Kép és önkép a Nemzeti Galériában

P. Szabó Ernő
2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenczy István emblematikus műve, a Pásztorlányka, avagy A szép mesterségek kezdete című plasztika fogadja a látogatót a Magyar Nemzeti Galéria holnaptól látható, A felemelő század kulturális programsorozat részeként megrendezett Nemzet és művészet. Kép és önkép című kiállításának bejáratánál. Ahogyan e mű is utal rá, a tárlat egy bő évszázad képzőművészeti anyagából válogatva a nemzeti művészettel kapcsolatos fogalmak, motívumok, művészi kerettémák bemutatására törekszik a többi között id. Markó Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Lotz Károly, Hollósy Simon, Csontváry Kosztka Tivadar, Egry József és Csók István festményei, számos, az állandó kiállításon ritkán látható mű, összesen mintegy kétszáz alkotás segítségével.
A XIX. század egyik központi törekvése a nemzeti művészet megteremtése volt. Ennek során létrejött egyfajta nemzeti vizuális motívumkészlet, jelentésrendszer, amely máig nemzeti önképünk egyik pillére. A kiállítás nem titkolt célja, hogy elősegítse, tudatosabban viszonyuljunk a nemzeti önkép alapelemeihez. A tárlat, amelynek kurátorai Király Erzsébet, Róka Enikő és Veszprémi Nóra, április 3-ig tekinthető meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.