Vagyonzár sújtja a Mal-vezért

Múlt pénteken a bíróság zár alá vette a Mal Zrt. vezérigazgatójának és a cég környezetvédelmi felelősének vagyonát. A cég ugyanakkor előzetes kártalanítást fizet a vörösiszap-katasztrófa következtében elhunyt személyek családjának. A hét végén megkezdték a nagyjából ezerhektárnyi, vörösiszappal elöntött mezőgazdasági területen a szakértői kárfelmérést.

Velkei Tamás
2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három héttel a vörösiszap-katasztrófa után 700 ember még mindig nem tud hazatérni otthonába, közülük huszonketten a devecseri zeneiskola tantermeiben kialakított közösségi szálláson vannak. A hét végén Devecserben és Kolontáron 750 tűzoltó, katona és önkéntes dolgozott a kármentesítésen.
Megkezdték a szakértői kárfelmérést a vörösiszap által elöntött, hozzávetőleg ezerhektárnyi mezőgazdasági területen. A tervek szerint a vörösiszappal elöntött területen kísérleti mezőgazdasági telepeket nyitnak, és energianövényeket termelnek. Előbb azonban a területet az államnak ki kell sajátítania.
A Veszprémi Városi Bíróság pénteken zár alá vette Bakonyi Zoltánnak, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatójának ingatlan vagyonát és a cégben lévő üzletrészét. Hasonlóképpen járt el a bíróság F. Józsefnénak, a gyár környezetvédelmi és laborfelelősének az ingatlan vagyonával is. Bakonyi Zoltánt halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével gyanúsítja a Nemzeti Nyomozó Iroda, míg F. Józsefnét és Deák Józsefet közveszélyokozás és környezetkárosítás gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként.
Előzetes kártalanítást fizet a vörösiszap-katasztrófa következtében elhunyt nyolc személy családjának a Mal Zrt. – erről pénteken állapodtak meg a céget és a károsultakat képviselő jogászok Devecserben. A kártérítés családonként több millió forint lehet, amit várhatóan az egyeztetéseket követően, már a jövő héten megkapnak az érintettek. Petróczi Tímea, a katasztrófavédelmi kormánybiztos szóvivője közölte, a Mal Zrt. nem egyeztetett velük kártérítési felajánlásáról, ezért Bakondi György azonnali tájékoztatást kért Tolnay Lajos cégelnöktől.
Marton László, Somlóvásárhely polgármestere pedig közölte, két házat kell eldózerolni a vörösiszap-katasztrófa sújtotta településen. A többi elöntött és azóta már kitakarított ház többségébe már visszatértek a lakók, a bontásra ítélt két ház tulajdonosai pedig a rokonaiknál laknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.