Írország a bankokat átkozza

Az  Európai Unió tárgyalódelegációja tegnap áldását adta Brüsszelben az Írországnak nyújtott óriássegélyre; egy nappal korábban ötvenezer ember tüntetett Dublinban a kormány tervezett megszorításai ellen. Bár a gazdasági válság közepette nem kérdőjelezik meg az írek a 85 milliárd eurós segély szükségességét, nem hajlandók ugyanakkor a bankok helyett vállalni a terheket.

Győr Ágnes
2010. 12. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszeli engedély. Az Európai Unió áldását adta az Írországot kisegítő 85 milliárd eurós csomagra, amely után, ha ma lehívnák, 5,83 százalékos kamatot kellene fizetnie Dublinnak. Tízmilliárd eurót a bankok feltőkésítésére, 25 milliárdot a stabilizálásukra fordítanak, a fennmaradó 50 milliárd pedig az állam költségvetési céljaira megy el. A megállapodás szerint Írország egy év kegyelmi időt kapott, azaz 2015-ig kell a költségvetési hiányát három százalék alá csökkentenie a jelenlegi 32-ről. Az euróövezet tagjainak tegnapi rendkívüli ülése után tanácskozást tartottak a 27 EU-ország pénzügyminiszterei is, és így azok az országok is jóváhagyták a csomagot, ahol nem az euró a fizetőeszköz. (MN)


Rettenetes, amit ezek tettek az országgal! – harsogja egyike annak az ötvenezer embernek, aki a zimankó ellenére Dublin utcáira vonult szombaton, hogy tiltakozzon az ír kormány tervezett megszorításai ellen. Mint kifejtette, ha húsz évvel fiatalabb lenne, azonnal elhagyná az országot, és véleményével nincsen egyedül.
A Szakszervezetek Ír Kongresszusa (ICTU) által meghirdetett rendezvényen ellenzéki politikusokon kívül nyugdíjasok, diákok, egyszerű munkások a hidegtől pirosra csípett arccal szólaltak fel. Üzenetük egyszerű és határozott volt: nem fogják hagyni, hogy a politikai vezetőség velük fizettesse meg a bankok megmentésének az árát.
Brian Cowen miniszterelnök és a Fianna Fáil párt vezette kormánya hosszas hezitálás után két hete jelentette be, hogy a foga vesztett kelta tigrisnek szüksége van a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU segítségére, ha el akarja kerülni az államcsődöt.

*

A kialkudott 85 milliárd eurós mentőövből 35 milliárdot terv szerint a bankoknak címeznének, 50 milliárdot pedig az államháztartás stabilizálására fordíthatna az ország. A hitelkeretnek azonban súlyos ára van. Írország jelenlegi, 32 százalékos állami deficitjét az unió által előirányzott három százalék alá kell szorítani 2014-re. Noha a mentőöv szükségességét senki sem vonja kétségbe, a lakosság nagy része felháborítónak tartja, hogy a program a bankok helyett a leginkább rászorulókat terhelné. A hivatalosan múlt szerdán nyilvánosságra hozott dokumentumban szerepel többek között a minimálbér – amely jelenleg óránként 8,65 euró (2417 forint) – egy euróval történő megkurtítása, az adómentességet élvező dolgozók fele elveszítené kiváltságos helyzetét, a családi pótlék és egyéb szociális segélyek öt százalékkal csökkennének, s a közszférában dolgozó mintegy 120 ezer ember jóval kisebb nyugdíjra számíthatna a jövőben. A kormány azt reméli, hogy a visszatartott kiadások tízmilliárd euróval többet hagynak majd az államkasszában, míg az adóemelések további ötmilliárd euróval bővítik azt.
Ezt azonban nem könnyű a lakossággal elfogadtatni. A kormány hadat üzent a szegényeknek – mondta a demonstrálóknak Fintan O’Toole, az Irish Times publicistája, aki egyben a tüntetés egyik fő szónoka is volt. A gazdasági szakértő – aki A bal után című könyvében már 2002-ben megjövendölte az ingatlanpiacra épülő gazdasági virágzás végét – hangsúlyozta, az írek nem alattvalók, hanem állampolgárok, akik vissza akarják kapni hajdani köztársaságukat. Maguk sem tudják pontosan, miért vonulnak utcára – fejtette ki ugyanakkor a megmozdulás előestéjén egy ügyvéd a legfelső bíróság mögötti kocsmában. Paul Anthony McDermott arról beszélt, a tüntetők elsősorban önmaguk ellen tiltakozhatnának, mivel a jelenleg hatalmon levő kormányt ők juttatták és tartották hatalomban három egymást követő választáson.
A rendezvény előtti napokban többen attól tartottak, hogy az összegyűlt tömegek sorait radikális provokátorok bonthatják meg. A félelmek azonban nagyrészt alaptalannak bizonyultak. Egy kisebb, háromszáz tagú csoport a hivatalos rendezvény után a főpostától a dáilhoz (az ír parlamenthez) vonult, ahol üvegekkel hajigálták meg az őröket, mások pedig a miniszterelnököt ábrázoló plakátokat égettek, de a papírmáson kívül senki és semmi sem serült meg.
Egyelőre nem lehet tudni, hogy a megmozdulás üzenete elérte-e a kormány, valamint az IMF és az EU szakembereinek füleit, akik a hét végén Dublinban tárgyaltak a segély várható kamatlábáról. Elemzők szerint ennél rosszabb időben valóban nem is jöhetett volna a politikai vezetésnek egy tüntetés. Immáron nem kérdés, hogy a népszerűtlen kormányfőnek és a kabinetnek hamarosan távoznia kell a hatalomból. A szakértők úgy vélik, leghamarabb február végén rendezhetnek előre hozott választásokat. Brian Cowen kormányfő tehetetlenségét a kialakult helyzetben egyes médiumok a nevetségességig fokozzák. Az Irish Independent egy levelet közölt, amelyben egy négyéves gyermek veti a szemére, milyen nagy fájdalmat okozott az országnak négyéves tervével.
A szóban forgó költségvetési tervről december hetedikén szavaznak a dáilban. Addig többször elolvadhat és újra fehérre festheti Dublint és Írországot a tüntetőkkel együtt megérkezett hó. Midőn a repűlőtér felé tartunk egy taxiban, a sofőr megkérdi, van-e az ismerőseink, családtagjaink között ingatlanügynök. A nemleges választ hallva biccent, majd azt mondja: „Csak azoktól óvjon meg az Isten! Velük kezdődik minden baj!”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.