Hadik újratöltve

R. Kiss Kornélia
2010. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hadik Kávéházban a napokban mutatták be a novemberben megjelent Szépirodalmi Figyelőt. A vendég az új lapszámban szereplő, Hamvas Béla borfilozófiáját újraértelmező esszé szerzője, Gazda Albert borblogger volt. A boríró-esszéista kóstolt, és többnyire helyesen saccolta meg a borok származási helyét, a kínálat pedig kiállta a szakértői próbát. A Szépirodalmi Figyelő friss számának tartalmán kívül így az is kiderült, hogy „korrekt borokkal” vár minket a Hadik Kávéház, amelynek őszi újranyitásával Budapest ismét egy kultúrfészket élesztett újra.
A huszadik század első felének kávéházai igazi kulturális központok voltak; otthont adtak a legkülönfélébb zenei műfajoknak a hagyományos cigányzenétől az operettslágereken át a dzsesszig. Kávéházakban tartotta székhelyét az irodalom, a képzőművészet, sőt a tudomány is; a törzsvendégekről és a kávéházi életről Saly Noémi Törzskávéházamból zenés kávéházakba címmel gyönyörű monográfiát is írt. Ezt a sokoldalú hagyományt próbálják meg újraértelmezni a Hadik üzemeltetői is. A szándék komolyságához nem fér kétség, és az új Hadik sok szempontból életképesebbnek tűnik, mint a kétezres években helyreállított kávéházak, amelyekben minden szépségük dacára jobbára megmaradt a múzeumi hangulat.
A szocializmus évei alatt és jó ideig utána is cipőboltként sanyargó Hadik emberközelibbre sikerült: a kávéház két részletben, az „eredeti” Hadik és a különálló Szatyor Bár kettőseként tért vissza. A klaszszikus kávéházi tér így kisebb helyre kényszerült, a teret a nyugatos szerzők életnagyságú asztaltársaságát ábrázoló falfestménnyel próbálták kitágítani: így sem kifejezetten szellős, de azért hangulatos. Megmaradtak persze a hatalmas üvegablakok és a karzat is, ahol a mitológiai időkben Karinthyék kortyolgatták a kávét egy darab papír fölött, és amelyet ezért Foglalt Páholy névre kereszteltek.
Ezen a címen ma irodalmi estek zajlanak a karzaton: nemcsak a Szépirodalmi Figyelő, hanem a Kortárs folyóirat is belakta a Hadikot estjeivel, a Litera pedig a Szatyor Bárt választotta irodalmi beszélgetéssorozata helyszínéül. Itt kapott helyet a galéria, az időnkénti filmvetítések, de rendszeresen hallani élőzenét is. A Szatyor külsejével kapcsolatban megoszlanak a vélemények, de hát ez már tényleg kényes ízlés dolga. A legtöbbek véleménye röviden ennyi: jó lenne gyakrabban kávéházakba járni. Úgy legyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.