Lázár János: Választói akarat a különadó

Az összes ellenzéki párt bírálta a kormányt a parlamentben az Alkotmánybíróság (AB) hatáskörének korlátozására, a különadó bevezetésére és a népszavazás intézményének gyengítésére hivatkozva. Lázár János (Fidesz) indítványairól tegnap kezdődött vita a törvényhozásban. A Fidesz és a KDNP még nem döntötte el, hogy benyújt-e módosító javaslatokat a különadóról szóló törvényhez, hogy a hosszú éveken át közszolgálatot ellátó személyek végkielégítését az ne érintse.

Török László
2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vita zárt ajtók mögött. Éles vita bontakozott ki a Fidesz és a KDNP tegnapi, zárt ajtók mögött zajlott, összevont frakcióülésén a 98 százalékos különadó bevezetése kapcsán – értesült lapunk több forrásból. A jogszabállyal összefüggő alkotmánybírósági döntésre adott kormányzati válaszokat több kritika is érte. Magát a szándékot, vagyis az extraadó kivetését senki nem kifogásolta információink szerint, azt ellenben bírálták, hogy a kormány az Alkotmánybíróság jogkörei szűkítésének ötletével válaszolt arra, hogy a taláros testület megsemmisítette a törvényt. Volt, aki úgy fogalmazott, a kormány ágyúval lőtt verébre, amikor egyetlen adó kivetése miatt az alkotmányos alapszerkezetnek ugrott neki. Az egyik hozzászóló szerint egy olyan jogszabállyal is rendezhető volna a kérdés, amely nem tenné szükségessé az alkotmány és az Alkotmánybíróság jogköreinek megváltoztatását. Az is elhangzott, hogy nem egy-egy jogszabály kapcsán kellene módosítani az alkotmányt. Helyette korábban el kellett volna dönteni, mely törvényeket akar megszavazni a többség, és az alaptörvényt e tervekhez igazítva már a nyáron elő kellett volna készíteni. Volt olyan képviselő is, aki csak a kormányzati tervek és beterjesztett jogszabályok kommunikációját kritizálta. Úgy tudjuk, Lázár János úgy reagált: a fő cél megnyerni a csatát, és nem lehet engedékenységet mutatni. Ha ugyanis a kormánytöbbség gyengének látszik, akkor veszélybe kerülhet a multikat és a bankokat sújtó különadó beszedése is. (MN)


Egyelőre nem határozott a Fidesz–KDNP-frakciószövetség arról, változik-e a közszféra végkielégítéseit sújtó, 98 százalékos különadó érintettjeinek köre. Harrach Péter KDNP-frakcióvezető szerint mindenesetre különbséget kell tenni az indokolatlanul magas, a társadalom egészét bántó végkielégítések és a törvényben biztosított, a köztisztviselőknek, közalkalmazottaknak járó végkielégítések között. A KDNP szerint két megoldás van arra, hogy a hosszú éveken keresztül közszolgálatot ellátók végkielégítéseit ne érintse a különadó: vagy a mostani kétmilliós öszszeghatárt emelik meg, vagy az említett réteget kivonják a törvény hatálya alól, hogy mentességet kapjanak például a tanárok, az egészségügyi dolgozók.
Miután a parlament alkotmányügyi bizottsága 19 kormánypárti igen és hat ellenzéki nem szavazattal vitára alkalmasnak találta az előterjesztést, tegnap a késő esti órákban megkezdődött a vita Lázár János javaslatairól, amelyek az alkotmány, az Alkotmánybíróságról szóló törvény és egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú jogszabályok módosítását célozzák. Lázár expozéjában hangsúlyozta, a jogalkotó szándéka szerint a különadóra vonatkozó javaslat azt az állami vezetői kört kívánja elérni, amely veszteséges cégektől távozva vett fel nagy összegű végkielégítéseket. A politikus szerint javaslatait nem lehet a demokratikus intézményrendszer elleni támadásként értékelni, hiszen a választói akaratot teljesítik, ami erősíti a demokráciát. A frakcióvezető közölte, a különadó kivetése sürgető feladat, hiszen a törvényt – az AB döntése értelmében – csak az adóéven belüli kifizetésekre lehet alkalmazni. Lázár János kitért arra is, hogy elvárja azoktól a szocialista politikusoktól, akik nagy összegű végkielégítést vettek fel, hogy fizessék be a különadót.
Szijjártó Péter (Fidesz) is arról beszélt, hogy az alkotmányról, illetve az Alkotmánybíróságról szóló vitában figyelembe kell venni a választói akaratot, ami két alkalommal hatalmazta fel a kormánypártot arra, hogy a közérdeket képviselje a magánérdekkel szemben. – A jelenlegi cselekvőképes kormánynak döntenie kellett, mert a régi korszak szabályai alapján nem érvényesülhet a választói akarat, ezért az emberek és az igazság mellé álltunk – fogalmazott Szijjártó.
Lamperth Mónika a vitában kijelentette: a Fidesz az eltelt hónapokban demokratikus szokásokat és elveket erőszakolt meg, és szerinte ennek vetett véget az Alkotmánybíróság, kimondva, hogy erre nincs felhatalmazása a pártnak. Az MSZP vezérszónoka közölte, Lázár javaslatai azt eredményezik, hogy a jövőben nem lehet népszavazást kiírni olyan témában, amelyben a kormánypárt vereséget szenvedhet. Gyüre Csaba (Jobbik) szerint a kormányoldal alapvető szándéka, a kiugró végkielégítések megadóztatása támogatandó, de a módszer semmiképpen nem az.
Az LMP-s Schiffer András nem kételkedik a kormánypárti politikusok demokratikus elkötelezettségében, ezért gondolja azt – mondta –, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői közül sokan szégyellni fogják magukat, amikor megszavazzák a Lázár-csomagot. – Hagyják abba a süketelést, amikor fülkeforradalomról beszélnek! – szólított fel, hozzátéve: a különadótörvény még az eredeti problémát sem oldja meg, hiszen a BKV-nál történt botrányos kifizetésekre nem vonatkozik. A beterjesztett jogszabálytervezet szerint ugyanis a 2010 előtti végkielégítéseket nem terhelné a 98 százalékos különadó.
Az AB szerepéről és a kormány elképzeléseiről épp egy hete zajlik éles közéleti vita. Lázár javaslata azután került ismét a törvényhozás elé, hogy az AB múlt héten kedden alkotmányellenesnek minősítette és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a fideszes frakcióvezető indítványára a parlament által korábban már elfogadott különadóról szóló jogszabályt. A képviselő még aznap bejelentette, javasolja, hogy vonják ki az AB hatásköréből azokat a kérdéseket, amelyekről nem lehet népszavazást tartani. Ilyenek például a költségvetést, a költségvetés végrehajtását, az adónemeket, az illetékeket, a vámokat és a helyi adókat, valamint a járulékokat érintő intézkedések. A Fidesz frakcióvezetőjének nyilatkozata után több szervezet tüntetéseket kezdett szervezni, és a szakszervezetek is tiltakoztak a közszolgálatban dolgozók érdekére hivatkozva.

Az államfő aláírta. Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról, valamint a magán-nyugdíjpénztári befizetésekhez kapcsolódó módosításokról szóló törvényt. Schmitt Pál arra kérte a házelnököt, haladéktalanul kezdjék meg a két törvény részletszabályainak kidolgozását. Az elnöki hivatal közleménye szerint az államfő a mostani helyzetben olyan döntéseket hoz, amelyek a magyar emberek, az egész magyar társadalom érdekeit kívánják szolgálni. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.