajta keresztül megkapja a tartózkodási engedélyt. Az érintettnek a jövőben az eddigi két év helyett hármat kell majd várnia arra, hogy kiadják neki az értékes iratot.
A berlini igazságügyi minisztériumot vezető Sabine Leutheusser-Schnarrenberger beismeri, a kényszerházasságok megszigorított büntethetősége jelentős lépés, ugyanakkor tart attól, hogy a törvénynek nem sikerül zökkenőmentesen érvényt szerezni. A liberális politikus sokkal jelentősebbnek tartja a visszatérési jog bevezetését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.