Újabb feljelentések futószalagon

A hivatali visszaélés gyanúja is fennállhat Gyurcsány Ferenc és más volt kormánytag ellen az Álomsziget-beruházással és a sukorói kaszinóprojekttel összefüggésben – mondta Papcsák Ferenc. A leköszönő elszámoltatási kormánybiztos közölte: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) feljelentést tesz a sanghaji expó magyar pavilonja, valamint a H1N1 vírus elleni vakcinagyártás ügyében.

Bodacz Péter
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megerősítette tegnapi sajtótájékoztatóján Papcsák Ferenc lapunk azon értesülését, miszerint a Kehi a sanghaji magyar részvétel körülményeit feltáró vizsgálat lezárultával hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. A Zugló polgármesteri székébe távozó politikus – akit az elszámoltatási kormánybiztosi poszton Budai Gyula vált – tudatta azt is, a H1N1 elleni vakcinát gyártó Omninvest Kft. ügyében is feljelentést tesz a Kehi, és részjelentés készült a sukorói, hajógyári-szigeti és bezenyei kaszinóberuházási ügyekben is.

*

Mint azt a Kehi-ellenőrzés feltárta, Sanghajban az eredeti szerződések alapján 3,2 milliárd forintért egy kétszintes, kétezer négyzetméteres pavilont kellett volna létesíteni, ám csupán egy egyszintes, feleekkora kiállítótér valósult meg. Papcsák szavai szerint a kínai szervezőbizottság a résztvevő országok számára komplex szolgáltatásokat biztosított volna helyi cégekkel, így például kivitelezési, üzemeltetési és kommunikációs feladatok elvégzésére. A Gyurcsány Ferenc vezette kormány azonban inkább alvállalkozókat bízott meg: a Kehi 102 tagból álló céghálózatot tárt fel, amelyben – mint arról lapunk csütörtöki számában beszámolt – számos személyi-családi összefonódás is fellelhető, többek között a lebonyolításra kiírt közbeszerzésen „előre megbeszélten” győztes Genexpo 2010 Hungary Kft. kommunista hírszerzőtiszti múlttal rendelkező ügyvezetője, Dégen István kapcsán. – A Miniszterelnöki Hivatal olyan szerződést kötött a Genexpo ügyvezetőjével, amely nem tartalmazott részletes költségvetést, ezzel pedig ellehetetlenítették a teljesítésének ellenőrzési lehetőségét – fejtette ki Papcsák, aki az előzetes árkalkulációk kapcsán hangsúlyozta: figyelmen kívül hagyták, hogy a külföldi munkát nem terheli áfa, és csak ez a „figyelmetlenség” több száz millió forintjába került az adófizetőknek. A Kehi szakemberei ennél jóval kisebb horderejű, ám igen bosszantó hibákra is fényt derítettek: példának okáért a kiskereskedelemben idehaza 790 forintos áron megvásárolható izzót darabonként 13 ezer forintért sikerült beszereznie a Genexpónak, de akadt 25 ezres égőszámla is.
A kaszinókat érintő, jelenleg is zajló Kehi-vizsgálat a Bezenyére megálmodott vigalmi negyedre, a Hajógyári-szigetre tervezett Álomsziget-projektre és a sukorói King’s Cityre terjed ki. – A játékkaszinókra vonatkozó jogszabályi környezetet a Pénzügyminisztérium, illetve a kormány éveken keresztül a vizsgált projektek befektetői igényeinek figyelembevételével, egyes esetekben jogszabályba ütköző módon, az állami érdekekkel ellentétesen alakította. A kormány az Álomszigetet és a sukorói projektet úgy nyilvánította nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá, hogy a törvény által megkövetelt fontos közcél nem állt fenn. E döntés meghozatalában részt vett akkori kormánytagok, Gyurcsány Ferenc, Veres János és Draskovics Tibor esetében felmerül a hivatali hatalommal való visszaélés bűntettének alapos gyanúja, hiszen ismert volt számukra az, hogy a kiemeltté nyilvánítás törvényi feltételei nem állnak fenn – húzta alá Papcsák, hozzátéve: feloldották az Álomszigetet érintő döntések tízéves titkosítását és megszüntették a beruházás kiemelt minősítését is.
A H1N1 elleni vakcinával kapcsolatban a leköszönő kormánybiztos azt közölte, hogy az oltóanyag kifejlesztésének ellenőrzése során több mint kétmilliárd forint felhasználásával kapcsolatban állapított meg szabálytalanságot a Kehi. A kétmilliárdos állami támogatásról szóló döntés úgy született – fejtette ki –, hogy már a pályázat kiírását megelőzően az akkori szocialista kormány támogatásáról biztosította az Omninvest Kft.-t. Ennek ellenére nem valósult meg az az előzőleg lefektetett cél, hogy a gyártási technológia az államot illeti, ezért a Kehi büntetőfeljelentést tesz az Omninvest-ügyben is – közölte Papcsák Ferenc, megjegyezve, hogy az ellenőrzési hivatal munkája folytán az Omninvest felajánlotta a támogatás visszafizetését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.