Segítő kezet nyújtott Carlosnak a Stasi

Stefan Lázár
2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mától vetítik a német mozik azt filmet, amely a XX. század egyik leghírhedtebb szélsőbaloldali terroristájával, a venezuelai származású Ilich Ramírez Sánchez, ismertebb nevén: Carlos életével foglalkozik. Az idei cannes-i nemzetközi filmfesztiválon Carlos – A Sakál címen futó alkotással párhuzamosan – a bemutatóra időzítve – mindeddig nem ismert adatok kerültek napvilágra annak részleteiről, milyen védelmet élvezett a megannyi országban körözött férfi a korabeli NDK-ban.
Az állambiztonsági szolgálat – a Stasi – egyetértésével és segítségével a tíz fővel operáló Carlos-csoport megnyugtató körülmények között élt és szervezhetett terrorakciókat a keletnémet fővárosban. A most közölt iratokból világosan kirajzolódik a Stasi – és rajta keresztül – a keletnémet kormány kettős stratégiája: destabilizálni a gyűlölt Nyugatot és távol tartani az NDK-t a terrorgyanútól. A szíves vendéglátás ugyanakkor átfogó titkosszolgálati megfigyeléssel párosult, annak ellenére, hogy Carlos és segítőtársa, Johannes Weinrich egész fegyverraktárat rendezhetett be. Utóbbi – szíriai diplomata-útlevéllel, Joseph Leon néven – hozta be az országba például azt a majd 24 kilogramm robbanóanyagot, amellyel 1986 áprilisában a levegőbe röpítették a nyugat-berlini La Belle diszkót, az amerikaiak közkedvelt szórakozóhelyét. A merénylet három halálos áldozatot és több mint kétszáz sebesültet követelt. Hasonló merényletet követtek el három évvel korábban a nyugat-berlini francia kultúrintézet, a Maison de France ellen. A közel 25 kilogramm robbanóanyag ledöntötte a városrész híres üzleti útján, a Kurfürstendammon álló épületet, a romok alatt egy férfi meghalt, huszonhárman súlyosan megsebesültek.
A Stasin keresztül a szovjet KGB is kapcsolatot tartott a Carlos-csoporttal, amelyről tudta, merényleteket készítenek elő az NSZK-ban. Moszkva 1982 áprilisában ezért felszólította őket, terrorcselekményeiket nehogy a Bonnba látogató Leonyid Brezsnyev SZKP-főtitkár látogatására időzítsék. A Stasi mellett a szíriai nagykövetség támogatását élvezte leginkább a Sakál, a damaszkuszi külügyminisztérium utasításának megfelelően, minden segítséget meg kellett adni a venezuelai terroristának. A főhadiszállását az 1970-es évek elején Kelet-Berlinben berendező Carlos 1994-ben – hamis útlevéllel – Szudánban bukott le. Az afrikaiak kiadták Franciaországnak, ahol ma is életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.