Elutasítják a német atomot

Tömeges tiltakozó megmozdulásokat szerveznek a hét végén Németországban az atomenergia jövőjéről kirobbant vita kapcsán. A rend fenntartására több mint tizenhatezer rendőrt vetnek be a hatóságok. A tüntetőket az dühítette fel, hogy az előző kormány ígéreteivel szemben a jelenlegi Merkel-kabinet meghosszabbítja az országban működő atomreaktorok élettartamát.

Stefan Lázár
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhat erőmű. Németországban 16 atomerőmű működik, eddig mindössze egyetlen ilyen reaktort számoltak fel. A biztonságért felelős vállalatok vezetői határozottan állítják, az erőművek nem jelentenek veszélyt akkor sem, ha a kormány döntésének megfelelően csak a 2020–30-as években állítják le azokat. A milliárdos haszonnal működő cégek bevételük egy részét kötelesek az újrafelhasználható energiaforrások fejlesztésére fordítani. (S. L.)


A korábbi kereszténydemokrata–szociáldemokrata szövetség a köztársaságban létesített atomreaktorok működésének rövid távú megszüntetését tűzte ki célul. A terv mindössze terv maradt azt követően, hogy a kereszténydemokraták (CDU) a liberális FDP-vel kötöttek koalíciós szerződést, hatályon kívül helyezték az előzetes megegyezést, és hosszú évekkel kitolták az erőművek működtetésének határidejét. A 8–14 év között mozgó engedélyek kiváltották az ellenzék ellenállását, a polgároknak több mint ötven százaléka támogatja a gyors búcsút a nukleáris energiától.
A Merkel-kormánynak az a meggyőződése, hogy saját hatáskörén belül dönthet, és a témát nem kell a szövetségi tanács elé vinnie. A Bundesratban a konzervatív–liberális tábornak ugyanis nincs többsége. Norbert Lammert, a parlament CDU-s elnöke és Josef Göppel, a konzervatívok környezetvédelmi bizottságának a vezetője elítélte a törvénytervezet létrejöttének körülményeit, és ezzel az ellenzék malmára hajtotta a vizet. Christian Wulff államfőnek igen rövid idő áll a rendelkezésére, hogy eldöntse, aláírja-e a törvényt, amely január elsejével lépne hatályba. Amennyiben jóváhagyja a kormány beterjesztését, az ellenzék pártjai az alkotmánybírósághoz fordulnak.
A nukleáris energiával kapcsolatos ellenérzések két további tényezőn alapulnak. Az atomszemét végleges tárolásának a megoldását évtizedek óta halogatja a mindenkori kormány. Az ideiglenes megoldás olyan politikai tényezőre nyúlik vissza, amely húsz esztendővel ezelőtt érvényét vesztette. Az Alsó-Szászország tartományhoz tartozó Gorleben településre annak idején azért esett a választás, mert az országot kettéválasztó határ közelében feküdt, gazdaságilag elmaradott, ritkán lakott terület volt, és sóbányája ideálisnak tűnt az atomhulladék tárolására. Az újraegyesítés megváltoztatta a helyzetet, s felmerült, hogy az ország valamelyik másik pontján kellene tárolót kialakítani, de ez idáig egyetlen tartomány sem vállalta a feladatot. A hét végén tüntetők igyekeznek majd feltartóztatni azt a vasúti szerelvényt, amely Franciaországból újabb atomhulladékot hoz a gorlebeni tárolóba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.