Kétszer tizenegy pályaválasztó

Az egyetemes sport történetének valószínűleg legfontosabb üzleti döntését hozza meg ma a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága. Mára a sportág csúcseseménye nagyobb pénzmozgást generál, mint az olimpia, ráadásul a FIFA ma egyszerre két világbajnokság, a 2018. és a 2022. évi helyszínét is kijelöli. A hetek óta zajló heves sportdiplomáciai és médiatevékenységre ez önmagában elegendő okot szolgáltat. Pártatlanul pedig azt a tanulságot szűrhetjük le, az érdekek mindenféle gyakorlati szempontot felülírnak.

2010. 12. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Clinton harmadik kampánya. A 2022-es vb megrendezésére pályázó országok – Ausztrália, Katar, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Japán – elképesztő erőket vonultattak fel a zürichi Vásárközpontban a tegnapi prezentáción, hogy meggyőzzék a FIFA 22 végrehajtó bizottsági tagját. Óriási a tét, átvitt értelemben és pénzben kifejezve is: az amerikaiak például egymilliárd dolláros jegybevételt, minden idők abszolút rekordját ígérik arra az esetre, ha 1994 után 28 évvel újból ők rendezhetik a vb-t. Frontemberüknek egy rutinos kampányolót kértek fel. Bill Clintont, az Egyesült Államok 42. elnökét, aki 1992-ben és 1996-ban is sikerrel abszolvált már egy választási hadjáratot – igaz, annak „csak” a világ leghatalmasabb országának elnöki posztja volt a tétje… Az immár 64 éves, ősz sörényű politikus a szakadó hóesésben legényesen, zakóban pattant ki limuzinjából, s miközben elhaladt mellettünk, UEFA-funkcionárius kollégánk, Imre Mátyás kérdésére („Mr. Clinton, emlékszik Puhl Sándorra, aki az 1994-es vb döntőjét vezette?”), szemrebbenés nélkül egy hatalmas „Of course!”-szal felelt. Jómagam Ronald de Boert, az Ajax 1995-ös BL-győztes csapatának oszlopos tagját, majd a Barcelona erősségét faggattam. A barnára sült, 40 éves sztár – hiszik, nem hiszik – a katari pályázat egyik nagykövete. „Hét éve élek az arab országban, fantasztikusan érzem magam, jó szívvel ajánlom a FIFA döntéshozóinak figyelmébe. Pénz van dögivel, egyik stadion szebb, mint a másik, s szinte tenyérnyi területen rendeznénk a vb-t, alig-alig kellene utazgatni” – érvelt De Boer. (Ch. Gáll András – Zürich)


Eme megállapításról az úgynevezett rotációs elv és annak is a folyamatos változtatása árulkodik. Egészen 1994-ig Európa és Latin-Amerika váltogatta egymást a torna rendezőjeként (előbbi nyolcszor, utóbbi hatszor volt házigazda). Akkor az Egyesült Államok is felfigyelt a sportágban rejlő üzleti lehetőségre; 2002-ben már Ázsiát sem lehetett kihagyni, így került a vb Japánba és Dél-Koreába, idén, 2010-ben Afrika pedig az elnök, Joseph Blatter hatalmi ambícióinak is köszönhette, hogy vendégül láthatta a világ legjobbjait. A rotációs elvet annak érdekében kellett megalkotni, hogy a fekete kontinens egyáltalán szóba jöhessen. Eszerint Európa, Amerika, Ázsia Óceániával és Afrika négyévente váltogatta volna egymást. S mivel 2002-ben Ázsia, 2006-ban Európa volt a rendező, 2010-ért így csupán Afrika és Amerika versengett. Blatternek csak azt kellett elérnie, hogy Brazília érje be a biztos 2014-es győzelemmel.
Öreg földrészünk befolyásos futballnemzetei azonban erősen zúgolódtak, s miután Afrika megkapta a 2010-es vb-t, már Blatternek sem volt olyan fontos a rotáció. Mivel teljesen eltörölni mégis arcátlanság lett volna, úgy módosították, hogy különválasztották a hat kontinenst – tehát Észak- és Dél-Amerika önállósult, miként Óceánia is levált Ázsiáról –, s a már odaítélt legutóbbi két vb földrésze sohasem pályázhat.
Ebből az is következik, hogy egy-egy kontinens minden harmadik vb-ért szállhat versenybe, ez azonban csak Európa és Dél-Amerika számára jelent gyakorlati esélyt. Európa leghamarabb 2018-ban lehet házigazda, és felettébb beszédes, hogy csak Oroszország, Anglia, közösen Portugália és Spanyolország, illetve Belgium és Hollandia jelentkezett. Észak-Amerika, Ázsia és Óceánia inkább kivárt, és 2022-t célozta meg, amelyre végül az Egyesült Államok, Ausztrália, Japán, Dél-Korea és kuriózumként Katar adott be pályázatot.
Széles nyilvánosság előtt ismert, hogy a végrehajtó bizottság két tagját, a tahiti Reynald Temariit és a nigériai Amos Adamut a FIFA etikai bizottsága – a Sunday Times című brit lap leleplezése miatt – november elején egy évre eltiltotta, ezért ma csak huszonketten szavaznak. Akár még ez a létszám is csökkenhetett volna, hiszen további három főt gyanúsított meg ezúttal a BBC azzal, hogy még korábban korrupció részesei voltak. Ezt a támadást a FIFA azonban már elhárította, így ma megtartják a szavazást. A nemzetközi szövetségnek jó oka van a sietségre, mert júniusban tisztújító közgyűlés lesz, azután tehát már új tagok döntenének.
A voksolás menetrendje legalább logikus. Előbb a 2018., majd a 2022. évi helyszínről határoznak. A győzelemhez ötven százalék plusz egy, tehát 22 fő esetében 12 szavazat kell. Amíg ezt valamely jelentkező nem kapja meg, mindig a legkevesebb vokssal rendelkező esik ki. Ha az utolsó körben 11-11-es szavazategyenlőség adódna, akkor az elnök dönt.
Érdekesség, hogy a fogadóirodák Oroszországot, illetve Katart jelölik meg az első számú esélyesként, noha józan ésszel inkább Anglia, illetve az Egyesült Államok tűnik a befutónak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.