Fikász Ferenc visszatér és felvirágoztat

Fikász Ferenc korábban balatoni szállásadóként szerzett tapasztalatokat a gyors meggazdagodás felé vezető út rögösségéről. Tizenkét évvel később egy kastélyszálló gondnokaként folytatja ott, ahol abbahagyta. Nevetségessé tett mániák találkozása Savoyai Jenő anyjával, avagy Zimmer Feri visszatér.

Tölgyesi Gábor
2010. 12. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ügyeskedni, lehetőleg kis erőfeszítéssel nagyot kaszálni – némi képzavarral élve a legpontosabb görbe tükröt tartotta 1985-ben a szocialista Magyarország maszekoló világa elé Tímár Péter ládagyári burleszkje, az Egészséges erotika. Tímár Péter, aki később a Mielőtt befejezi röptét a denevér című pszichotrillerrel bebizonyította, hogy akár a jeges rémületet is képes hozni filmjei nézőire, szívesebben nevettet. Időről időre visszatér a burleszkhez, amelynek egyik leghálásabb főszereplője a szemtelen csalásoktól sem visszariadó vállalkozó, aki azonban nem gonosz, nem is ügyes, hanem csak egy szerethető balek, a hiénákat házimacskaként utánzó szerencsétlen flótás. A verbális és képi humort, a szereplők mozgásának esetlenségét felerősítő operatőri trükk azóta Tímár védjegyévé vált, a Csinibaba premierje idején egy egész ország csodálkozott rá.
Zimmer Feri 1998-ban a Balaton partján földből is kávét fakasztott, most, tizenkét évvel később egy szó szerint átkozott nagy szerencse folytán kastélyszálló gondnokaként próbálhatja újra felvirágoztatni a családi vállalkozást. Ám a szállodaipar eme ágában is nagy a konkurencia, többet kell nyújtani másoknál, ami egy történet folytatásával szemben is nézői elvárás.
Zimmer, avagy Fikász Feri szerepét tökéletesen Reviczky Gáborra öntötték – e filmben válik nyilvánvalóvá, hogy még Zimmer Ferinél is több komikusi képesség rejlik benne, csak kevesebb lehetősége adódott a magyar filmgyártás sajátos helyzete miatt. Az első részben megismert figurák – Pogány Judit, Szarvas József, Növényi Norbert – mellé remek színészeket válogattak, Schell Judit boszorkánya, Molnár Piroska mint Savoyai Jenő anyja és különösképp Kálloy Molnár Péter túlzásoktól mentesen alakított, mindig álmos biztonsági őre szerez derült perceket a nézőnek, aki nem csalódik, de nem is lepődik meg túlságosan Tímár vidám kísértethistóriáján. E második részben ugyanis több fordulat is belefért volna. Ha kevésbé sietős, nem fut annyira a poénok után a film, a kamera több időt tölt el a történet kedvesen komikus szereplőivel, talán a hatása is tartósabb volna.
E film egyik érdeme, hogy tudatosan hozza vissza a napjainkra is jellemző ügyeskedést a filmvászonra. A másik: az anyagiasságot és a spirituális mániákat ízlésesen figurázza ki egy időben, egy helyen.
S hogy vannak-e kísértetek? Ennek talán csak Zimmer Feri a megmondhatója.
(Zimmer Feri 2., színes, magyar vígjáték, 100 perc, 2010. Rendező: Tímár Péter. Forgalmazó: Hungaricom.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.