Fény az afgán alagút végén

A fordulat éve volt 2010 Afganisztánban. Na nem a hadiszerencse tekintetében, hanem abban, hogy az Egyesült Államok vezette intervenciós erők igazából először – de egyben utoljára –  feszítették meg izmaikat a vállalkozás sikere érdekében, miközben minden korábbinál határozottabban vázolták fel annak időbeli korlátait.

Zord Gábor László
2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár sok minden történt a harctéren Afganisztánban az elmúlt évben, a legfontosabb mozzanatra mégis a portugál fővárosban került sor a NATO csúcstalálkozóján novemberben. Az Egyesült Államok vezette észak-atlanti szövetség és háborús partnerei (ISAF – összesen 48 állam) először nyilvánították ki együttesen a már előre jelzett és sejtetett döntést, hogy 2011-ben megkezdődik a külföldi csapatok kivonása a közép-ázsiai országból, és 2014-re véget érnek a harci műveleteik ott. Bár a kivonulás ütemezését a biztonsági helyzet alakulásától és a kabuli kormányerők fejlesztésétől függővé tették, ez volt a résztvevők első teljesen hivatalos és átfogó, valamint nyilvános bejelentése arról, hogy katonai elkötelezettségük nem vég nélküli.
A tagok jól érezhető kényszerek alatt cselekszenek. Az Egyesült Államokban 2012 novemberében elnökválasztást tartanak, amelynek kampányában Barack Obama úgy kíván részt venni, hogy eredményeket mutat fel, ugyanakkor a háború növekvő népszerűtlenségére reagálva a csapatkivonás folyamatát előrehaladottként akarja ábrázolni a választók előtt. Ami a legfontosabb, európai szövetségeseket illeti, számukra a gazdasági válság és haderőiknek a háborús műveletek miatt egyre romló állapota diktál, és természetesen ott is a társadalmi támogatás csökkenése miatti politikai szempontok. Ez utóbbit mutatja a 2010-es év két „vezéráldozata”: a jelentős holland kontinges kormánykoalíciós válságot és előre hozott választást követő teljes kivonása, illetve Horst Köhler német elnök kényszerű lemondása.
A nyár végén a háború kritikusai érveik újabb igazolására leltek a WikiLeaks portálon keresztül kiszivárogtatott tízezernyi amerikai dokumentumban, amelyek ugyanakkor eget rengető újdonságot nem tartalmaztak. Az az információ pedig, hogy a pakisztáni hírszerzés bizonyos frakciói máig támogatják az ellenállók harcát, nem lehet meglepő annak fényében, hogy a nyolcvanas években a szovjetek elleni céllal, amerikai támogatással javarészt ők rakták le annak alapjait.
Ami a felsővezetést illeti, annak válságát mutatta az az epizód, amelyben Stanley McChrystal tábornokot leváltották, hivatalosan azért, mert a Rolling Stone magazin újságírója előtt kíméletlenül kritizálta a politikai döntéshozókat, így az elnököt és a térségért felelős küldöttjét. Richard Holbrook szolgálataira azonban december 13-tól amúgy sem támaszkodhat Obama: a neves diplomata aznap, aortaszakadás következtében váratlanul elhunyt.
A hadműveletek vezetését átvevő David Petraeus tábornokra hárult a kivonulás megkezdését megelőző „utolsó roham” vezetése, amit úgy az ellenállók, mint a külföldi csapatok és leginkább a civil áldozatok növekedése, a harcok általános eszkalációja jellemzett, de az áttörés elmaradt. Az ISAF műveleteiben december 17-én 131 730 katona vett részt, míg 2001 óta 2193 külföldi esett el az országban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.