Az első narancsom

Seszták Ágnes
2010. 12. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azon a télen nagyon hideg volt. A vonatok hol jártak, hol nem jártak. Fenyőfának nyoma sem volt, aztán élelmes fiatalemberek elmentek lopni a határ menti erdőségekbe. Így vettünk az utolsó percekben egy nagy tűlevelű kacska fácskát, csúnya is volt, ferde is volt, de legalább volt. Szaloncukorról szó sem lehetett, anyámék a nagybátyámat várták Budapestről, hátha tudnak a városiak küldeni valamit. Akkoriban hiánycikk volt a cukor, a só, a petróleum, a liszt az nem, mert azt nagyapám megőröltette ősszel, és feltöltötték vele a liszteshombárt. A disznót is megölték december elején, akkor meg bors nem volt, meg élesztő a tésztába. A posta akadozott, de idejében megtudtuk, hogy a nagybátyám melyik esti vonattal érkezik. Csikorgó hideg volt, az állomáson viharlámpák imbolyogtak, a váróteremben öreg vaskályha ontotta a büdös szénszagot, a peron csillogott a hótól, a mozdonyjavítóban ott lihegett a hajnali mozdony, az egyetlen hang közel s távol, beleértve a kutyák messzi ugatásait.
A vonat három és fél órát késett. Éjfél körül döcögött a határszéli végállomásra fázós, gémberedett utasokkal, akik velünk együtt késték le a vacsorát. A nagybátyám két hatalmas bőrönddel érkezett, elvarázsolva bámultuk némán, micsoda kincseket hozhatott onnan, Budapestről. Az első, ami kikerült a bőröndből, egy doboz tejpor volt és egy csomag valódi csokoládépor. Anyám repesett, a karácsony meg volt mentve, reggel már ott fagyott az ebédlő tálalóján egy tábla csokis-tejes szaloncukor, amit előbb vékony acéldróttal kockára vágtunk, majd selyempapírba csomagoltuk, és a papír végét cakksorra vagdosva kirojtoztuk a kisolló nyelével. A két bőröndből kincsek kerültek elő: doboz gyertyák, só, cukor, lámpabél, borotvapenge, bors, köménymag, babérlevél, orosz tea, szemes kávé, amennyire emlékszem. Aztán a nagybátyám hozzám fordult, és a vállamra akasztott egy táskát. Egy idegen műanyag válltáskát, amilyet még sohasem láttam, az volt ráírva, hogy Australian Airlines. A táskában fura dolgok voltak, tolltartó teli színes ceruzákkal, töltőtoll, mesekönyvek, akkoriban divatos pici rózsaszínű babák felöltöztetve, pöttyös labda, kaleidoszkóp, hegyező, hajszalagok. Később a nagybátyám megfogta a kezemet, és egy pici selyempapír csomagot is a markomba tett. Óvatosan bontogattam a papírt, és csomagolás közben egészen különös illat ütötte meg az orromat: egy igazi narancsot tartottam a tenyeremen.
Narancs. Még csak könyvekben olvastam róla, ahogy datolyáról, banánról. Fantasztikus izgalommal lestem a mágikus gyümölcsöt, közben a papírba temettem az arcomat, és beszívtam azt a semmihez nem hasonlítható vad és édes illatot. A narancsevés órákig tartó szertartássá lényegült, minden gerezd külön gyönyör. A narancshéjat óvatosan összegyűjtöttem, és visszagöngyöltem a papírba, ahol hónapokig szagolgatta az egész osztály tavaszig, amikorra megbarnult, összetöpörödött, és már csak az alig érzett halvány illat emlékeztetett a karácsonyi ajándékra. A nagybátyám ruhákat, kalapokat, öltönyöket is hozott a másik bőröndben, amin nagyon csodálkoztunk, hiszen ruha csak-csak került, ha másutt nem, hát vettünk Debrecenben. A karácsony végül is sikerült, a bőröndökbe lesózott disznóhús, hurka, kolbász, tepertő került, a nagyanyám, a szüleim és nagybátyám sokszor és komolyan beszélgettek, amiből mi, gyerekek ki voltunk rekesztve, de kit érdekelt, derékig ért a hó, szánkóztunk és zúzmarát szopogattunk. Aztán a búcsú és integetés. Sok-sok év múltán tudtam meg, hogy a nagybátyám egy olyan házaspár és kislányuk holmiját menekítette hozzánk, akik akkor október végén elhagyták az országot, és rájuk bízták a lakásuk felszámolását.
Ez volt az én első narancsom története 1956 hideg karácsonyán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.