Mindent az akusztikáért

Az Európa kulturális fővárosa program részeként a kapcsolódó utak és a parkoló felépítésével együtt 6,9 milliárdból elkészült pécsi Kodály Központ alighanem hamar belopja magát a zenebarátok szívébe. Az impozáns, markáns megjelenésű, a városra hatalmas üvegablakaival köszönő intézmény 999 fős hangversenytermével méltó helyet kaphat a világ legkitűnőbb termeinek sorában.

Bóka Máté Ciprián
2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pécsi Pannon Filharmonikusok muzsikusai már hetekkel ezelőtt büszkén mutattak a 6-ostól délre eső, az egykori teniszpályák helyén felhúzott – Kodály Zoltán nevét viselő – konferencia- és koncertközpont felé, mondván: ez lesz az új munkahelyük. A zenészek nincsenek egyedül büszkeségükkel, hiszen aligha akad olyan pécsi polgár, aki ne szólna elismerően az épületről, amely a már elkészült Nagy Kiállítótér és a Tudásközpont mellett harmadikként (e körben nem említve a város arculatát is meghatározó köztérfejlesztéseket) csatlakozik majd a pécsi kulturális főváros programban megvalósított nagyberuházások sorába.
A Kodály Központ műszaki átadási folyamata már elkezdődött, s használatbavételi engedéllyel is rendelkezik a ház (a hivatalos megnyitót december 16-án tartják). A hatos út mentén a ma még csúnyábbik arcát mutató, ám várhatóan hamarosan megszépülő Balokány-liget mellett épült fel a 11 ezer négyzetméteres ház, a munkát kevesebb mint másfél év alatt végezte el a Magyar Építő Zrt.–Arcadom Zrt. konzorcium, a Keller Ferenc építész vezette mérnökiroda tervei alapján.
– Ez az épület nem lesz elszigetelve a város életétől, a hangversenyeken kívül itt például különböző gyerekprogramokat, kiállításokat is lehet majd tartani – mutat az északkeleti bejárat mögötti fogadótérre Horváth Zsolt, a házban 1600 négyzetmétert használó Pannon Filharmonikusok igazgatója. Ő kalauzol el a központban. – A bejárattól balra lesz a kávézó, amely mindig várja majd a betérőket, jobbra pedig a hanglemezbolt és a pihenő-fotelek – mondja Horváth Zsolt.
A háromszintes koncertközpont ékessége maga a hangversenyterem, amelyet, mint egy magot, héjként veszi körül a ház hátsó traktusa. A hangversenyterem az épülethez – ránézésre – nem kapcsolódik szorosan, már-már különálló erőt képvisel, és csillogó, velencei óarany színnel festették le.
– A hangversenyteremben mindenütt ugyanolyan jól hallani a muzsikát – mondja a zenekar direktora. Váltócipőt húzunk: ügyelni kell a burkolatokra. Innen tekintünk körbe az égerfa panelekkel borított, hangulatos fénnyel megvilágított térre. Párhuzamos vonalat, élt nem is látunk, aszimmetriájában mégis egységes, barátságos a látvány.
– Idefent úgy kétszáznyolcvanan férnek el, egy szinttel feljebb a világítótestek, valamint a vezérlő üvegablakai találhatók, odalent pedig három különböző méretűvé alakítható színpad, amely alatt a zenekari árok van – magyarázza Horváth. A színpad mérete pedig attól függ, hogy nagyzenekar játszik-e, vagy kamaraegyüttes, netán a Pécsi Szimfonietta, vagy egy musicalt láthat éppen a közönség. Az adott produkció helyigénye szerint sülylyesztenek vagy emelnek fel egy-egy részt a padlózatból, eltüntetve sorokat vagy elhelyezve újabb székeket. A 999 férőhelyes terem alsó szintjén lévő széksorok közel felét 60 másodperc alatt vízszintesbe lehet állítani, majd a székek egy gépészeti megoldással elbújtathatók, így egy hatalmas, bálok tartására is alkalmas tér szabadul fel.
A belső teljesen zajszigetelt, az akusztikán dániai szakemberek is dolgoztak: ők egy számítógépes programmal vetették össze a pécsi épület terveinek adatait a világ élvonalába tartózó száz hangversenyterem paramétereivel, s így már a tervezés során módosíthattak a belső elrendezésen az optimális hangzás érdekében. Ennek köszönhetően a teremben szinte alig van eltérés hangmenynyiségben, a zenészek is igen jól hallják egymás szólamait. A finomhangolásra pedig a színpad felett emelhető-ereszthető hét hangvető panel mozgatásával van lehetőség.
A ház déli felén, a főbejárattal átellenes oldalon találhatók a különböző próba- és szekciótermek, zenekari- és vendégöltözők, irodák – köztük a ház menedzsmentjének, a Zsolnay Örökségkezelő Kft.-nek helyiségei. Ezek is szépen kivitelezett faborításúak, és természetesen hangszigeteltek, klimatizáltak. Sőt, közülük az egyik, a tükörfelülettel ellátott, még balettpróbák megtartására is alkalmas. Az épület hátsó, délkeleti traktusában található a lemezfelvételekre is alkalmas, saját stúdióval ellátott, akusztikailag is hangolható zenekari próbaterem. A cseresznyeszínt a hatalmas falakon végigfutó vastag, elhúzható függönyök kontrasztja töri meg – természetesen ez a megoldás is a világszínvonalú hangzást szolgálja. Joggal remélhetjük, a Kodály Központ maga is feliratkozhat a világ legjobb koncertközpontjainak sorába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.