Mívesre hímzett napok

Miközben a fél világ uniformizált svéd dizájnban lakik, a magyar vidéken ma is több száz népi iparművész dolgozik azon, hogy a hagyományból merítő tárgykultúra fennmaradjon. Míves szőttesek és faragott székek egy minimálkonyhában, kézimunkák a konfekciótapétán. A Néprajzi Múzeum március végéig látogatható Élő népművészet című kiállítása több, mint a népi iparművészet legjobb mestereinek seregszemléje.

Klementisz Réka
2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lajstrom. A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a kulturális szaktárca pályázatára idén közel tízezer tárgyat neveztek. A Néprajzi Múzeum által befogadott kiállítás anyagába négyszázötven alkotó ezerhétszáz munkája került be a népi ékszerektől a bútorokon át a mézeskalácsokig és a szőttesekig. A zsűri arany, ezüst és bronz okleveleket, illetve huszonöt esetben Gránátalma-díjat is adományozott a legjobb mestereknek.


Nyugodtan kerülhetett volna például akár a designhét programjai közé is, ha nem lenne evidens reflex, hogy ami népi, annak múzeumban a helye. A hetvenes években fiatalok nagy csoportja fordult a népművészet felé – idézte fel a nomád nemzedék emlékét a kiállítás megnyitója előtt a Hagyományok Háza munkatársa, Beszprémy Katalin –, csakhogy mára ott tartunk, hogy ami népi, az vagy ciki, vagy gagyi, de legalábbis a szuvenírboltok polcaira való.
A Hagyományok Háza és a Néprajzi Múzeum közös kiállítása szemléletformálásra vállalkozik, és aki beveti magát a kézművesmunkákkal felszerelt enteriőrök közé, biztosan kisebbfajta megvilágosodással távozik. Rájön ugyanis, hogy amit megszokásból avíttnak gondolt, életet visz akár egy lakótelepi lakásba is. A kiállítás egyik terében modern bútorokkal felszerelt konyhába elhelyezett használati tárgyak szemléltetik, a népi iparművészet mesterei nem múzeumi tárgyakat készítenek, csak legyen, aki meri is használni őket.
Itt nincsenek kulcstartóba lézerezett Parlament-makettek, kalocsai motívummal díszített hűtőmágnesek. A mesterségek utcáján csizmadiák, cipészek, kovácsok díjnyertes alkotásait állították ki, megelevenedik egy alföldi kocsma, a míves hucul kályha nincs befűtve, melegét mégis érezni, külön tér jár a lakodalom mai körülményekre szabott viseleteinek, a gyerekszobának, a szakrális helyeknek. És ami a legszebb: az ember nem- hogy nem feszeng a fonott kosarak, selyemnemez szoknyák, hímzett függönyök között – viszketést érez, hogy legalább egy darabot hazavigyen mindebből.
És itt bele is botlik a szokásos problémába. A népi iparművészek és a vásárlók egymásra találásának fő gátja a közvetítők hiánya. A hatvanas–hetvenes években háziipari szövetkezetekbe szervezték a népi iparművészeket – az állami támogatás elvonásával a szövetkezeti rendszer szétesett. A hozzájuk kapcsolódó bolthálózat megszűnésével a hiteles helyek is eltűntek, ahol minőségi kézművestermékeket lehetett vásárolni. Beszprémy Katalin szerint ezeket a boltokat kellene mielőbb pótolni.
– Érdekes ellentmondás – mutatott rá Csupor István muzeológus –, hogy míg Spanyolországban például összesen hatvan hagyományos technikával dolgozó kézműves van, Magyarországon egyetlen mesterség fel tud mutatni ennyit, munkájuk eredménye mégis kihasználatlan marad. A bolthálózat hiánya csak az egyik ok. A valódi gátak a fejekben vannak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.