Üvegikontárlat nyílt Békéscsabán

V. Fehér József
2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régi román, erdélyi üvegikonokból nyílt kiállítás tegnap a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeumban. A tárlat a nagyváradi Körösvidéki Múzeum és a Bihar megyei tanács, az ottani és a hazai román ortodox püspökség s a Békés megyei önkormányzat együttműködésével valósult meg.
Az anyag az elmúlt három évszázad román vallásos művészetének kiemelkedő színvonalú alkotásaiból állt össze. Az üvegikon elterjedt volt a történelmi Erdélyben, bár a görögkeleti és görög katolikus szellemi háttér gyökerei Moldváig és a Havasalföldig nyúlnak. A munkák származási helyei sokat elárulnak, ugyanis Füzesmikoláról (Kolozs megye), Bolgárszegről és Fogarasról (Brassó környéke), az Olt folyó mentéről (Szeben) és Radnótfájáról (Maros vidéke) érkeztek. Az alkotások az autodidakta falusi ikonfestők tehetségét idézik, akik jól ismerték és használták az aranylemezes technikát és a színkombinációkat. Ezek alapján szakértők úgy tartják, hogy az itt látható üvegikonok az európai vallásművészet remekművei közé sorolhatók.
Mária a gyermekkel, az áldást osztó Jézus, Mihály és Gábriel arkangyal, Szent Demeter ábrázolásai azt igazolják, hogy a románságnak újra fontos a keresztény hit s az ebből szervesen következő mások iránti tisztelet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.