Nem csak szólam a nehéz örökség

Elemzői vélemények szerint távolról sem olyan fényes költségvetést hagyott hátra az idei évre Bajnai Gordon volt kormányfő, mint ahogy azt állítja. A lapunknak nyilatkozó Csaba László közgazdász arra figyelmeztet: túl kellene lépni a hátrahagyott súlyos örökség kérdésén, ugyanis a két-három éven belülre tervezett növekedést most kell megalapozni. Tegnap az Országgyűlésben is folytatódott a büdzsé általános vitája.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valótlanságot állít Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, amikor arról beszél, hogy az előző kormány háromszázalékos többlethiányt okozott az idei költségvetésben. A Bajnai-kormány rendezett büdzsét hagyott utódjára – közölte Bajnai Gordon volt kormányfő titkársága az MTI-vel. A gazdasági tárca vezetője a jövő évi költségvetés-tervezet vitáját megnyitó beszédében hétfőn jegyezte meg: azért kellett a válságadókat bevezetni, a magán-nyugdíjpénztári átutalásokat felfüggeszteni ebben az évben, mert a büdzsét csalással, 800 milliárdos fekete lyukkal tervezte meg a Bajnai-kabinet.
Szakmai vélemények szerint az előző kormány nem olyan fényes büdzsétervezetet hagyott hátra, mint ahogy azt beállította, az uniónak bejelentettek egy hiánycélt, amelyért a felelősséget nem vállalták. A Magyar Nemzet által megkeresett Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője úgy számolta, hogy hozzávetőleg öt százalék körül alakult volna az idei államháztartási hiány a válságintézkedések nélkül. Ez igen közel áll a Matolcsy György által jelzett öt és fél százalékos mutatóhoz – jelentette ki.
– Természetesen a körülményekkel, az előző évekből hátramaradt örökséggel, a magas államadóssággal, az alacsony foglalkoztatással, a szerkezeti problémákkal meg kell küzdeni. Azonban most, hogy eltelt már az a hat hónap a választások óta, amely a beilleszkedéshez elegendő szokott lenni, a kormánynak előre kell tekintenie, a saját programjával kell foglalkoznia – így fogalmazott lapunknak Csaba László közgazdász. Nem állítja, hogy az Orbán-kabinetnek nincsenek és nem is lesznek középtávú tervei, mint ahogy azt egyesek hangoztatták. De ezekkel az elképzelésekkel minél hamarabb elő kellene állni, a programokat ki kell dolgozni, el kell fogadtatni az érintettekkel. Csaba László szerint amennyiben három százalék felett képes lesz növekedni a gazdaság a következő években, és a különadók is a költségvetés-tervezetben ismertetetteknek megfelelően tovább élnek majd, nem alakul ki 2012-től költségvetési lyuk. A bruttó nemzeti termék ilyen mértékű bővülésére azonban – annak ellenére, hogy nagyon jó esélyei vannak a teljesülésének – nincs garancia. És a kormány terveiből ebben a tekintetben épp az elővigyázatosságot hiányolja, azt, hogy nem készítettek még legalább két forgatókönyvet, kevésbé gyors és még rosszabb bővülési kilátásokra.
– A válságnak vége van, ezt mutatja az export két számjegyű növekedése, az állampapírok hozamának a csökkenése és még sorolhatnánk. Ezek tények, ezeket letagadni szakmai szemmel nem lehet – magyarázta Csaba László. Vigyázni kell azonban, hogy ne essünk át a ló túloldalára, ugyanis nemcsak a kishitűség, hanem a túlzott várakozások is gátolják a fejlődést. A társadalom zsákutcába került, nemcsak a gazdasági válság utóhatásaival, hanem egy értékrendbeli krízissel is meg kell küzdenünk, tehát a bajok óriásiak. A szakember arra is kitért: a problémák gyökere Magyarországon az, hogy – a közszféra alkalmazottait leszámítva – 1,7 millió járulékfizető tart el 3,3 millió nyugdíjast, illetve a többi nem dolgozót vagy feketén foglalkoztatottat, ráadásul a terheket fizetők nagy része is csak a minimálbér vagy annak kétszerese után adózik.
Tegnap a parlamentben folytatódott a jövő évi költségvetés-tervezet általános vitája, amely az első körös módosító indítványok beadásával holnap ér véget. Több képviselő is az önkormányzati pénzellátás témakörét hozta szóba. – Egy évünk van arra, hogy a romokat eltakarítsuk és olyan alapokat hozzunk létre, amelyekre a jövő Magyarországát lehet építeni – mondta Tasó László fideszes képviselő. Miközben az ellenzéki kritika szerint a büdzsétervezet hiteltelen, mert elvesz az emberektől, a kisebbik kormánypárt képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a dokumentum központjában a növekedés beindítása és a foglalkoztatás bővítése áll. A szocialista Gúr Nándor hiteltelennek nevezte a költségvetést, amelynek a fedezetét a kormány részben a magántulajdon szentségét sértve teremti meg.
Talabér Márta, a Fidesz–KDNP képviselője arról beszélt, hogy a családpolitika stratégiai fontosságú a tevékenységében, és ez szerinte a költségvetés számain is látszik. A családok nettó jövedelme lényegesen nőni fog 2011-ben – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.