Gyorsuló határátlépés

Rövid időn belül immár a második magyar vezető látogat Kijevbe. Orbán Viktor miniszterelnök után ma Schmitt Pál államfő tárgyal az ukrán fővárosban. A pragmatikus külpolitikai szemléletváltás jegyében a megbeszélések középpontjában ezúttal is a kapcsolatok elmélyítésének lehetőségei, ezen belül is elsősorban a gazdasági kérdések és az uniós elnökség nyújtotta lehetőségek állnak.

Stier Gábor
2010. 12. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a kormányfő vizitje során is beszéltek a közlekedési infrastruktúra fejlesztésének szükségességéről. Ukrajna abban érdekelt, hogy a széles nyomtávú vasút Magyarországon át érje el Nyugat-Európát. Napirenden van az is, hogy rendszeresen közlekedjen a Kárpátalja expressz. Elengedhetetlen új határátkelőhelyek megnyitása. Mint azt lapunknak Pavlo Sisolin, a határőrség parancsnokának helyettese elmondta, Ukrajna készül arra, hogy polgárai vízummentesen utazhassanak az EU-ba, ezenkívül fontos kihívás a határokon is a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság. A jövőben a magyar határon több helyen is lehetővé teszik a kishatárátlépést, míg a működő nagy átkelőknél több folyosót nyitnak, s egyszerűsítik az ellenőrzést. Így a Záhony és Csap közötti Tisza-hídon is folyamatos lehet a haladás. Fejlesztik a beregsurányi átkelőt, hogy kamionok is átléphessék itt a határt. Sisolin elmondta, lényegesen csökkentené a várakozást, ha a két oldal helyett egy helyen, közösen zajlana az ellenőrzés.
A legutóbbi kétoldalú találkozókon rendszeresen felvetődtek a kárpátaljai magyar oktatás körüli anomáliák, s Budapest több szinten is ígéretet kapott arra, hogy a magyar szakra a jövőben ne angolul és ukránul kelljen felvételizni. A kettős állampolgárság intézményének magyarországi bevezetése körüli kérések nem szerepelnek a tárgyalások napirendjén, azzal alacsonyabb szinten foglalkoznak majd. Budapest álláspontja ezzel kapcsolatban, hogy nem kívánja megsérteni más országok jogrendjét, az ukrajnai magyar etnikum polgáraira bízza a döntést, akik tisztában vannak a helyi törvényekkel.
A tárgyalások fontos pontja, hogy január 1-jétől Magyarország lesz az EU soros elnöke. Mint azt lapunknak Pavlo Klimkin külügyminiszter-helyettes aláhúzta, Ukrajna sokat vár az elkövetkező hónapoktól, s szeretné, ha az integrációs menetrend a magyar elnökség alatt felgyorsulna, az eddiginél jóval aktívabb, dinamikusabb és ambiciózusabb lenne. Mint arra az európai ügyekért felelős külügyi vezető kitért, bízik benne, hogy Budapest támogatja a keleti partnerség programját konkrét tartalommal megtölteni hivatott ukrán javaslatokat. Ezekről szó volt a program hét elején tartott brüsszeli miniszteri szintű találkozóján is. Ukrajna különösen számít Magyarország segítségére a vízumrendszer könnyítésében. Klimkin szerint ezek a remények megalapozottak, hiszen Lengyelországgal egyetemben Magyarország nemcsak nagy szimpátiával viszonyul Ukrajnához, de folyamatos gyakorlati segítséget is nyújt az európai integrációs felkészülésben. Kijev a jövőben is támogatást vár a szociális, gazdasági reformok terén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.