Ügyészségen a 2006-os jogsértések

Vizsgálja a Legfőbb Ügyészség azokat az eseteket, amelyeket a 2006. őszi eseményekkel kapcsolatban tárt fel a parlament illetékes albizottsága.

Bodacz Balázs
2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány tiltakozik. Nyilvános, sajtótájékoztató részében elmondott bocsánatkérésre szólította fel Schiffer András LMP-s országgyűlési képviselőt tegnap Gyurcsány Ferenc titkársága. Ha ez nem történik meg – írják –, megteszik a további jogi lépéseket. A bukott szocialista kormányfő azt kifogásolja, hogy Schiffer András október 27-i tájékoztatóján azt mondta: 2006 őszén „a miniszterelnök több esetben jogellenesen veretett szét és tiltatott be tüntetéseket”. Gyurcsány titkársága ezen túl – ugyancsak jogi lépéseket helyezve kilátásba – helyreigazítást kért a Magyar Hírlaptól, cáfolva információjukat, miszerint: néhány percen múlt, hogy Gyurcsány nem állt be Mesterházy Attila és Schiffer András közé, azok közös tájékoztatóján, ami a bukott kormányfő terve volt. Ekkor jelentették be, hogy együtt lépnek fel Lázár János javaslatai ellen, amelyek szerintük szűkítik az Alkotmánybíróság hatáskörét. Gyurcsány csatlakozását úgy akadályozták meg, hogy a tervezettnél előbb kezdték a tájékoztatót. (MN)


A testület fideszes elnöke, Gulyás Gergely ugyanis három, még el nem évült ügycsoportban feljelentést tett a vádhatóságnál. A kérdéses esetek érintettjei között felvetődhet Bene László volt országos rendőrfőkapitány, Gergényi Péter egykori budapesti rendőrfőkapitány, valamint közbiztonsági helyettese, Lapid Lajos neve is. A három ügy közül az egyik – fejtette ki Gulyás – azzal kapcsolatos, hogy a rendőrség által készített jelentés ugyan meghatározott több mulasztást és törvénysértést a 2006. szeptemberi eseményekkel kapcsolatban, ám ezt követően mégsem történt fegyelmi eljárás, feljelentés.

*

Ennek alátámasztásaként a politikus felidézte: Bene László a bizottsági meghallgatáson elmondta, az Ignácz-bizottság jelentésében számtalan súlyos fegyelmi vétség, bűncselekmény gyanúja vetődött fel. Bene László fel is kérte az Országos Rendőr-főkapitányság egyik osztályát, hogy az Ignácz-jelentést ilyen szempontból is vegye górcső alá. Az ennek nyomán lezajlott vizsgálat 2006 novemberében közzétett jelentése kilenc pontban foglalta össze a feltárt mulasztásokat, törvénysértéseket. Az illetékes rendőri vezetők mégsem kezdeményeztek büntetőeljárásokat. Bene szerint mindez azért fordulhatott elő, mert Gergényi Péter – Gyurcsány Ferenc révén – „politikai védelmet” élvezett.
A másik ügy a rendőrök azonosító számának hiányával függ öszsze. Az albizottság vezetője szerint a testület által meghallgatott rendőri vezetők, szakértők egyértelműen nyilatkoztak arról, hogy az azonosító szám hiánya és a rendőrök jogsértő magatartásának súlyossága, tömegessége között szoros összefüggés áll fenn. Ezek alapján, hangoztatta Gulyás, nem tartható fenn a katonai ügyészség azon álláspontja, miszerint nem bizonyítható, hogy az azonosító szám hiánya hátrányosan hatott a a fegyelemre.
A harmadik ügy a tévészékház ostromához köthető. Gulyás szerint új körülmény merült fel, amikor Rudi Zoltán volt tévéelnök a bizottság előtt arról beszélt: a rendőrség védtelenül sorsára hagyta az MTV központi ingatlanát és a bennelévőket.
A legfőbb ügyésznek címzett feljelentés szerint az említett ügyek felvethetik a szolgálatra vagy a fegyelemre különösen nagy hátránnyal járó ellenőrzés, elöljárói gondoskodás elmulasztását. Gulyás elmondta, azokra az ügyekre koncentráltak, amelyek esetében olyan új tény merült fel, amely alapot adhat a nyomozás elrendelésére vagy konkrét gyanúsításra, s nem merülhet fel az elévülés. – Itt a politika feladata véget ér, és a bűnüldözés feladata kezdődik – jelentette ki. Kiemelte, a feltárt és megalapozott gyanúra okot adó esetek katonai bűncselekményeknek minősülhetnek, azoknak is a bűnözői alakzatban elkövetett formájára. Ha „csak” szabálysértésként volnának értékelendők az ügyek, azok már elévülhettek volna. A politikus szerint idővel el lehet jutni a 2006 őszén bekövetkezett jogsértések legfőbb politikai felelőséig is, de ehhez a rendőri vezetőkön kell kezdeni a sort.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.