Furcsa döntések a földalapnál

Információink szerint nem felel meg a törvénynek a Nemzeti Földalapot felügyelő birtokpolitikai tanács tagjainak kinevezése. Az alap működése ezenkívül is több kérdést vet fel.

Dénes Zoltán
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepő állapotokról számoltak be informátoraink a szeptemberben létrehozott s azóta elvileg teljes gőzzel működő Nemzeti Földalapkezelő szervezettel kapcsolatban. Úgy tudjuk, a szervezetnél a mai napig mindössze 20 fő dolgozik, miközben korábban arról volt szó, hogy a várható maximális létszám 145 fős lesz, ide értve a budapesti központ és a megyei területi irodák alkalmazottait is. Ehhez képest a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztálya korábban úgy tájékoztatott, hogy a földalapkezelő létrehozása a vonatkozó törvényben foglaltaknak megfelelően halad. Információink szerint ugyanakkor nagy gondot okoz, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nem igazán együttműködő az alappal, ahogyan informátoraink fogalmaztak: „Ott tartanak be, ahol csak tudnak.” A jelenlegi helyzetben a földalap úgy működik, hogy a kinevezett húsz főből négy tarthat kapcsolatot azon emberekkel, akik a mai napig a vagyonkezelő állományában dolgoznak, ám ténylegesen a földalapkezelő szervezethez tartozó feladatokat végeznek.
Ez a „szervezeti felépítés”, illetve az, hogy a korábban a vagyonkezelő alá tartozó intézményben már csaknem egy éve eleve tűzoltás jelleggel dolgoznak, oda vezetett, hogy sok gazdálkodó földbérleti szerződés nélkül kezdheti meg a jövő évet. Úgy tudjuk, ezen a problémán úgy próbálnak segíteni, hogy a lejáró bérleti szerződéssel rendelkező földművelőknek igazolást küldenek arról, ők művelik e területeket. A Nemzeti Földalap szerint ezzel lehetőséget teremtenek arra, hogy az érintett gazdálkodók is igénybe vehessék az uniós és nemzeti agrártámogatásokat. A vonatkozó törvény szerint viszont ez nem lehetséges, mivel a kifizető ügynökség csak annak a gazdálkodónak utalhatja a támogatásokat, aki mint földbérlő fel van tüntetve a földhasználati nyilvántartásban. Márpedig a bérleti szerződések lejártakor a rendszer automatikusan törli őket a nyilvántartásból.
Mindezek mellett találtunk egyéb, a törvényt figyelmen kívül hagyó intézkedést is. A Nemzeti Földalap létrehozásáról szóló törvény, amely a szervezetet a Vidékfejlesztési Minisztérium alá rendelte, ugyanis egyértelműen kimondja, hogy a Birtokpolitikai Tanács (BT) tagja nem lehet államtitkár. Ehhez képest meglepő, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Vízkelety Mariannt, a tárca közigazgatási államtitkárát, a Vidékfejlesztési Minisztérium pedig Simon Attilát, a jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkárt delegálta a testületbe, amelynek elnökévé Farkas Imrét, a vidékfejlesztési tárca államtitkárát nevezték ki. Azt már csupán érdekességként jegyezzük meg, hogy a Nemzeti Földalap újonnan kinevezett jogi igazgatója az a Nagy Márta, aki a szocialista kabinet idején a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakigazgatási főosztályának vezetője volt, s állítólag Gőgös Zoltán korábbi államtitkár egyik hű munkatársa. Helyettese pedig Ribánszki Róbert, akinek azonos nevű édesapja egy ideig Kádár János titkára, a 60-as évek közepén pedig a KISZ KB titkára volt, vagyis a káderek kiválasztása is minimum meglepő.
Informátoraink arról is tájékoztatták lapunkat, hogy a szervezetet szeretnék átköltöztetni a Geodézia Zrt. irodaházában. Mindez azért furcsa, mert, mint jeleztük, a vidékfejlesztési tárca részéről a szervezetet Farkas Imre felügyeli, az ő korábbi munkahelye pedig éppen a Geodézia Zrt. volt. Emlékezetes, hogy a minisztérium éppen a napokban vont vissza egy 4,8 milliárdos pályázatot, amiről az Index.hu azt írta, hogy elképesztően túlárazták, ráadásul a kiírás módja korrupció gyanúját is felveti, mivel a jelek szerint a Geodézia Zrt. lett volna a befutó. A tárca a cikk megjelenése után forráshiányra hivatkozva vonta vissza a tendert. A fentiekkel kapcsolatban megkerestük a vidékfejlesztési tárcát is, ám nem kaptunk válaszokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.