Érlelődik az újabb fűszerpaprika-botrány?

A multinacionális élelmiszerláncokban vásárolt fűszerpaprika-őrlemények és paprikakrémek 15 százalékánál talált valamilyen kifogást az IPM magazin idei őszi vizsgálatai során. A terméktanács szerint legfeljebb az importtermékekkel lehet gond.

Dénes Zoltán
2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminc különböző fűszerpaprikát és paprikakrémet vizsgáltatott meg a múlt hónapban az IPM. A magazin novemberi számában közzétett adatok szerint a kizárólag bevásárlóközpontokban vásárolt termékek 15 százalékánál találtak valamilyen kifogást; mint írják, ez jelentős javulás a 2004-es botrányokhoz képest. A lap szerint egy termékben a növényvédőszer-maradék, kettőben a baktériumok száma volt túl magas, egyben pedig a súlyosan egészségkárosító nehézfém, a kadmium mennyisége haladta meg az egészségügyi határértéket.
Nem valószínű, hogy a teljes piac tekintetében is megállja a helyét az olyan jellegű arányosítás, mint amilyet az IPM közölt a multiláncokkal kapcsolatban – mondta megkeresésünkre Jaksa Lajos. A Fűszerpaprika Terméktanács elnöke emlékeztetett: a 2004-ben történt leleplezés során az okratoxinosnak kikiáltott magyar paprika hivatalos egészségügyi papírokkal érkezett Spanyolországból hazánkba. Mint mondta, a fűszerpaprikával dolgozók azóta kiemelten figyelnek arra, hogy az akkor nagy port kavaró két gombaféleség, az aflatoxin és az okratoxin ne forduljon elő paprikájukban. Ez nem zárja ki a lehetőségét, hogy mégis érkezik az országba fertőzött tétel – jelezte a terméktanács elnöke. Rávilágított: ez többek között azért fordulhat elő, mert például a kínai fűszerpaprikát jelenleg Bulgárián és Románián keresztül importálják, mert ott sokkal egyszerűbben jutnak hozzá az uniós forgalombahozatali engedélyekhez.
Jaksa Lajos elmondása szerint olyan orosházi forgalmazóval is „küzdenek”, aki biztos nem vagy csak nagyon kevés friss fűszerpaprikát látott életében, őrleménye mégis megtalálható a multiláncok polcain. A kereskedelmi láncokat ugyanis nem érdekli, hogy milyen minőségű terméket forgalmaznak – csak az, hogy minél többet keressenek rajta. Tehát a multiláncok magatartása is jelentősen befolyásolja, hogy milyen minőségű terméket vásárolhatunk meg.
Az IPM kitért arra is, hogy a termőhelyeken végzett kutatásaik eredménye szerint a fűszerpaprika-piac egyik jelentős szereplője sem érdekelt az uniós eredetvédelemben, csupán abban, hogy a terméket hungarikumnak nevezzük, a cégek sok állami támogatást kapjanak, de senki ne ellenőrizze, hogy valóban magyar termék kerül-e a zacskókba. Meglepőnek tartották, miszerint a Gazdasági Versenyhivatalt nem érdekli, hogy a fűszerpaprika-feldolgozás több mint 90 százaléka már egy kézben van. Öszszefoglalásként megjegyezték: ismét azt láthatjuk, hogy a nagy élelmiszer-kereskedelmi láncok az ásványvíz és a méz mellett a fűszerpaprikában sem tartják fontosnak a vásárlók egészségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.