Elvarratlan szálak

Szerető Szabolcs
2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mire kapott felhatalmazást Orbán Viktor kormánya a választóktól? Ez a lényegi kérdés abban a szövevényes és élénk vitában, amely az adófizetők kontójára kifizetett magas végkielégítésekre kivetett büntetőadó és az Alkotmánybíróság jogosítványai körül zajlik. A Fidesz–KDNP-szövetségtől azt várja hatalmas támogatói tábora (sőt, minden bizonnyal mások is), hogy jól kormányozzon. Azaz tolja helyre a gyurcsányizmus által kizökkentett időt (igazságtétel, elszámoltatás), és végre elvont ideológiai megfontolások helyett az emberek vágyainak (biztonságban, kiszámítható körülmények között élni úgy, hogy legyen esély a gyarapodásra is) próbáljon megfelelni. Csupa olyasminek, amit populizmusként, barbár, keleties becsípődésként átkoz, gúnyol a haladó elit.
Ha jól értem, a Fidesz vezetői úgy érzik, a társadalom által óhajtott sikeres kormányzás lehetőségei beleütköztek a hatályos alkotmány, a „régi rend” korlátaiba. Erre a költségvetési szempontból nem túl jelentékeny végkielégítés-adó ügyében született felismerésre jött a rapid és minden eleganciát nélkülöző válasz: ne csak a jövő adóbevallása, hanem a jövő Alkotmánybíróságának jogkörei is férjenek el egy söralátéten, a kifogásolt, ám a társadalmi igazságérzettel teljes összhangban lévő törvény pedig ismét a parlament elé kerül. Azt azért reméljük, a több évtizedet közszolgálatban eltöltött tanárok, orvosok kikerülnek a végső jogszabály sújtotta körből.
Csakhogy itt – gyanítom – nem csak erről a törvényről van szó. Nem kis mutatvány, amit eddig a Fidesz-kormány végrehajtott: ígéretéhez híven húsba vágó lakossági megszorítások nélkül foltozta be a Bajnai-féle elszabott költségvetés százmilliárdos lyukait, teremtett forrást az érzékelhető adócsökkentéshez, tartotta, tartja be a Brüsszel által az MSZP-kormányok számára ismeretlen kíméletlenséggel előírt hiánycélt, miközben végre elkezdi lassan elhordani az irdatlan adóssághegyet is. Érdekes észjárásra vall régóta hiányolt szerkezeti reformokat vagy a különadók majdani kivezetése okozta problémák kezelését számon kérni a kényszerűen tűzoltással foglalatoskodó kormányon, amelynek gúzsba kötve is sikerült érzékeltetnie az újfajta gondolkodás esszenciáját: a terheket azokra hárítani, akik aránytalan mértékben voltak az elmúlt húsz év haszonélvezői. Az ágazati különadók, a Horn-érában a hosszú távú következményeket át nem gondolva bevezetett vegyes nyugdíjrendszer eltérítésének esetleges alkotmánybírósági bukásával a mozgástér növelését célzó politika futna zátonyra. És hol kétharmad van, ott kétharmad van: a Fidesz mostani megbízatása lejártával nem állhat széttárt kézzel a választók elé, mondván, mindent megtettünk az ország felvirágoztatásáért, de az ellenzék, az Alkotmánybíróság, az unió, az IMF, akárki gáncsot vetett nagyszerű terveinknek.
Ám ha a szándék érthető is, a megvalósítás görbe útja, a hiányos kommunikáció kifogásolható. Kósa Lajos emlékezetes, „görög válságos” nyilatkozatában szólt már arról, hogy egyes alkotmányos gazdasági alapjogok felfüggesztése is elképzelhető. Ilyen horderejű kérdésekben elvárható lenne a kapkodás látszatát is kerülő, átgondolt cselekvés és egyenes beszéd. Nem a tegnap az utcán ágáló, az alkotmányos rend 2006. október 23-i, vérgőzös felfüggesztéséhez asszisztáló, ma a jogállamot féltő csoportocska miatt, hanem mert a kormánnyal szimpatizálók között is bizonytalanságot szül, kételyeket ébreszt ez az ügy.
A kiterjedt jogkörökkel rendelkező Alkotmánybíróság létrehozásáról a bizonytalan legitimitású Nemzeti Kerekasztalnál született meg a döntés 1989-ben. Nem ördögtől való, ha most egy betonbiztos választói felhatalmazással bíró parlamenti többség – amely igyekszik levonni az elmúlt húsz év kudarcainak tapasztalatait, ami kifejezetten találkozik a társadalmi elvárással – újragondolja az akkori alkut. A joga ehhez elvitathatatlan. De nagyon nem mindegy, miként teszi ezt. Ebben a történetben sok még az elvarratlan szál. Túl sok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.