Hobo és a pőre örökkévalóság

K O R O N G

Klementisz Réka
2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy a napok rövidülnek, eljönnek a percek menetrend szerint; nincs más, amit mondani kell, csak az a néhány szavakba tört csend. Csak az a néhány sor Pilinszky. Ezer olvasat után is égnek felőrlő szorongások árán kicsikart sorai, akár a frissen bőrbe varrt tetoválások. A téli vaksötétben talán még erősebben világítanak az olyan tűhegyre szúrt mondatok, mint a Négysoros kitörölhetetlen képe, a „plakátmagányban ázó éjjelek”, vagy a Téli ég alatt első versszaka: „Fejem fölé a csillagok / jeges tüzet kavarnak, / az irgalmatlan ég alatt / hanyatt dőlök a falnak.”
Ezek a versek minden felesleges díszt levetnek. Egyet hallani talán a sorok között: Pilinszky felejthetetlen, remegő hangját. Bárkit kérdeznének, alighanem őt említené az utolsók között a magyar irodalomtörténetből, mint olyan költőt, akinek az életműve megzenésítésért kiált; még verseinek elmondására is kevesen vállalkoznak, nemhogy zenét álmodjanak alá. A Hangzó Helikon sorozata már önmagában ezért is vakmerő vállalkozás. Aztán jön az igazi buktató: megtalálni azt, akitől a versek hitelesen szólnak. Valakit, aki már legalább részben megvívta az egész életében Istenéért kiáltó költő harcát. És itt jön az igazi merészség: a sorozat huszonegyedik darabjának elkészítésére a kiadó Földes László Hobót kérte fel – jó érzékkel. Talán nem is (csak) az erős referencia, a ki tudja, hányadik előadásnál tartó József Attila-est miatt. Sokkal inkább azért, aki. Saját bevallása szerint egy önmagát komolyan venni képtelen útszéli briganti, aki soha nem kereste semmilyen rendszer kegyeit. Mindjárt a húsz felvételből álló verslemez elején fontosnak tartja viszont, hogy köszönetet mondjon Pilinszkynek, akihez a legutóbbi Circus Hungaricus (2009) lemez megjelenése után ismét közel került – ezúttal remény, hit, szeretet és vigasz után kutatva. Szokásos dörmögésével meglepően működik az Őszi vázlat, az Apokrif, a Kánikula, a Nyitás és a többi alapvers hangszerelt változata, s ha grammra súlyozni kellene, miért, talán kevésbé a narratív, elmormolt szöveg, mint inkább Verebes Ernő dalai miatt. Cselló, gitár, zongora, szaxofon. Tengermély és hegymagas. Minden dallamívnek színe van, szinte szöveget sem kívánnak, elég lenne melléjük kucorodva csendben olvasni a verseket. A hangok tűhegyen lebegnek, a versek némán zenélnek.
(Hobo: Pilinszky, Hangzó Helikon-sorozat 21., 2010.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.