Kis cégek nagy küzdelme az innovációért

Az unió és a hazai szakértők is adókedvezményekkel segítenék a kis- és közepes vállalkozások (kkv) kutatás-fejlesztési tevékenységét, hogy csökkenjen a versenyhátrányuk. A szabályozás egyszerűsítésére és előminősítési rendszerre lenne szükség, hogy az érintettek jobban eligazodjanak a felhasználható támogatások között.

Hajdú Péter
2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ösztönözni kell a kkv-k kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységét, ehhez pedig elengedhetetlenül szükséges az állami támogatás szabályainak egyszerűsítése – hívja fel a tagállamok figyelmét a Small Business Act elnevezésű, kifejezetten kkv-kat célzó intézkedéscsomagjában. Az ajánlástól a versenyképesség javulását remélik.
A Deloitte napokban megjelent elemzése szerint a hazai feltörekvő kis- és közepes vállalatok életére még nincs hatása az uniós kezdeményezésnek. Miután azonban a kormányzat jelentős uniós erőforrásokat szándékszik átcsoportosítani a kkv-k fejlesztésére, a cég szakemberei arra számítanak, hogy a kutatás-fejlesztési adókedvezmények is megjelennek majd.
A szabályok kialakításával azonban óvatosnak kell lenni – jelentette ki Bagdi Lajos, a Deloitte adómenedzsere –, mert a bizottság ajánlásainak figyelmen kívül hagyása esetén, illetve a tiltott állami támogatásról szóló rendelkezések megsértésekor a rendelkezés viszszavonását írhatja elő az unió. Ösztönzésre pedig hazánkban is nagy szükség lenne, hiszen a kkv-k számára biztosított egyetlen kedvezmény, hogy a szoftverfejlesztésben dolgozók bérének negyedét adókedvezményként írhatják jóvá.
Bagdi üdvösnek tekintené, ha a béreket terhelő járulékokból valamiképpen levonható lenne a kutatás-fejlesztési költség. Ám jelenleg az is gondot okoz a kutatással foglalkozó vállalkozásoknak, hogy eldöntsék, mi sorolható a K+F területére: vannak cégek, amelyek igénybe vehetnének kedvezményt, de nem teszik, mások pedig jogosulatlanul számolnak el ilyen támogatásokat. Megoldás lehetne, ha létrehoznának egy előminősítő hatóságot, amely záros határidőn belül döntene arról, hogy egy cég jogosult-e a kedvezményre vagy sem.
A kkv-k innovációs tevékenységének adókedvezményekkel történő támogatását a Magyar Innovációs Szövetség is kívánatosnak tartja, de egy átfogó uniós anyag véleményezése során egyéb ötleteket is felvetnek. A nagy ívű uniós elképzeléseket, amelyek szerint a kisebb vállalkozások európai szinten működnének együtt innovatív fejlesztésekben, elhibázottnak tartják. Helyette azt javasolják, egyetemi, főiskolai tudományos bázisra épített vállalkozások létrejöttét támogassa a kormány, illetve vállalkozói tőke közvetítésével kellene ösztönözni a kkv-k kutatás-fejlesztési munkáját. Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy ezek a vállalkozások általában csak egészen szűk területen képesek innovációra, ezért kicsi az esély arra, hogy más cégekkel együttműködjenek, esetleg részeredményeket cseréljenek ki, ahogy azt a brüsszeli szabályozó hatóság elképzeli. A kormány álláspontját is szerettük volna közölni, de kérdéseinkre lapzártánkig nem kaptunk választ a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.