A Hungart idei könyvei, ösztöndíjai

A Magyar Alkotóművészek Házában ma este hatórai kezdettel rendezik meg a Hungart Egyesület 2010. évi ösztöndíjátadó ünnepségét. Ez alkalomból nyílik meg az egyesület 2009-es ösztöndíjas művészeinek munkáiból rendezett tárlat, és bemutatják a Hungart kismonográfia-sorozatának idei öt kötetét.

P. Szabó Ernő
2010. 12. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sárkány Győző grafikusművész, az egyesület elnöke nagy fegyverténynek tartja, hogy az elmúlt évtized romló gazdasági viszonyai között a Hungart Egyesület meg tudta tartani az évi nyolc-, jelenleg másfél millió forintos ösztöndíjat, amely fontos része annak a kortárs magyar vizuális művészeteket támogató rendszernek, amelyet az 1997-ben alapított nonprofit szervezet az általa beszedett felosztható járulékokból és a jogdíjak bizonyos százalékából képez. Így már száz felett jár azoknak az alkotóknak a száma, akik az ösztöndíjban részesültek, 2006 óta alkalmanként életműdíjat is odaítélnek. Az életműdíjat az idén Deim Pál festőművész kapja, további díjazottak: Földi Péter, Kalmár János, Puha Ferenc, Bohus Zoltán, Balázs Irén, S. Faragó Gyöngyi és Herbst Rudolf.
Ahogyan az egyesület elnöke kiemeli, a Hungart kortárs vizuális művészetet támogató tevékenysége tavaly egy újabb, fontos mozzanattal bővült. 2009 decemberében napvilágot látott a Hungart-könyvek első öt kötete, amely Csernus Tibor, Tóth György, Kopasz Tamás, Lovas Ilona és Zsemlye Ildikó munkásságát mutatta be. A kismonográfia-sorozat idei öt kiadványát, amelyek Pápai Lívia, Szabó Tamás, Vásárhelyi Antal, Butak András és Illés Barna művészetét elemzik, akárcsak tavaly, most is a Hungart-ösztöndíjak átadásával egy időben ismerheti meg a közönség. A cél egy olyan kétnyelvű kismonográfia-sorozat megalkotása, amely magyar kortárs vizuális művészek munkásságát dolgozza fel, és teszi ismertebbé a szakma, valamint a hazai és a külföldi közönség számára, ezzel hiánypótló szerepet tölt be. Megindult a Hungart Irodagalériájának kiállítássorozata is, mégpedig Csernus Tibor korábbi életműdíjas tárlatával; a sorozat most Balla András fotóinak bemutatójával folytatódik. – E tárlatok is az ösztöndíjasok műveiből válogatnak – hangsúlyozza Sárkány Győző –, megnyitásuk alkalom rá, hogy a szakma gondjairól, elképzeléseiről eszmét cseréljünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.