December 5.: kiköszörült csorba

A nemzeti együttműködés kormánya intézkedéseivel azt üzeni, nem mond le egyetlen magyarról sem. Éljenek bárhol, számíthatnak az anyaországra, hiszen összetartozunk – jegyezte meg a nemzeti öszszetartozás napján közleményében a Fidesz-frakció.

Munkatársunktól
2010. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számítanak a Fidelitasra. Hat évvel ezelőtt az akkori kormánypártok a határon túli magyarok kifejezést szitokszóvá akarták degradálni, s üzenetük az volt, hogy „a kisebbségben élő nemzettársaink nem mások, mint idegen állampolgárok, akik a magyar állam által nyújtotta lehetőségeket akarják kihasználni”. Ám „az elhanyagolt magyar–magyar kapcsolatokat az egymás iránti felelősségvállalás váltotta fel” azzal, hogy 2004 után ismét összehívták a Magyar Állandó Értekezletet – értékelte a közelmúltat Ágh Péter, a Fidelitas elnöke. Büszkék arra a kezdeményezésre is, miszerint az iskolások határon túli magyar területekre tudjanak osztálykirándulásokat szervezni. Ezt a Fidelitas kezdeményezte 2005-ben. A Fidesz 14 éve alakult, tízezer tagot számláló ifjúsági társszervezete a hét végén Székesfehérváron tartotta országos választmányának ülését. Ott volt Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, a Miniszterelnökség államtitkára, aki kiemelte: a szervezet fontos feladata a fiatalok felkészítése a változásokra, a megújulásra. Pintér Sándor belügyminiszter pedig arról beszélt, a kormány komoly szerepet szán a fiataloknak önkormányzati területen, valamint a közrend, közbiztonság helyreállításában is. (MTI)


Hat évvel ezelőtt zajlott a kettős állampolgárságról szóló népszavazás, amely az alacsony részvétel miatt végül eredménytelen volt. A szomorú eseményre a Fidesz parlamenti frakciója tegnap közleményében emlékezve leszögezte: „az elmúlt években szomorú napként tekinthettünk december ötödikére, hiszen 2004-ben a magyarság mint fogalom, mint nemzet és mint közösség hatalmas pofont kapott”. Hozzátették: az akkori kormánypártok üzeneteik szerint a kisebbségben élő nemzettársaink nem mások, mint idegen állampolgárok. A Fidesz szerint most új helyzet állt elő. Idézték Schmitt Pál köztársasági elnököt, aki az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap beköszöntőjében így fogalmaz: „Az összetartozás napjának megünneplésével és a különleges, egyszerűsített eljárásban megszerezhető állampolgárság törvényével új alapra helyeztük a magyarság közös ügyét. Ez az állampolgárság végre formálisan, a jog eszközével is összeköti azokat, akik lelkileg, közös hagyományaikban, közös nyelvükkel mindig öszszetartoztak.” A Fidesz hangsúlyozta azt is, a nemzeti együttműködés kormánya pár hónap alatt többet tett a nemzetpolitikában, mint az elmúlt nyolc év kabinetjei összesen.
Hat éve a népszavazást rövid, de intenzív kampány előzte meg. A parlamentben a jobboldal támogatta a kezdeményezést, míg az akkori kormánypártok – az MSZP és az SZDSZ – a kettős állampolgárság ellen hangolták a szavazókat. A baloldal fő érve az volt, hogy a kedvezmény megadása súlyos gazdasági terheket róna Magyarországra, ugyanis a határon túl élő magyarok számára is biztosítani kellene a szociális juttatásokat és a közegészségügyi támogatásokat, amelyeket pedig a magyar lakosság adóterheiből kellene finanszírozni. Gyurcsány Ferenc a határon túli magyarok ellen irányuló kampány egyik szószólója volt. Az akkori kormányfő a Népszabadságnak először azt nyilatkozta, a kormány nem foglal állást, csak tájékoztat. Majd két hét múlva az MSZP – akkor még Köztársaság téri – székházában tartott rendkívüli tájékoztatón bejelentette: ő két nemmel szavaz majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.