Elsötétítés

György Zsombor
2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint minden évben, az idén is meglepetést okozott a december elején „váratlanul” beköszöntött tél. Ezúttal főként az ország középső és keleti részében okozott gondot, ahol leszakadó faágak rongáltak meg vezetékeket, de előfordult olyan is, hogy a villanypózna dőlt ki az ítéletidőben. Tízezernél többen maradtak ideig-óráig sötétben, áram nélkül, ami most, amikor már nagyon hosszúak és hidegek az éjszakák, igencsak kellemetlen. „Délelőtt Szabolcs-Szatmár-Bereg 28 településrészén 10 300 ügyfél, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig három településen csaknem 110 fogyasztó maradt áramszolgáltatás nélkül” – hangzik a rádióban a jelentés. Az egyik elsötétült kisváros a szabolcsi Demecser. Majd, mintha a szerkesztő szándékosan keresné a kontrasztot, nagy magyar felfedezőkre, a fagyos Közép-Ázsiát sántán végigjáró Vámbéry Árminra, a hóval borított Himaláját meghódító Kőrösi Csoma Sándorra terelődik a szó. A vendég meg is jegyzi, öt generációval ezelőtt eleinkben még megvolt a fizikai erő, túlélték, ha hónapokon vagy akár éveken át kellett mindenféle kényelmet nélkülözve bolyonganiuk a nagyvilágban. (A világháborút átvészeltekről nem is beszélve.)
Lassan egy éve, amikor a zord időjárás miatt Vas megyei kistelepülések maradtak több napig áram nélkül, segélyszervezeteknek kellett akciót indítaniuk, hogy a szolgáltató hozzájárulásával élelmiszercsomagokat juttassanak el a kárvallottaknak, akiknek a hűtőjében megromlott az étel. Most pedig egy internetes fórumozó írja Napkor településről, hogy mivel nincs áram, fűteni sem lehet, hiszen a gázkazán működtetéséhez is villany kell. Még szerencse, hogy a jelek szerint számítógépe üzemel, legalábbis ameddig az akkumulátor bírja. Máshol nem folyik víz a csapból, mert leállt a szivattyú, s süket a telefon, mert a modern készüléknek szintén áram kell.
Közhely meg túl egyszerű azt mondani, hogy elkényelmesedtünk, kiszolgáltatottjai lettünk a technikának. S talán nem is lenne igazunk, hiszen a gondok igazi oka valószínűleg nem elsősorban az „ami elromolhat, az el is romlik” Murphy-törvény örök igazságában rejlik. Hanem abban, hogy szétmentek a nagycsaládok, s ha baj van, egyedül kell megoldanunk. Magányosan, jobb esetben kis családban élünk, ma már faluhelyen is ritkák az igazán jó helyi közösségek, s ha a szomszéd megfagy a lakásában (évente többtucatnyian), majd azt mondjuk, szegény, biztosan megint sokat ivott.
Furcsa, de a vidéket járva néha azt tapasztalhatjuk, hogy minél nagyobb a szükség, annál több az irigykedés, egy fej hagymáért képesek ölre menni az emberek ahelyett, hogy együtt próbálnák eladni. Persze tisztelet a kivételnek, s főként azoknak, akik teljesen reményvesztett embereknek is tudnak irányt mutatni, őket is képesek csapatba szervezni, munkára fogni. Az említett (áram nélkül maradt) Demecserben például az utóbbi években lovashagyományt teremtettek, s Doru nevű paripájuk a nyáron, Gajdos Zsolttal a hátán, legjobb vágtázóként húszmillió forintot nyert a kisvárosnak. A pénzből az árvízkárosultakat támogatták, hiszen akkor nekik volt a legnagyobb szükségük rá. Most meg az kellene, hogy gyúljon végre világosság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.