Tisztelt Olvasó!

Ballai Attila
2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sport7fő lassan egyéves története során először kerül át technikai okokból a nemzetközi labdarúgás-magazinunkból a hagyományos sportrovatba. Ettől még a Sport7fő sem marad egészen európai szintű foci nélkül, hiszen a magyar válogatott három ifjú tehetsége közül Koman Vladimir a Sampdoria, Szalai Ádám pedig a Mainz légiósa, és Elek Ákos sem Fehérváron fog megöregedni. Mindhárman reményteljes ígéretek, Dzsudzsák Balázs pedig már bizonyíték, de ne essünk túlzásokba: messze nem világsztárok, valószínűleg nem is lesznek azok.
A mai Sport7fő egyik hőse, Bodola Gyula az lehetett volna, ha csak negyedannyi lehetőség adatik neki, mint Szalainak vagy Dzsudzsáknak. Komanhoz hasonlóan ő is gyermekként váltott hazát, csakhogy nem a családja költözött odébb, hanem a magyar–román államhatár. Ő nem fontolgathatta, mely nemzet mezét válassza. Amikor 1912. február 15-én világra jött, a születési anyakönyvi kivonatába még azt írták: Brassó, Magyarország. Ha nincs Trianon, az ereje és tudása teljében lévő, huszonhat éves Bodola az 1938-as világbajnokság döntőjében minden valószínűség szerint a magyar belső hármas tagja Sárosi és Zsengellér oldalán. Ehelyett 1931 és ’39 között 48-szor szerepelt a román alakulatban, és 30 gólt szerzett egy olyan csapatban, amely akkoriban ritkán járt még az ellenfél térfelén is.
A határrevíziónak köszönhetően Bodola aztán 1941. december 1-jén Genovában már a magyar válogatott szerelésében futhatott ki az olaszok ellen. Amint a hazaiak meglátták, riadtan tiltakoztak, mondván, pár hónapja még románként próbálták feltartóztatni, de végül engedtek. Joggal féltek tőle: az 1-1-re végződött meccsen Bodola egyenlített, mint ahogyan egy hétre rá, a horvátok elleni, újabb 1-1 alkalmával a másik nagyváradi fenomén, Sárvári.
Korabeli szemtanúk szerint Bodola lábában minden, de minden benne volt. Én azonban már csak a fényképét nézem; aki egyet hátralapoz, osztozhat ebben az élményben, köszönhetően a Nagyváradi AC centenáriuma előtt tisztelgő írás illusztrációjának. Menthetetlenül és sokszorosan elfogult vagyok, ezért talán többet képzelek e fotóba, mint amennyit valójában mutat, de abban az arcban csupa olyat látok, ami kedves nekem: intellektust, erőt, érzelmet, eltökéltséget, szelídséget, elhivatottságot. Mindazt, amivel a magyar futball és Magyarország is felemelhető, szinte tetszőleges mélységből is. Gondoljunk csak bele, mit ért meg Bodola Gyula harminchárom éves koráig – az első világháborút, Erdély Romániához csatolását, a gazdasági világválságot, a határ túloldaláról az örökre elérhetetlennek hitt magyar futball első fénykorát, a második világháborút, a második bécsi döntést, végül annak a megsemmisítését –, és hasonlítsuk össze mindezt a mai futballistákra váró „megpróbáltatásokkal”! Az eredményt felesleges szavakba önteni, komoly emberek maguktól értetődő dolgokról hosszasan nem beszélnek.
Bodola Gyula 1992-ben hunyt el Budapesten. Nem is tudom, hol található a sírja és mi áll rajta. De a farkaslakai templom és a két cserefa tövéből Tamási Áron sírversének második részét mintha neki írták volna: „…fia Hunniának / Hűséges szolgája / bomlott századának.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.