Nemes szándék

Urbán Péter
2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajay-hagyaték. A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély uniós támogatásból megújuló épületszárnyának könyvtártermében helyezik majd el az idén nyáron elhunyt Vajay Szabolcs világhírű heraldikai és genealógiai professzor hagyatékát. Az örökös a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége, az anyag őrzője és gondozója pedig a Károlyi József Alapítvány, melynek Vajay a kurátora volt. A gyűjtemény ötezer könyvből áll, ehhez a tudós különleges genealógiai archívuma és levelezése, valamint óriási történelmi és családtörténeti kutatási anyaga kapcsolódik. A Vajay–Von Stetten Könyvtár darabjai már megérkeztek Fehérvárcsurgóra. Jelenleg a kicsomagolás, az anyag felmérése és szakszerű feldolgozása zajlik. (H. K.)


Monarchia legerősebb hadseregével néznek szembe Itáliában az antant hadosztályai 1918 végén, amikor Károlyi Mihály vezetésével megalakul a Magyar Nemzeti Tanács. Az őszirózsás forradalommal egy időben söpri el a túlerő a magyar és osztrák egységeket. Hazánkban kikiáltják a népköztársaságot. Feloszlatják a hadsereget, a kisantant megszállja az országot, a románok a Tiszáig tolják előre a „semleges” terület határát, miután hetek alatt elfoglalták Erdélyt. A kormány átveszi a Vix-jegyzéket, márciusban Károlyi szembesül meddő békepárti, antantbarát nézeteinek bukásával, és átadja a kormányzást a szociáldemokratáknak, akik azonban szövetséget kötnek a kommunistákkal. Kezdetét veszi a vörösterror, a bukott miniszterelnök – két hónapig köztársasági elnök – emigrál.


A Károlyi József Alapítvány 2010 szeptemberében első alkalommal szervezte meg a Quartettissimo európai vonósnégyes-fesztivált. Az esemény abba az elképzelésbe illeszkedik, amelyet Károlyi György, a nemesi család leszármazottja alakított ki a fehérvárcsurgói kastély köré szerveződő kulturális élet felvirágoztatására. A koncertet a Budapesti Francia Intézet, a Pro Quartet Egyesület, az Osztrák Kulturforum és a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia együttműködésével tartották. A „gróf úrral” a felújított, régi pompáját visszanyert épületben beszélgettünk.
– Idegen volt számomra a magyar nemesi világ, hiszen nem is vettem benne részt. Egy vasunk sem volt, amikor a háború után Franciaországba érkeztünk, én magam átlagos életet éltem gyermekként – beszél múltjáról a gróf. – Amikor a nyolcvanas években először Magyarországra látogattam – még turistaként –, megnéztem a fehérvárcsurgói kastélyt is. Leromlott állapotban találtam, a kilencvenes évek elején tett újabb hazatérésemkor pedig még rosszabb helyzetben volt. Családomhoz érzelmileg erősen kötődött ez a védett műemlék, úgyhogy elkezdtem gondolkodni azon, miképpen lehetne helyreállítani.
A terveket tett követte: 1995-től a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) elkészítette az épületnek és környezetének állagmegóvási programját, majd 1997-ben a szervezet a Károlyi József Alapítvánnyal együttműködve elkezdte a kastély felújítását és hasznosítását. Azóta szinte régi pompájában tündökölhet az épület, a rendezett parkkal körülvett egykori családi rezidencia jelenleg szállót, éttermet, kápolnát, a Fejtő Ferenc Könyvtárat és múzeumot üzemeltet.
– Magyarország mindig is Európához tartozott, azért tettük európai kulturális találkozóközponttá az intézményt, hogy ezt a kapcsolatot erősítsük és hangsúlyozzuk. E cím elnyeréséhez négy követelménynek kellett megfelelni: a kiemelt műemléki státus adva volt, emellett az intézménynek nyitva kell állnia a nagyközönség előtt, kulturális programokat kell közvetítenie, és alkalmasnak kell lennie a bentlakásra – magyarázza Károlyi a kastély jelenlegi funkcióit. – Nemzetközi tudományos konferenciákat is szervezünk, amelyeken hazai tudósok mellett külföldi professzorok mutatják be eredményeiket. 2010-ben az épített örökség gazdasági vonzatáról esett szó, vagyis arról, hogy a műemlék épületek milyen hasznot hajthatnak egy-egy országnak.
Megtudjuk, hogy Angelica asszony, Károlyi felesége a kezdetektől férje oldalán dolgozik a műemlékért, családi vállalkozássá vált a restauráció. Végül a történelem megélt, személyes oldala, a nemesi família felé tereljük a szót. A hazatért gróf József nagyapját tartja példaképének, aki Habsburg Ottót tanította magyarra Spanyolországban, és igazi européerként hitte, hogy nem vagyunk magányos nép a kontinensen. Ha élne, szívvel-lélekkel hinne az Európai Unió eszméjében, vélekedik a kastély fenntartója.


Károlyi József, Mihály mostohaöccse 1919 februárjában bizalmatlansági indítványt nyújt be az októberi vöröskormány (tehát saját bátyjának parlamentje) ellen. Követeli a magyar nemzeti hadsereg felállítását, az országgyűlés azonnali egybehívását, új választásokat, tiltakozik a parlament nélküli kormányzás ellen. A törvények kigúnyolását látja a néptörvényekben, mert az ország és az egyes polgárok érdekeiről parlamentáris ellenőrzés és felelősség nélkül rendelkeznek. Követeli a nemzeti szellem ápolását, a vallásoktatást az ország összes iskolájában, a gyülekezési jog és a vélemény szabadságát. Tiltakozik az állami vagyon fecsérlése ellen. „A mai rendkívüli és átmeneti időszakban nem egy osztályuralmi rendszernek megalapozása, hanem egyedül az ország megmentése lehet a kormány teendője” – fogalmazza meg feliratában. Visszaemlékezésében (Madeirai emlékek) így ír: „Az a tudat, hogy annak a férfinak vagyok a mostohatestvére, akinek nevéhez az októberi forradalom fűződik – de akivel én homlokegyenest ellenkező véleményen voltam –, és az őseim annyira szent Károlyi nevének becsülete, rettenetes megpróbáltatások elé állított.”
A gróf 1922-ben követte a száműzött IV. Károlyt és családját Madeira szigetére. A Monarchia utolsó regnáló császára, az utolsó magyar király abban az évben hunyt el; a földönfutóvá lett magyar arisztokrata mindvégig mellette maradt, emlékiratában szinte az uralkodóval szenvedi végig az utolsó napok haláltusáját. Megemlékezik a jelenetről, amint a tízéves Ottó szemtanúja, ahogy apjának feladják az utolsó kenetet.


Sokan vakmerőnek tartották Károlyi Györgyöt, amikor belevágott az egykori családi rezidencia megmentésébe, ő mégis úgy döntött, vállalja a felelősséget. Ezt a belső elszánást erősítette a csurgóiak hozzáállása, akik szeretettel fogadták a visszatérő családot, kifejezetten jó kapcsolatot ápol a település a kastéllyal. Az épület egyébként a XIX. század közepén készült el, Heinrich Koch tervezte, a klasszicista stílusú rezidenciát a második világháború után államosították. Üdülő lett, majd görög gyerekek menekültotthona, azután negyed századon át nevelőotthonként működött. 1979-től parlagon hevert újrafelfedezéséig.
Fekete Ágnes, egy lelkes helyi szervező mutatja meg nekünk a kastély kápolnáját, majd a kéziratgyűjteményt is. Az imahelyen kevesen vannak, a csendet csupán a hölgy halk szavai törik meg:
– A kastély megépülésekor alakították ki ezt a termet kápolnának, a Kálvária című oltárképet Johann Zallinger festette 1787-ben. A második világháborúban eredeti helyéről másik terembe vitték, hogy megóvják a pusztulástól, innen azonban ellopták. Később szerencsésen előkerült a festmény, magángyűjtőtől kapta meg a Szépművészeti Múzeum, ahonnan 1999-ben érkezett vissza a kápolnába – magyarázza a kép kalandos történetét vezetőnk. Az imahelyet a máltai lovagrend szentelte újjá, amelynek Károlyi György is tagja. Minden év szeptember 14-én tartják a nyilvános misét és a búcsút, ezen a szertartáson a rend tagjai is megjelennek. A kápolna mély hatást gyakorol ránk, ebből az állapotból a zsibongó tömeg is csak lassacskán tud kizökkenteni.
Az alagsor felé vesszük az irányt. Egykor borospince lehetett ez a száraz, jól megvilágított boltíves terem, amelyben jelenleg Fejtő Ferenc kéziratait és könyvtárának egy részét őrzik. Az író az 1940-es évek végén Párizsban nagykövet Károlyi Mihálynak volt a sajtósa, majd a gróf halála után is kapcsolatban maradt a családdal, élete végéig hálával tekintett a famíliára, ezért is hagyta rájuk olvasmányait és kéziratait. A levelek mellett számos történelmi és politikai folyóiratot is tárolnak itt, ezek jó része francia vagy német nyelvű. Ez az archívum sok történelmi érdekességet rejt, hiszen Fejtő a volt miniszterelnök levelezését igazgatva számos politikussal, vezetővel, államfővel érintkezett, de kapcsolatban állt például József Attilával is. Az emeleten 2003 óta látogathatják a Fejtő Ferenc Könyvtárat az érdeklődők.


A királyi család a koronás fő halála után egy spanyol halászfaluban, Lequeitióban élte életét, ahová József gróf 1924-ben érkezett, hivatalos jelleggel. Ugyanis a trónörökös Habsburg Ottónak a tanítását vállalta magára mint anyagilag független, a királyságnak elkötelezett ember. Nem a magyar nyelvet tanította a trón nélküli gyermeknek, hanem magyar bencés tanárok segítségével a hazai tantervnek megfelelő középiskolai tanulmányait felügyelte 1926-ig. (Az „örökös király” 1930-ban sikeres magyar érettségi vizsgát is tett.) Hazautazásának évében pattant ki az elhíresült frankhamisítási botrány, amelyben Károlyi Józsefet is kérdőre vonták. Habsburg Ottó még 1932-ben az aranygyapjas renddel jutalmazta meg odaadó hívét és oktatóját. A lequeitiói tartózkodás olyannyira megviselte a gróf háztartásának költségeit, hogy hazatérte után fokozott takarékosságra kényszerült, így a fehérvárcsurgói kastélynak csak egyik szárnyát lakták.
Ezerkilencszázhuszonhéttől újra közéleti szerepet vállalt az arisztokrata, amíg súlyosbodó betegsége engedte. Valószínűleg csontrákban hunyt el 1934. szeptember 10-én; Fehérvárcsurgón temették el. 1940-ben, Észak-Erdély ideiglenes visszatértekor a Károlyiak hagyományos temetkezési helyére, az erdélyi Kaplonyba helyezték át koporsóját, amint azt végrendeletében kérte.


Árnyékos lugasban nyújtóztathatjuk ki lábunkat, hogy újabb hírességről faggassuk Szemenyei Imréné Zsuzsát. A község óvodájában lévő kiállítás mellett található ugyanis a híres magyar származású szobrászművész, Amerigo Tot (eredeti nevén Tóth Imre) gyűjteménye, tudjuk meg a város korábbi polgármesternőjétől, aki személyesen ismerte az anekdotázó kedvű, élete végéig csodálatos magyarsággal beszélő alkotót. A csurgóról elszármazott, világot hódító szobrász születésének tavaly volt a századik évfordulója, ráadásul igazi kultusza van a faluban, így munkásságának remekei nem is kaphattak máshol helyet, mint a települést meghatározó Károlyi-kastélyban, illetve a település óvodájának emeletén működő kiállítóteremben. Az önmagát élete végéig csurgói parasztgyereknek tartó művészt tudtukon kívül sokan ismerik, mivel játszott a Keresztapa című film második részében, ő alakította Al Pacino testőrét és bérgyilkosát, aki a filmben szörnyű véget ért.
A világjáró Tot a hatvanas években tért vissza szülőfalujába, ahol őszinte szeretettel fogadták, a művész pedig hálája jeléül megalkotta és a településnek ajándékozta a Csurgói Madonnát. Az elképesztő öntéstechnikával készített szobrot a falu XIII. században emelt templomában helyezték el. Szinte fázunk a méternél vastagabb falú kőépületben megpihenve.


Fáradtan ülünk az autóban, suhan a táj. A jelenben is ható történelmet, a szinte tapintható múltat ízlelgetjük, az érzést, hogy emberek és sorsok, épületek és települések, szobrok és könyvek története miként ágazhat el s találhat újra egymásra ilyen véletlen-furcsán. Azt hiszszük néha, magányosan küzdjük előre magunkat életünkben, valójában minden mindennel összefügg: Amerigo Tot és a Fehérvárcsurgón talán sohasem járt Fejtő Ferenc, Károlyi György és egy klasszicista kastély, hírneves, egykorvolt grófok és az Európai Unió, bambuszok és a XIII. században emelt román stílusú templom.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.