Bojkottálják a GM burgonyát

Az Amflora genetikailag módosított burgonya nagyrészt elveszítette németországi piacát, miután bojkottálták a terményt a keményítőgyártó cégek. A heves indulatok miatt a BASF vegyi konszern terméke jövőre kiszorulhat az egyetlen szövetségi tartományból, ahol idáig termelték. Magyarországon számos karácsonyi termék is tartalmazhat génmódosított adalékot, mert a gyártók nem jelölik a génszennyezést.

Győr Ágnes
2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Génszennyezett áruk a polcokon. Magyarországon tilos a génmódosított burgonya termesztése, az unió azonban több GM termény importját engedélyezi. Noha a jogszabályok alapján a 0,9 százalék feletti génszennyezést mindig fel kell tüntetni a termékek címkéin, előfordulhat, hogy ennek a kötelességnek nem tesznek eleget a cégek. 2006-ban a hatóság három cég húskészítményében mért három százaléknál is nagyobb mennyiségben génmódosított összetevőt, (például a Lidl és a Globus által forgalmazott termékekben), így vélhetően az idei karácsonyi polcokon is vannak génszennyezett termékek. A Szegedi Paprika Zrt. ma is perben áll a Greenpeace-szel emiatt.


Nem lehet tudni, hogy jövőre Németország mely tartományában termeszthetnek, illetve termeszthetnek-e egyáltalán genetikailag módosított Amflora burgonyát. Mecklenburg–Elő-Pomeránia ugyanis az elmúlt időben túl nagy tiltakozást váltott ki a genetikailag módosított burgonya a helyi lakosságból – tudta meg lapunk Heike Moldenhauertől, a Föld Barátai nemzetközi természetvédő szervezet munkatársától.
Mint mondta, maga Till Backhaus tartományi miniszter is hangot adott annak, hogy a jövőben nem szeretne Amflorát látni a térségben. Az Amflora burgonyát előállító BASF német vegyi konszern azonban a szakember szerint aligha adja fel majd a küzdelmet és új lehetőség után néz. Mivel német cégről van szó, a vállalat hitelességének megőrzéséhez elengedhetetlenül fontos, hogy saját hazájában tudja értékesíteni a termékét – fejtette ki a Heike Moldenhauer. Erre azonban – folytatta – egyre kisebb az esély, miután mindhárom keményítőgyártással foglalkozó német cég (az Emsland Stärke, az Avebe és a Südstärke) bejelentette, nem hajlandó GM burgonyát felhasználni alapanyagként.
Németországban jelenleg a géntechnikai eljárással módosított növények közül egyedül a BASF konszern Amflora burgonyafajtáját lehet termeszteni. 2010-ben az egyetlen 15 hektáros földterületről, ahol folyt a termelés, 138 tonnányi burgonyát takarítottak be. Ebből 18 tonnányit meg kellett semmisíteni, miután nem lehetett kizárni, hogy a Svédországból származó gumók közé nem keveredett egyelőre még kísérleti fázisban lévő GM burgonya. Mint arról lapunk is írt, szeptember elején a BASF beismerte, hogy hibázott, miután egy svédországi Amflora burgonyafajta vetésterületén a még nem engedélyezett Amadea transzgenikus kísérleti burgonyafajta töveire bukkantak.
Az Avaaznak és a Greenpeace-nek sikerült a hónap elejére egymillió aláírást összegyűjteniük az EB számára a GM vetőmagok ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.