(mi szivárog )

Kristóf Attila
2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Én nem tudom a jelen pillanatban, hogy a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. tévedésből rossz számlát küldött ki címemre csopaki vízfogyasztásom költségeiről, netán én vagyok hülye. (Van még egy lehetőség, mégpediglen az, hogy a „kezelésemben lévő” vízvezetékszakasz csőrendszere folyamatosan és kitartóan szivárgott, folyt, ömlött egész nyáron át.)
Kezdeném azzal, hogy a DRV számláját képtelen vagyok megérteni, pedig elolvastam hússzor, és szövegértelmezési képességeim állítólag eléggé fejlettek. Egyedül a számla végösszege világos: 146 286 forint. Ezt 132 köbméteres vízfogyasztás és csatornahasználat után kellene fizetnem. Mivel a csopaki nyaralót április elején nyitottam meg, és a vizet attól kezdve használtam szeptember 5-ig, ez a 132 köbméter azt jelenti, hogy durván számolva öt hónapig (abból húsz napot másutt töltöttem) folyhatott a DRV vize a csapokból, és távozhatott szennyléként a csatornán át. Ez napi egy köbméteres fogyasztást jelent. Mivel öntözésre nem használtam DRV-vizet, mosó-mosogató gépet nem vettem igénybe, ez a napi egy köbméter elképesztően soknak tűnik (ásványvizet iszunk). Ha utánaszámolok, mosdásra, zuhanyozásra, fogmosásra, borotválkozásra, WC-öblítésre, főzésre kell a cég által prezentált szupervízköves víz, unokáim fürdetésére becslésem szerint (ha Csopakon vannak) harminc liter elegendő. Legyünk nagyvonalúak: számoljunk napi kétszáz liter vízzel. Ez százötven napra harminc köbméter. Mondjuk elcsöpög, elpárolog valahol még húsz, akkor a DRV csak nyolcvan köbméterrel számol többet a lehetségesnél.
A számla szerintem kissé dodonai. Tartalmaz úgynevezett díjkülönbözeti jóváírásokat, víz- és csatorna-alapdíjat. 2010. január 1-jétől ezek összege jelentéktelen. Viszont a számla szerint – betű és szám szerint idézem: „H201842 vízdíj – 10.06.19.-10.07.28 (mérőállás kezdő-záró) 71–203 = 132,00 csatornadíj: 10.06.19-10.08.02-ig 132.00.” Ha hiszik, ha nem, e dátumok között valamikor július végén hivatalos vízmérőcserét bonyolítottak le nálam. Az akkor általam aláírt hivatalos papírok a DRV-hez kerültek. De van egy gyanúm: ott történhetett valami netán, ami ennyire „megugrasztotta” a fogyasztásomat.
Most a számla mellett egy külön papíron figyelmeztettek, hogy mire ügyeljek a mérőcsere-bizonylat aláírásakor. Egy: ellenőrizzem a kiszerelt mérő záróállását. Emlékezetem szerint ezt a „használt mérőt” az orrom alá dugták a szerelők, de fogalmam sincs, hogy mi állt rajta, és ha tudnám, most mit kezdhetnék vele.
A hihetetlen számla kézbevétele után azonnal felhívtam a DRV-t. Azt mondták, a kiszerelt vízmérőt eléggé nehéz lesz előkeríteniük, mivel azt egy hónap után általában szétszerelik. E telefonos reklamáción túl írhatok egy panaszos levelet is. Írtam. És befizettem a 146 ezer forintot. Egyébként egy köbméter víz a DRV-nél 380 forintba, egy köbméter szennyvíz elfolyatása 484 forint 90 fillérbe kerül. (Tekintve, hogy a fillér kiment a divatból, 485 forintról lehet szó.) Ha netán a saját kezelésemben lévő csöveken „szökött meg a víz”, akkor a csatornadíj költségét talán visszakaphatom.
Most érkezett meg levelemre a válasz. Semmit nem tehetnek, mivel a leszerelt vízórát már nem tudják előkeríteni. (Közben az új vízóra negyven napra tíz köbméter fogyasztást mutatott, tehát a szivárgás kizárt.) Egy dolgot most sem értek: miképp lehetséges az, hogy három év alatt összesen hetven köbméter vizet fogyasztottunk (2006-tól 2009-ig), 2010-ben pedig 130 köbmétert?
Hallottam már olyan esetekről, hogy valaki gáz-, áram- és vízszolgáltatótól őrületes számlát kap, de nem gondoltam, hogy ez a trend engem is utolér. Lehet, hogy így van rendben az egész, és nekem rögvest kellene fizetnem. Én nem tudom…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.