Fellendülésre várva

Mit hoz a Fehér Ház urának a republikánus előretörés? Hosszú távon is akkora hatása lesz a konzervatív Teadélután mozgalomnak az amerikai politikára, mint amit most sugallnak? Hova vezet a féktelen kampányfinanszírozás? – ezekre a kérdésekre keresett választ lapunknak Kenneth E. Fernandez, a Nevadai Egyetem Politikatudományi Karának adjunktusa.

Zord Gábor László
2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legdrágább és a legdühösebb. Ezekkel a szavakkal jellemezte a választási kampányt Billy Vassiliadis, az R&R Partners hirdetési cég főnöke, a Las Vegas-i politika veteránja lapunknak. Az emberek mérgesek, félnek, meg akarnak szabadulni valakitől – mondta, hozzátéve, a választási harc annyira kiélezett, hogy minden este felmérést tartanak a hatékony munka érdekében, a televíziós hirdetések ára pedig szeptember óta négyszeresére emelkedett. (Z. G.)


Úgy tűnik, a republikánusok irányába tolódnak el az erőviszonyok a törvényhozásban. Miként hathat ez Obama politikai jövőjére, 2012-es újraválasztási esélyeire?
– Egy kollégám nemrégiben írt tanulmányt arról, hogy azok az elnökök, akiknek pártja jelentős vereséget szenvedett a félidős választásokon, érdekes módon jól jártak, és nagyobb eséllyel nyerték meg a következő elnökválasztást. Ott volt például Bill Clinton, aki első mandátuma elején több esetben is kudarcot vallott. Nem tudta keresztülvinni az átfogó egészségügyi rendszert, nem sikerült feloldania a homoszexuálisok megkülönböztetését a haderőben, hogy csak néhány példát említsek. Megítélése egyre romlott, és 1994-ben a republikánusok elhódították a törvényhozás mindkét házát, a képviselőházat negyven év után először. Mégis, ezt követően Clinton népszerűsége emelkedni kezdett, mert a problémák egy részét, a politikai felelősségmegosztásra apellálva sikerrel hárította a republikánusokra. Barack Obama számára a demokrata többség segített keresztülvinni a pénzügyi szabályozásra, egészségügyi reformra vonatkozó terveit, ugyanakkor nem tud kit okolni a bajokért, hiszen párttársai tartják kezükben az irányítást a kongreszszusban is. Így egy republikánus többség a képviselőházban, esetleg a szenátusban e logika szerint javíthatja Obama esélyeit 2012-ben.
– A választási kampány egyik legfontosabb jelensége a Teadélután mozgalom felemelkedése. Európai nézőpontból úgy tűnik, olyan emberekről van szó, akik nem látják vagy nem akarják megérteni azokat a gazdasági és politikai problémákat és realitásokat, amelyekkel manapság az Egyesült Államok szembesül. Hosszú távon is jelen lesz ez az erő az amerikai politikában?
– Bizonyos felmérések azt mutatják, hogy az amerikai szavazók nem annyira tájékozottak aktuális kérdésekben, mint európai társaik, s ezért hajlamosabbak vagyunk az érzelmeink, megérzéseink alapján választani. Azt hiszem, a Teadélután mozgalom is egy ilyen ösztönös reakció egy gazdaságilag nehéz időszakban. Vannak közgazdászok, akik szerint a kilábalással ez az erő el fog tűnni, mint az korábban több ilyen harmadik párti kezdeménynyel is megtörtént. Ez a probléma semmiképpen sem olyan megosztó kérdés, mint az amerikai történelemben mondjuk a rabszolgaság volt, amely sokáig a felszínen maradt, s amelyből annak idején harmadik pártként ki tudtak bontakozni a republikánusok.
– Gyors kilábalásra készül az amerikai politikai elit?
– Hivatalos vélemény szerint vége a recessziónak, megindult a lassú növekedés, bár a munkanélküliség még mindig nagyon magas. A kettős recessziós hullámmal kapcsolatos félelmek, amelyek fél éve még igen erősen voltak jelen, mára úgy tűnik, alábbhagytak. Mindebből az következik, hogy a lassú növekedés miatt a problémákat nem lehet gyorsan felszámolni, azaz a hatalmon lévők nem tűnnek fel jó színben, és ez vonatkozik a republikánusokra is. Ők is a kilábalásban érdekeltek, hogy bizonyíthassák, ők is kivették a részüket.
– Világszerte sokan úgy látják, az Egyesült Államokban túl nagy részesedésre tett szert a pénzügyi szektor a reálgazdaság, a termelés rovására, ez vezetett a válsághoz. Levonták ebből a reguláció szükségességére vonatkozó következtetést az amerikai politikusok és közgazdászok, megelőzendő egy hasonló krízist?
– A nagy világválság után hozott korlátozó intézkedéseket Bill Clinton kormányzata és a republikánus többségű törvényhozás idején visszavonták. Ezzel úgymond lebontották a tűzfalat a bankok, a biztosítótársaságok és a tőzsdei pénzügyi érdekek körül, ami aztán többszörös összeférhetetlenséghez vezetett, s egyesek szerint, legalábbis részben, az ingatlanbuborék és még néhány tőzsdei buborék kialakulásáért is kárhoztatható. A kongresszus kísérletet tett új korlátozások bevezetésére, hogy elejét vegye egy hasonló helyzetnek. Mégis, a pénzügyi szektor súlya és az a tény, hogy a gazdaság motorja, azt sugallja, hogy nem szabad túl sok megkötést tenni. Az, hogy egyesek innovatív módon mozgatják a pénzt, stimulálhatja a kutatás-fejlesztést, új technológiák, termékek létrejöttét.
– Nemrégiben az amerikai legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a vállalkozások korlátlanul támogathatnak politikai kampányokat. Milyen hatása van ennek a döntésnek a választásra és hosszú távon az amerikai demokráciára?
– A döntésnek óriási hatása volt, hiszen a költekezés minden rekordot megdöntött, beleértve az elnökválasztásokat is (interjúnk idején az összeg négymilliárd dollárra rúgott – a szerk.). Sokan aggódnak az olyan adományok miatt, amelyek az új szabályozás szerint anonimak maradhatnak. Újra és újra a kampányfinanszírozási reform kérdéséhez lyukadunk ki, amelyre többen kísérletet tettek, hol sikeresen, hol elbukva a bíróság döntésén. A jövőben is lesznek törekvések a támogatók megnevezésére, az átláthatóság fokozására, de egyelőre az alkotmány szólásszabadságra vonatkozó 1. kiegészítését úgy értelmezik, hogy nem lehet határt szabni a kampányfinanszírozásnak. Az alapjogokat pedig kizárt, hogy módosítanák. Egyedül abban lehet reménykedni, hogy a különböző erőfeszítések hatására legalább követhetők lesznek a különböző politikai csoportoknak juttatott vállalati támogatások, amelyeket ma egyes esetekben el lehet fedni. Megoldás aligha születik az elkövetkező két évben, így valószínű, hogy a következő elnökválasztás kiemelt témái közé kerülnek ezek a kérdések.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.